Share |

Πελοπόννησος, ο τόπος μου

του Αποστόλου Ε. Παπαφωτίου*

Η Πελοπόννησος, αποτελεί την περιοχή γενέτειρα του Ολυμπισμού.

Η Πελοπόννησος, ο τόπος μου,  είναι η μεγάλη γνώριμη για εσάς, είναι η Πελοπόννησος των Μυκηνών, του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, της Σπάρτης και του Λεωνίδα των 300, η Πελοπόννησος των άθλων του Ηρακλή, η Πελοπόννησος των μύθων, της ιστορίας και του Πολιτισμού.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει στο σύνολο της, μια σειρά από μοναδικά και αυθεντικά τουριστικά πλεονεκτήματα.

Είναι ικανή να ανταπεξέλθει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής, που ικανοποιεί κάθε θεματική μορφή τουρισμού.

Φθάνει μονάχα να αναλογιστούμε το μοναδικό  κλίμα της Πελοποννήσου, το βαθμό προσπελασιμότητας και την πλούσια μορφολογία του εδάφους με τα 1200 χλμ ακτογραμμής και τους ορεινούς όγκους, τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μεγάλης αισθητικής αξίας που ανακαλύπτουμε σε κάθε γωνιά της. Οι βιότοποι της Πελοποννήσου, οι περιοχές NATURA και τα διατηρητέα μνημεία φύσης, τα σπήλαια. Δυνατότητες που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη σε παραθεριστικό και περιηγητικό τουρισμό.

Οι παραδοσιακοί μας οικισμοί, οι αρχαιολογικοί μας χώροι, τα μουσεία, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, τα ενεργά μοναστήρια μας. Τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης, οι αξιόλογες τοπικές εκδηλώσεις και εορτές, το σύγχρονα πολιτιστικά φεστιβάλ, τα παραδοσιακά μας πανηγύρια και δρώμενα, η γαστρονομία μας, θα καλύψουν τις ανάγκες των σύγχρονων αναζητητών εμπειριών για πολιτιστικό τουρισμό.

Η Πελοπόννησος με μια σειρά από ποιοτικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύγχρονα «destination resorts» που ήδη ολοκληρώνονται και ξενοδοχειακά καταλύματα μεγάλης κατηγορίας μπαίνει επιτέλους στο επίκεντρο για ταξίδια πολυτελείας. Η Περιφέρεια μας αποτελεί ένα εξαιρετικό προορισμό για οινοτουρισμό (δρόμοι κρασιού), όπου ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τους ορεινούς και μη αμπελώνες, να γευτεί τους αρίστης ποιότητας οίνους συνοδευόμενους με τα τοπικά εδέσματα.

Υποδομές ιδανικές για εκμετάλλευση όπως μαρίνες και τουριστικά αγκυροβόλια, περιοχές καταδύσεων όπως δύνανται να μας καταστήσουν βάση και σταθμό υποδοχής για θαλάσσιο τουρισμό. Ιαματικές πηγές, χιονοδρομικά κέντρα, ορεινές διαδρομές, ποτάμια και μονοπάτια μερικές ακόμη από τις δυνατότητες που δύναται να αξιοποιήσει κάποιος επενδυτής για ακόμη πιο εξειδικευμένες μορφές υπαίθριου τουρισμού ιαματικός, περιπατητικός, κ.α. 

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε να αναφερθώ και να συστήσω τα ποιοτικά μας προϊόντα που παράγουμε και εξάγουμε από την Πελοπόννησο, προϊόντα που μακάρι να καταφέρουμε να φθάσουν και να τα γευθεί ο δικός σας αραβικός λαός. Ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα που περικλείονται στο δικό μας καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων. Προϊόντα που αποτελούν το αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας, του πολιτισμού μας, του μυστικού της μακροζωίας.

 

 • Το φημισμένο παγκοσμίως, εξαιρετικό extra παρθένο λάδι, αρίστης ποιότητας, το οποίο παράγεται από την εξαιρετική ποικιλία «Κορωνέικη». Ομοίως την επιτραπέζια ΠΟΠ ελιά Καλαμών που αποτελεί διεθνές πιστοποιημένο brand name.
 • Για τον οίνο, έχουμε 3 ζώνες ΠΟΠ (Νεμέα, Μαντινεία, Μονεμβασιά-Μαλβαζία), εκ των οποίων στις δυο από αυτές καλλιεργούνται οι δύο από τις τέσσερις γηγενείς τοποποικιλίες-πρεσβευτές, το Αγιωργίτικο Νεμέας και το Μοσχοφίλερο Μαντινείας.
 • Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται μόνο στην Πελοπόννησο στην Κορινθία με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Πελοποννήσου.
 • Τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια, μανταρίνια της Αργολίδας και της Λακωνίας και τα λεμόνια της Κορινθίας με τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους έχουν κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.
 • Τα σύκα Καλαμών είναι πασίγνωστα διεθνώς για την ποιότητά τους, καλλιεργούνται μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας και της Λακωνίας είναι στο σύνολό τους εξαγώγιμα.
 • Τα Μήλα Τριπόλεως (Πιλαφά) παράγονται στην Αρκαδία, είναι προϊόν ΠΟΠ, εξαιρετικής ποιότητας, φημισμένα με χαρακτηριστικό άρωμα.
 • Καθώς και άλλα πολλά ποιοτικά εξαγωγικά και αγροτικά προϊόντα όπως το καρπούζι Μεσσηνίας, και τα δικά μας κηπευτικά, σ’όλη την Πελοπόννησο.

*Από την ομιλία στο 1ο Greek Tourism Workshop στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)