Share |

Μπούρτζι: Ένα σύγχρονο εγκληματολογικό Μουσείο

Tων Κώστα Καράπαυλου και Μπάμπη Αντωνιάδη, Μέλη του Δημοτικού Συνδυασμού «Άλλη Πρόταση» Ναυπλίου

Το Μπούρτζι και η εγκατάλειψη του έχει αποτελέσει ένα τοπικό σήριαλ δίχως τέλος. Η δημοτική αρχή Ναυπλίου ζήτησε επίμονα και πήρε στη διαχείρισή της την καστρονησίδα από τα ΕΤΑ, και μετά την εγκατέλειψε κυριολεκτικά στην τύχη της.
Χρόνια τώρα η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ έχει καταθέσει (κατ’ επανάληψη μάλιστα στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ναυπλίου ) πρόταση για μια μελέτη σκοπιμότητας για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα και μέχρι σήμερα δεν έχει η δημοτική αρχή καταθέσει καμία απολύτως πρόταση για το πώς βλέπει το μέλλον του συμβόλου της πόλης μας.
Πριν από δέκα (10) και πλέον χρόνια είχε κατατεθεί μια πρόταση για το Μπούρτζι σε συνεργασία της τότε Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της Τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ) για έναν εκθεσιακό χώρο προϊόντων και πολιτισμού, που ποτέ όμως δεν κοστολογήθηκε και δεν αξιολογήθηκε, αντιθέτως δε η ιδέα πολεμήθηκε από τοπικούς παράγοντες. Δεν εξετάστηκε επίσης ποτέ σοβαρά η πρόταση που είχε καταθέσει το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για λειτουργία στο χώρο ενυδρείου.
Σήμερα, που σύμφωνα με τις δηλώσεις της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η μελέτη για τις στερεωτικές εργασίες βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, θα θέλαμε να καταθέσουμε μια πρόταση για τη χρήση του χώρου.
Η πρόταση μας είναι στο χώρο να λειτουργήσει ένα Τμήμα (Παράρτημα) του Εγκληματολογικού Μουσείου, σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ως βασικό έκθεμα του Μουσείου αυτού πρέπει να είναι η γκιλοτίνα, που διατηρείται ακόμα σε καλή κατάσταση στο κλειστό για το ευρύ κοινό Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών . Η γκιλοτίνα αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την νεώτερη ιστορία της καστρονησίδας, όταν αυτή αποτελούσε κατοικία των δημίων, αποτελεί ένα σημαντικό έκθεμα που έχει απομακρυνθεί από την πόλη του Ναυπλίου το έτος 1930. Εξαιρετική είναι η περιγραφή των δημίων στο Μπούρτζι από τον Α. Καρκαβίστα στο κείμενο του για τις φυλακές του Ναυπλίου το 1891-1902.
Εκτός από την γκιλοτίνα το Παράρτημα του Εγκληματολογικού Μουσείου θα μπορούσε να περιλαμβάνει όπλα, αγχέμαχα όπλα και πυροβόλα, αντικείμενα, εργαλεία και βακτηρίες (μαγκούρες), εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό, εκθέματα που περιγράφουν ανάγλυφα την ιστορία του εγκλήματος και της τιμωρίας του στην Ελλάδα. Η πόλη του Ναυπλίου που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία των φυλακών, με ποινικά δικαστήρια ήδη από την απελευθέρωση της Ελλάδας, και τόπος εκτελέσεων, είναι η ιδανική πόλη για τη λειτουργία ενός μουσείου εγκλήματος και τιμωρίας. Και το Μπούρτζι, ο τόπος κατοικίας των δημίων, φαντάζει ως το ιδανικό σημείο για να λειτουργήσει ένα τέτοιο μουσείο.
Το Εγκληματολογικό Μουσείο στεγάζεται σήμερα στην Αθήνα και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει σαν κύριο σκοπό την υποστήριξη σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου της Ιατρικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και των Σχολών της Αστυνομίας. Το Μουσείο έχει καταγράψει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης, σχολιασμού, ανάδειξης και δημοσίευσης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας.
Το Εγκληματολογικό Μουσείο αποτελεί κέντρο άσκησης, έρευνας, καλλιέργειας, μελέτης, προώθησης και ανάπτυξης της επιστημονικής δραστηριότητας, εκτός από την αυτονόητη εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία που επιτελεί. Η μεταφορά της γκιλοτίνας και άλλων εκθεμάτων σε ένα παράρτημα του Μουσείου στο Ναύπλιο, θεωρούμε, ότι ουδέν θα αφαιρέσει από την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου του Πανεπιστημίου, αντιθέτως δε, θα αναβαθμίσει τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό του Μουσείου
Η λειτουργία ενός τέτοιου Μουσείου έχει σημαντικό ενδιαφέρον λόγω της μοναδικότητάς του. Μπορεί να στεγαστεί σε χώρους της καστρονησίδας όπου ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσουν αναψυκτήριο, πωλητήριο εκθεμάτων και υπαίθριοι χώροι για εκδηλώσεις. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ιδέα είναι όχι μόνο οικονομικά βιώσιμη, αλλά και θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών για την πόλη του Ναυπλίου.
Ναύπλιο 13-9-2011

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)