Share |

Ο δήμος Κορίνθου διοικεί πλέον το λιμάνι

Η στρατηγική της περιφέρειας για την αξιοποίηση των λιμένων

Από την αρχή του χρόνου ο δήμος Κορινθίων διοικεί το λιμάνι της πόλης. Η τελετή παράδοσης της διοίκησης του λιμανιού στην αρμοδιότητα του Δήμου έγινε την προπαραμονή της πρωτοχρονιάς.

Στην συνάντηση αυτή  παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες υπεύθυνοι για θέματα λιμένων.

Με αφορμή την τελετή της παράδοσης ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, αλλά και στην πολιτική που ασκεί η περιφέρεια για τα λιμάνια: «Γίνεται σε μια εξαιρετικά ιστορική περιοχή όπως είναι η περιοχή της Κορίνθου  και όπως γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Υπουργός γιατί εντρυφεί στην ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που εν πολλοίς άλλαξε τα δεδομένα της αρχαίας Ελλάδας. 

Η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που ουσιαστικά καθοδήγησε την ιστορία της Μακεδονίας και βέβαια εδώ έχουμε τη χαρά να βρίσκεται και να συναντιέται με την Κορινθία η Αρχαία Σικυώνα, το άντρο της Πελοποννήσου εκεί που θεμελιώθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτιστική ποιότητα, εκεί όπου δημιουργήθηκε όλος ο προβληματισμός της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης.

Θα ήθελα με την παρουσία εδώ του κ. Υφυπουργού να επισημάνω ότι είναι αδιανόητο μια χώρα με 135.000 χλμ ακτογραμμής εδώ και πολλές δεκαετίες να μην έχει λιμενική πολιτική.

Επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα για την συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους η οποία είναι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο όπου σήμερα δεν συζητάμε για μια λογική ιδιοτελούς προσέγγισης του ζητήματος αλλά θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για μια συγκεκριμένη πολιτική στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου είναι το Α και το Ω στο σχεδιασμό μας.

Είμαι γνώστης επειδή για πολλά χρόνια θήτευσα στην κεντρική πολιτική σκηνή και των μεγάλων ζητημάτων και των μεγάλων προβλημάτων πάνω στην άσκηση λιμενικής πολιτικής και είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα  κ. Υφυπουργέ, θα αναλάβετε την ευθύνη για να διατυπώσετε την λιμενική πολιτική όπως αυτή θα αποφασιστεί  και θα εισηγηθεί μέσα από την έκθεση διεθνών εμπειρογνωμόνων που έχετε αναθέσει όπως είναι η MorganStanley, ο Όμιλος Πειραιώς και οι υπόλοιπες κοινοπραξίες προκειμένου να έχουμε μια άρτια, δυναμική και επεκτατική λιμενική πολιτική.

Σε αυτή τη λογική θεωρώ ότι χρειάζονται νέες σύγχρονες προσεγγίσεις.

Είναι ανεπίτρεπτο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το νησί της Πελοποννήσου, να στερείται από την ικανότητα και την δυνατότητα να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη λιμενική πολιτική.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνορεύει, γειτνιάζει με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, με τον Πειραιά και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Και είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας για την λιμενική πολιτική η οποία θα ασκηθεί.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αγαστή, σε άριστη συνεργασία με τους δήμους και τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα με τους παρευρισκομένους σήμερα Δημάρχους, τον Δήμαρχο Κορινθίων και τον Δήμαρχο Σικυωνίων διαμορφώνει μία στρατηγική πάνω στο θέμα της αξιοποίησης των λιμένων.  Ήδη αυτή τη στιγμή δύο μεγάλα λιμάνια έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, τέσσερα σημαντικά αλιευτικά καταφύγια – το ένα βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίων – το οποίο απεγκλωβίζεται από μία δικαστική αντιδικία και θα πάρει την κατεύθυνση της πραγμάτωσης και της υλοποίησης. 

Και βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα και δημόσια θέλω να το πω γιατί μου έχετε ήδη δηλώσει το απεριόριστο ενδιαφέρον σας για να προχωρήσουμε και σε εντάξεις άλλων έργων τα οποία πολύ γρήγορα ωριμάζουνε, είτε στο θέμα των αλιευτικών καταφυγίων – είτε στο θέμα των τουριστικών αγκυροβολίων, ή στο καινούριο μέτρο που η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος της Ελλάδος  Κα Δαμανάκη, σκέφτεται να διαμορφώσει ως πολιτικές το λεγόμενο LEADERτων ψαροχωριών μας που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο γιατί θα δημιουργήσει  ένα θεματικό τουριστικό προϊόν που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς γιατί θα αναδείξει την παράδοσή μας πάνω στο σημαντικότερο θέμα, γιατί η Πελοπόννησος ήταν μια αγροτική περιοχή, ήταν μια περιοχή που ζούσε από την αγροτική οικονομία και ζούσε από την ικανότητα των ανθρώπων της να έχουν τον τρόπο τους μέσα στις θάλασσες και να εμπλουτίζονται και να εμπλουτίζουν  μέσα από την διαδικασία των προϊόντων της θάλασσας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα και είμαι πεπεισμένος ότι μόλις έρθει στα χέρια σας αυτή η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων που εσείς έχετε ορίσει, πλέον θα μιλάμε για μια συγκροτημένη λιμενική πολιτική κάτι που εξ’ αρχής θεωρώ ότι θα είναι μια ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, μιας κατάστασης που άβουλα εμείς οι πολιτικοί δεν λειτουργήσαμε ποτέ με κύριο γνώμονα το να μοχλεύσουμε την ικανότητα και την δυνατότητα που έχουν οι Περιφέρειές μας, που έχουν οι άνθρωποί μας για να βρούμε εμείς την λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα μας.

Γι’ αυτό λοιπόν εγώ σας καλωσορίζω όχι στον Δήμο Κορινθίων, αλλά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)