Share |

Με τί λεφτά θα φτιάξουν εργοστάσιο νερού;

Ετοιμάζεται η υποβολή οριστικού φακέλου για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού στην Αργολίδα

Στην υποβολή οριστικού φακέλου για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού στην Αργολίδα στόχευε η συνάντηση που είχαν την Δευτέρα τοπικοί παράγοντες της Αργολίδας με τον τοπικό βουλευτή και υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Κανένας όμως δεν απαντά στο ερώτημα -αν και το έχει ανάγκη η περιοχή - πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγαλεπίβολο έργο μέσα στην κρίση.
Τα βασικά, ωστόσω, σημεία στα οποία συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη ήταν τα ακόλουθα:
1. Η Περιφέρεια με το θεσμικό της ρόλο που απορρέει από την Κοινοτική Οδηγία 60/2000 έχει τη βασική ευθύνη για τη διαχείριση και παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας των υπόγειων και επιφανειακών νερών όλης της Πελοποννήσου.
2. Οι Δήμοι της Αργολίδας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι θεσμικοί φορείς της Αργολίδας πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους μελετητές του Διαχειριστικού Σχεδίου Υδατικών Πόρων Ανατολικής Πελοποννήσου, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μετά από τη σχετική ανάθεση του Υπουργείου. Με δεδομένο ότι η μελέτη αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2011 είναι σκόπιμο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των φορέων και πολιτών της Αργολίδας κατά την κατάρτισή της.
3. Ο Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δυνατότητα των Δήμων και της Περιφέρειας που απορρέει από το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και ιδιαίτερα από τα άρθρα 105 και 186 του ν.3852/2010, για τη σύσταση Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Δήμων και Περιφερειών, προκειμένου να δημιουργηθεί συλλογικό όργανο τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας. Το Όργανο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικά και το Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Αργολίδας, που τόση ανάγκη έχει ο νομός, προκειμένου να υπάρχει ενιαία, αειφόρος και χρηστή διαχείριση των υδάτων, με ταυτόχρονη παρακολούθηση της ποιότητάς του.
4. Αποφασίστηκε οι Δήμοι Άργους και Ναυπλίου, τις αμέσως επόμενες μέρες, με μεταξύ τους συντονισμό, να ολοκληρώσουν τις προσπάθειες, προκειμένου να ετοιμασθεί πλήρης φάκελος για την κατασκευή μονάδος επεξεργασίας που θα εξυπηρετεί το σύνολο των κατοίκων της Αργολίδας, δηλαδή και τους 4 δήμους Άργους – Μυκηνών, Ναυπλίου, Επιδαύρου, Ερμιονίδας.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του κου Μανιάτη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλη, οι δήμαρχοι Π. Αναγνωσταράς, Δ. Καμπόσος, Δ. Καμιζής, Κ. Γκάτσιος κ.α.
Μετά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού,τόνισε ότι : «είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά, στην κατανομή του αγαθού αυτού συμμετέχουν ισότιμα και οι 100.000 κάτοικοι της Αργολίδας που ανήκουν στους 4 Δήμους. Είμαι βέβαιος ότι στο διάστημα των αμέσως επόμενων λίγων ημερών, οι Δήμοι Άργους και Ναυπλίου, για λογαριασμό και των υπολοίπων δύο Δήμων, θα ολοκληρώσουν την πρόταση, ώστε ο φάκελος που τελικά θα παραδοθεί να είναι πλήρης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, πολύτιμη θα είναι η συμβολή και συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την τεχνογνωσία και επιστημονική επάρκεια που διαθέτει, προκειμένου η διαχείριση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της επέκτασης του δικτύου του Ανάβαλου, που γίνεται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, να γίνει αποτελεσματικά από τις συντονισμένες τεχνικές και πολιτικές δυνάμεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων της Αργολίδας».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)