Share |

Πρόταση: Μεθώνη

Στο τέλος της νοητής γραμμής του Ιονίου πελάγους συναντάει κανείς τη Μεθώνη με ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Ελλάδος. Η Μεθώνη στέκεται εκεί που το Ιόνιο πέλαγος ενώνει τα νερά του με τον Μεσσηνιακό κόλπο και τη Μεσόγειο θάλασσα. Αν κοιτάξει κάποιος από την πίσω πλευρά του κάστρου το μάτι του χάνεται στο απέραντο γαλάζιο, αφού μέχρι τον ορίζοντα δεν μεσολαβεί ίχνος στεριάς.

Η Μεθώνη απέχει από την Αθήνα 292 χλμ. και από την Καλαμάτα 61χλμ. Για να φτάσει κανείς στη Μεθώνη ακολουθεί το δρόμο για Καλαμάτα ενώ στη συνέχεια κατευθύνεται προς Μεσσήνη, Πύλο και μετά η Μεθώνη απέχει μόνο 10 χλμ.

Το ομηρικό όνομα της πόλης ήταν Πήδασος και αποτέλεσε την τελευταία από τις επτά πόλεις που προσέφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον δελεάσει να επιστρέψει στην πολιορκία της Τροίας. Η πρώτη μαρτυρία για το σημερινό όνομα της πόλης έρχεται από τον Παυσανία που ονομάζει την πόλη Μοθώνη και τους κατοίκους Μοθωναίους, όνομα που αντλεί από την ονομασία «Μόθων λίθος» που είχε το νησάκι το οποίο αργότερα οχυρώθηκε. Η δόμηση της πόλης είναι ήπια και αποτελείται από μικρά διώροφα, στην πλειονότητα, σπίτια με κεραμοσκεπή και μικρά μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια στην πρόσοψη.

Οι διαδρομές μέσα στην πόλη είναι δύο. Η μία οδηγεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο με τα μικρά μαγαζιά των Μεθωναίων ενώ ο δεύτερος οδηγεί κατευθείαν στην παραλία. Η μικρή αλλά γραφική αυτή πόλη κρύβει στην παραλία της ένα από τα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδος και της Μεσογείου το οποίο αποτέλεσε μήλον της έριδος για όλους του κατακτητές της περιοχής και τους θαλασσοκράτορες της Μεσογείου.

Το κάστρο της Μεθώνης χτίστηκε και οχυρώθηκε συστηματικά από τους Βενετούς. Οι Βενετοί, θαλασσοκράτορες του 12ου αιώνα, ανέδειξαν τη Μεθώνη σε σημαντικό εμπορικό σταθμό αφού βρίσκεται επάνω στο ναυτικό δρόμο Βενετίας-Ανατολής. Το 1500 οι Οθωμανοί κατάφεραν να την κάνουν δική τους μετά από μεγάλο αγώνα. Στα τείχη της εμφανίστηκαν Ιωαννίτες ιππότες, αυστριακοί πολιορκητές αλλά μόνο ο Μοροζίνι κατάφερε να την κατακτήσει το 1686. Το 1715 οι Τούρκοι επανήλθαν ενώ το 1827 εγκαταστάθηκε στο κάστρο της Μεθώνης ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς. Δύο χρόνια αργότερα ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν που απελευθέρωσε την πόλη εγκαταστάθηκε στο κάστρο. Η είσοδος στο κάστρο επιτυγχάνεται μέσω μίας πέτρινης γέφυρας που βασίζεται σε 14 εντυπωσιακά τόξα. Η επιβλητική πύλη του κάστρου με το εντοιχισμένο λιοντάρι, σύμβολο της Βενετίας, είναι το εντυπωσιακότερο σημείο του κάστρου.

Μέσα στο κάστρο συναντάει κανείς τους προμαχώνες Loredan και Bembo, ερείπια από σπίτια Βενετών αρχόντων, ο πλακόστρωτος δρόμος που οδηγούσε στην πύλη της θάλασσας, τα ερείπια ενός τουρκικού λουτρού, της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας και μία ένας γρανιτένιος κίονας ο οποίος εικάζεται ότι στην κορυφή του είχε το λιοντάρι της Βενετίας ή την προτομή του Μοροζίνι και γι’ αυτόν το λόγο ονομάζεται «στήλη Μοροζίνι». Από την αναστηλωμένη πύλη της θάλασσας αντικρύζει κανείς το περίφημο Μπούρτζι. Χρονολογείται στο 1500 και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή αλλά και σαν εμπορικός σταθμός.

Το οκταγωνικό διώροφο κτήριο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η πόλη αποκτά ξεχωριστή ομορφιά την ώρα του δειλινού όταν το κάστρο φωταγωγείται και η δύση του ηλίου στον θαλασσινό ορίζοντα χαρίζει σπάνια χρώματα και εικόνες. Απέναντι από την πόλη της Μεθώνης βρίσκονται οι Μεσσηνιακές Οινούσσες, αποτελούμενες από τα νησιά Σαπιέντζα, Αγία Μαριανή και Σχίζα. Η Σαπιέντζα με τον αξιόλογο βιότοπο της είναι άμεσα επισκέψιμη αφού διαθέτει ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο. Οι ιστοριές των παλαιών Μεθωναίων λένε ότι οι γυναίκες της πόλης μπορούσαν να κεντήσουν κάτω από το δυνατό φως του φάρου της Σαπιέντζας αφού έφτανε σε ακτίνα 40 μιλίων και μία πλήρης περιστροφή του διαρκούσε 8 λεπτά. Ο μηχανισμός του παλαιού φάρου αντικαταστάθηκε το 1989.

Η Μεθώνη, περιτριγυρισμένη από φανταστικές παραλίες όπως τα Ακριτικά και οι αμμουδιές κοντά στη Φοινίκη. Αξίζει να ρίξει κανείς μία βουτιά από τον πετρινο μώλο στη σκιά των τειχών του κάστρου στη θέση Ασπράδες. Οποιονδήποτε ντόπιο ρωτήσετε θα σας καθοδηγήσει…

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)