Share |

Στο ναδίρ η τιμή του λαδιού

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί δεν πιάνουν pπλέον ούτε το κόστος παραγωγής
Η τιμή του λαδιού βρίσκεται πλέον σε εξευτελιστικά επίπεδα και δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής

Η συνεχής αύξηση της νέας ελαιοσυγκομιδής σε διάφορες μεσογειακές περιφέρειες δημιουργούν υπερπροσφορά στην αγορά και αποτελούν απειλή για το Ελληνικό λάδι. Η τιμή βρίσκεται πλέον σε εξευτελιστικά επίπεδα και δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκεονται σε απόγνωση. Κυρίως όσοι περιμένουν να ζήσουν αποκλειστικά από το ελαιόλαδο τις οικογένειές τους, δεν ξέρουν τί τους ξημερώνει.

Ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές εκδηλώνουν την ανησυχία τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταφέροντάς του τα άσχημα μαντάτα και ζητούν την λήψη μέτρων.

Η ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου είναι χαρακτηριστική:

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και τη νέα ελαιοκομική περίοδο οι τιμές στο ελαιόλαδο. Οι τιμές όλο και συμπιέζονται, ενώ το κόστος παραγωγής όλο αυξάνεται με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.

Συγκεκριμένα, με το ξεκίνημα της νέας σοδειάς στις πρώτες αγοραπωλησίες που έγιναν στην Πελοπόννησο, τα μηνύματα από την αγορά μοιάζουν μάλλον απαισιόδοξα. Οι μικρές ποσότητες ελαιόλαδου της ποικιλίας «μαυρολίσιο» από την περιοχή της Τριφυλίας Μεσσηνίας, που διακινήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, κυμάνθηκαν περί τα 2,20 και 2,25 ευρώ το κιλό. Επιπλέον, η ζήτηση από πλευράς ιταλικού εμπορίου παρέμεινε περιορισμένη, ενώ για το παρθένο ελαιόλαδο οι τιμές θα είναι, προφανώς, ακόμα πιο χαμηλές. Ωστόσο, τέτοιες τιμές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και δεν αφήνουν κέρδος στους παραγωγούς, ενώ όταν σε λίγες βδομάδες θα ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή λαδιού, λογικά οι τιμές θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

Για την αντιμετώπιση των χαμηλών τιμών και την πιθανή περαιτέρω μείωσή τους, λήφθηκε η απόφαση εφαρμογής του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Η έναρξη εφαρμογής του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέφθηκε για 100.000 τόνους παρθένου ελαιολάδου και για διάστημα έξι μηνών. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε., κ. Dacian Ciolos, αν και αφορούσε μόνο παρθένο ελαιόλαδο (δηλαδή με οξύτητα μέχρι 2 βαθμούς), υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα συνέβαλε στην άνοδο των τιμών γενικότερα στην Ε.Ε. και ενδεχόμενα και στη χώρα μας. Το μέτρο ήταν σαφώς θετικό, αλλά ακόμη και μέσω της διαδικασίας εφαρμογής του μέτρου αυτού δόθηκε ένα σαφές προμήνυμα για ενδεχόμενη περαιτέρω συμπίεση των τιμών.

Χαρακτηριστικά, στον πρώτο διαγωνισμό για τον καθορισμό της κοινοτικής ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση μέχρι 100.000 τόνων ελαιολάδου υποβλήθηκε μόνο μια προσφορά για 10.000 τόνους ισπανικού ελαιολάδου, ενώ μια άλλη για άλλους 10.000 τόνους αποσύρθηκε. Έτσι, στο δεύτερο διαγωνισμό που ακολούθησε το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης καθορίστηκε μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 1,30 ευρώ ανά τόνο και ανά ημέρα, ίση με εκείνη που καθορίστηκε κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου, από την Επιτροπή Διαχείρισης του ελαιοκομικού τομέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, και ο δεύτερος διαγωνισμός δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Συνεπώς, η ενέργεια αυτή δεν φάνηκε να έχει την συγκατάβαση του αγροτικού κόσμου, ενώ ακόμη και το λάδι αυτό που αποθηκεύτηκε τώρα θα επιστρέψει στην αγορά στο τέλος της ισπανικής συγκομιδής. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ισπανική εφημερία «EL PAIS», «λίγες εβδομάδες πριν την νέα συγκομιδή (η Ισπανία) άφησε τις αποθήκες γεμάτες  με περίπου μισό εκατομμύριο τόνους αποθέματα – 26% περισσότερο από τον μέσον όρο της τελευταίας τετραετίας, παρά τις εξαγωγές ρεκόρ και την μικρή αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης».

Πέραν αυτών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί στη διάθεση των προϊόντων τους είναι πολυδιάστατα και σε συνάρτηση με την ευρύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας. Όπως λένε οι παραγωγοί, «οι πληρωμές δεν είναι όπως ήταν άλλα χρόνια» καθώς φοβούνται μη χάσουν τα λεφτά τους, «γιατί η επιταγή σήμερα είναι κάτι στο οποίο δε μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη». Τουλάχιστον, οι επιδοτήσεις των αγροτών που μπήκαν πρόσφατα, αν και λίγο καθυστερημένα, είναι μια πρόσκαιρη ελάφρυνση. Συνοπτικά, τα λοιπά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας είναι η αύξηση των αποθεμάτων, η πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης, η σχετική εξασθένιση της εξαγωγικής τάσης κ.α. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αναζήτηση διεξόδου όλης αυτής της συσσωρευμένης ποσότητας ελαιολάδου, η οποία αποτελεί την κυριότερη πρόκληση για την σημερινή ελαιοκομία, καθώς η αποθεματοποίηση αποτελεί απλώς ένα «μπάλωμα»;

2. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό, καθώς οι εκτιμήσεις συνεχούς αύξησης της νέας ελαιοσυγκομιδής σε διάφορες μεσογειακές περιφέρειες δημιουργούν υπερπροσφορά στην αγορά και αποτελούν απειλή για το προϊόν τους;

3. Με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει τον κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγό και να καθοδηγήσει και να ενισχύσει τους υπόλοιπους ελαιοπαραγωγούς στην ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών;

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)