Share |

Μην βάζετε ταφόπλακα στο κρασί

Φωνή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας από τη Νεμέα

Όχι στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, ζητά με ανοιχτή επιστολή  - διαμαρτυρία του προς υπουργό Οικονοµικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο δήμαρχος Νεμέας Βαγγέλης Ανδριανάκος.

Να σημειωθεί ότι η Νεμέα είναι ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας και αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα.

Η επιστολή που απευθύνεται και προς τουςυφυπουργούς Φίλιππο Σαχινίδη, Παντελή Οικονόµου και Γιάννη Μουρµούρα ακολουθεί:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. πως µια από τις προτάσεις του Δ.Ν.Τ. είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί.

Είναι µια πρόταση η οποία αγνοεί την Ελληνική πραγματικότητα αλλά δεν λαμβάνει υπ' όψη της ούτε την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Καµία χώρα, κανένα κράτος - µέλος της κοινότητας που παράγει οίνο δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Ε.Φ.Κ. έχουν επιβάλει για ευνόητους λόγους µόνο κράτη ­µέλη της Ε.Ε. που δεν παράγουν κρασί.

Η Ελλάδα ως χώρα παραγωγός οίνου µαζί µε άλλες χώρες παραγωγούς έχουν σταθερά αποφασίσει να µην επιβληθεί Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

Ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερους λόγους να µην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού:

1) Το κρασί είναι φυσικό γεωργικό προϊόν της Ελληνικής γης και ως τέτοιο δεν πρέπει να έχει καµία σχέση µε ειδική φορολόγηση.

2) Το κρασί δεν μπορεί να ταυτιστεί µε άλλα σκληρά αλκοολούχα ποτά. Δεν είναι καν ποτό, είναι βασικό είδος διατροφής που υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι όλων των οικογενειών, ανεξαρτήτως τnς οικονομικής τους κατάστασης .

Το κρασί µαζί µε το λάδι, τη σταφίδα και το στάρι κράτησε όρθιους τους Έλληνες και τη χώρα µας σε καταστάσεις πιο δύσκολες από τη σημερινή κρίση.

3) Το κρασί αν και είναι βασικό διατροφικό είδος έχει επιβαρυνθεί µε Φ.Π.Α. 23% τα τελευταία χρόνια και έχει εξισωθεί µε το Φ.Π.Α. άλλων σκληρών αλκοολούχων ποτών.

4) Η επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί σε συνδυασμό µε την αύξηση του Φ.Π.Α. θα καταστήσει το κρασί απαγορευτικό για την ελληνική οικογένεια και θα ενισχύσει την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.

5) Τα προβλήματα που θα προκύψουν στην Ελληνική αγορά οίνου µε την επιβολή του Ε.Φ.Κ. θα µετακυλιστούν τόσο στα οινοποιία που υπό δύσκολες συνθήκες αγωνίζονται να επιβιώσουν όσο και στους Έλληνες αμπελουργούς που και σήμερα µε δυσκολία διαθέτουν το προϊόν τους σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται στη δουλειά τους

Ως Δήμαρχος Νεµέας, του μεγαλύτερου αμπελώνα της Ελλάδας, ενώνω την φωνή µου µε την φωνή των οινοποιών και των αμπελουργών του τόπου µου και της χώρας µου. Καλώ όλους, όσους έχουν την ευθύνη διαχείρισης των πραγμάτων της χώρας µας, αυτές τις δύσκολες ώρες Να πουν όχι στην επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Να µην βάλλουν την ταφόπλακα σ' ένα προϊόν που στήριξε τη χώρα και τους ανθρώπους της σε πολέμους και άλλες δύσκολες καταστάσεις . Να µη γυρίσουν την πλάτη στις χιλιάδες οικογένειες των αμπελουργών και των οινοποιών της χώρας µας».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)