Share |

Πλήγμα η υποβάθμιση του Τελωνίου Καλαμάτας

Είναι απαραίτητο προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα οι συναλλασσόμενες επιχειρήσεις
Το τελωνείο Καλαμάτας είναι έδρα της Τελωνειακής Περιφέρειας Καλαμάτας που περιλαμβάνει τις Π.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας

Αναστάτωση επικρατεί σε εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας από την επικείμενη υποβάθμιση του Τελωνίου Καλαμάτα από Τελωνείο Α΄ Τάξης επιπέδου τμήματος σε Β΄ Τάξης, αν υλοποιηθεί τελικά η πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το θέμα φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ο οποίος θεωερεί «πλήγμα» για την οικονομική ζωή της περιοχής ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα συμφέροντα του ίδιου του κράτους καθότι:

  1. Τελωνείο Καλαμάτας είναι έδρα της Τελωνειακής Περιφέρειας Καλαμάτας που περιλαμβάνει τις Π.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Π.Ε. Πελοποννήσου.
  2. Έχει τον έλεγχο και την εποπτεία της παραγωγής - διακίνησης των προϊόντων του εργοστασίου της ΚΑΠΝΟΙΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ», με την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία Τελωνειακών υπαλλήλων με την λειτουργία Κλιμακίου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου αφού λειτουργεί σε 24 ωρη βάση όλο τον χρόνο, αποτελεί δε από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες όχι μόνον σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας προσφέροντας θέσεις εργασίας αλλά και όλης της Χώρας.
  3. Τελωνείο Καλαμάτας έχει όλα τα τελωνειακά αντικείμενα, εισαγωγές, εξαγωγές, τελωνισμούς αυτοκινήτων, Προσωρινή Εισαγωγή και επιπλέον φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών, οινοπνευματωδών και καπνικών προϊόντων. Επιπλέον ο Νομός Μεσσηνίας παράγει και τροφοδοτεί με προιόντα αγροτικά πολλές χώρες εξωτερικού και πιθανή υποβάθμιση του σε συνδυασμό με πιθανή υποβάθμιση του Γενικού Χημείου του Κράτους αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της εξαγωγικής δραστηριότητας στον Νομό τόσο σε αγροτικά προϊόντα όσο και για τα υπόλοιπα. Ετησίως οι εξαγωγές οι οποίες πραγματοποιούνται ξεπερνάνε αριθμητικά τις 3.000.
  4.  Το λιμάνι της Καλαμάτας αποτελεί πύλη προς της χώρες της Αφρικής και λειτουργεί σε 24ωρη βάση. ενώ στην αρμοδιότητα του Τελωνείου Καλαμάτας υπάγεται και το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας « CAPTAIN BASILIOS KONSTANTAKOPOYLOS» η λειτουργία του οποίου είναι συνεχής και αδιάλειπτη όλο τον χρόνο.
  5. Τα ετήσια έσοδα του Τελωνείου Καλαμάτας ανέρχονται περίπου στο ποσό των 400.000.000 € και με τάση αυξητική αφού το οικ.έτος 2012 χωρίς να αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είχαμε αύξηση των εσόδων σε σχέση με το οικ.έτος 2011 της τάξης του ένα τοις εκατό
  6. Το κτίριο που στεγάζεται το Τελωνείο Καλαμάτας είναι ιδιόκτητο και δεν επιβαρύνει το δημόσιο με κόστος ενοικίου.

 

Τονίζει τέλος ότι το τελωνείο Α τάξης είναι απαραίτητο προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα οι συναλλασσόμενες επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνονται με το αυξημένο κόστος ή να υφίστανται χρονικές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Το Τελωνείο Καλαμάτας διασφαλίζει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και εξυπηρέτησης όλων των πολιτών, ακόμα και εκείνων που η μόνιμη διαμονή τους είναι στα απομακρυσμένα και δύσβατα χωριά. Επίσης στο λιμάνι Καλαμάτας γίνεται η τροφοδοσία πολλών πλοίων δημιουργώντας έτσι πολλές θέσεις εργασίας.  Η λειτουργία του τελωνείου εξασφαλίζει επίσης, τα δημόσια έσοδα και τις κοινοτικές απαιτήσεις. Παράλληλα, συντελεί στη προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις διάφορες απειλές για τη δημόσια Υγεία.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)