Share |

Μανιάτης: Τραγικά λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στα δικαιώματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου σχετικά με τα τραγικά λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στα δικαιώματα αγροτών και κτηνοτρόφων αναδεικνύει ο βουλευτής Αργολίδας καθ. Γιάννης Μανιάτης σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Μανιάτης στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρει: "σε ανακοίνωση του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καταγγέλλεται ότι δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα και διαρκώς επιχειρείτε να παραπλανάτε τους αγρότες.

Τους παραπλανήσατε λέγοντας τους ότι θα τους πληρώσετε το 90% της ενίσχυσης πριν την 4η Δεκεμβρίου, ενώ τώρα μετά την καθυστερημένη πληρωμή της 7ης Δεκεμβρίου 2015, οι αγρότες δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς πληρώθηκαν από το 90%, αφού εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς υπολογίσθηκαν και ποια είναι τα νέα  δικαιώματα τους. Η αγανάκτηση μεγαλώνει καθώς στα βιβλιάρια των αγροτών μπήκε κάτω από το 50% της περσινής προκαταβολής.

Η πληρωμή είναι κολοβή. 112.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι σύμφωνα με διαρροές του ίδιου του Υπουργείου δεν πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί να πληροφορήσει πώς έγινε η πληρωμή και πώς υπολογίσθηκαν τα δικαιώματα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τι ποσά έλαβαν.

Κάθε ώρα που περνάει οι εκπλήξεις και η αγανάκτηση μεγαλώνουν στις τάξεις αγροτών και  κτηνοτρόφων. Νιώθουν εξαπατημένοι.

Και σε αυτούς που πιστώθηκαν ενισχύσεις, όμως, υπάρχουν μικρές, μεγάλες ή και τεράστιες αποκλίσεις πληρωμών, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να βρίσκονται σήμερα μετέωροι και σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας.

Εξίσου σκληρή, όσο και απαράδεκτη, είναι η πραγματικότητα για τους Νέους Αγρότες, που αντί ουσιαστικής στήριξης είδαν «ψίχουλα». Άνθρωποι που πίστεψαν στην προοπτική πρωτογενούς παραγωγής, βιώνουν σήμερα τον απόλυτο εμπαιγμό.

Η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι αγρότες λάμβαναν κάθε χρόνο την προκαταβολή 50% τον Οκτώβριο και εξόφληση του υπολοίπου 50% τον Δεκέμβριο. Τώρα η εξόφληση δεν είναι γνωστό εάν θα γίνει ούτε κατά το Πάσχα του 2016.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να ενημερώσει τους αγρότες για τον τρόπο υπολογισμού των δικαιωμάτων και να δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων, ώστε  κανένας αγρότης να μην χάσει τα δικαιώματα που δικαιούται.   

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την προστασία και πραγματική απόδοση της ενιαίας ενίσχυσης τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους;»

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)