Share |

Σε ποιους ανήκουν οι 200 offshore στο Κρανίδι;

Ο Παπαδημούλης φέρνει το θέμα στη Βουλή με συγκεκριμένα ερωτήματα που καίνε

Το όργιο φοροδιαφυγής από offshore εταιρείες φέρνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (10-10-11) ο ΣΔΟΕ  εντόπισε δεκατέσσερις offshore εταιρείες οι οποίες αγνοούσαν την υποχρέωση πληρωμής φόρων ύψους 25,9 εκατ. ευρώ για τα πολυτελή ακίνητα που διαθέτουν στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Κατερίνη.

Δύο απ’ αυτές τις εταιρίες δεν είχαν καν ΑΦΜ και μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως εταιρείες - φαντάσματα  φοροδιαφεύγοντας επιμελώς και συστηματικά.

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής, η οποία στην απλούστερη περίπτωση έγκειται στην αποφυγή καταβολής φόρων για πολυτελή ακίνητα, αναδεικνύεται ανάγλυφα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου σε μια κραυγαλέα περίπτωση: την offshore Ν.Α η οποία αποκαλύφθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και καλείται να πληρώσει φόρους 21,288 εκατ. ευρώ από τα 25,998 εκατ. που βεβαιώθηκαν συνολικά για τις πρώτες 14 περιπτώσεις ελέγχων που έχουν ολοκληρωθεί. Οι φόροι που αντιστοιχούν στις υπόλοιπες 13 εντοπισμένες από το ΣΔΟΕ offshore εταιρίες,  αν και είναι σημαντικά ποσά, ωχριούν μπροστά στο μέγεθος της φοροδιαφυγής της συγκεκριμένης offshore εταιρίας.

Οι φοροπαραβάσεις οι οποίες έχουν καταλογιστεί στις 14 offshore αφορούν μη καταβολή ειδικού φόρου ακινήτων 3% επί της αντικειμενικής αξίας από το 2003 έως και το 2009 και 15% επί της αντικειμενικής αξίας το 2010 και το 2011, φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας έως και το 2006, ειδικό τέλος ακινήτων για τα έτη 2007-2009 και φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2010.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων “REAL NEWS” (9-10-11) και «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» (9-10-11) στο επίκεντρο της έρευνας του ΣΔΟΕ για τις offshore που φοροδιαφεύγουν βρίσκεται το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων  που αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών. Αν και η συγκέντρωση μάλιστα, τόσων υπεράκτιων εταιριών δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή, η αναλογία σύμφωνα με την έρευνα είναι μία off shore εταιρία ανά 25 κατοίκους.!

Τον περασμένο μήνα συνέβη δε το εξής παράδοξο: Ενώ από το 2003 λίγες ήταν οι υπεράκτιες που πλήρωναν φόρους με τα ποσά που καταβάλλονταν να κυμαίνονται ως 50.000 ευρώ ετησίως, ξαφνικά διάστημα 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ, χωρίς ακόμα αυτό να μπορεί να εξηγηθεί λογικά και λογιστικά.

Σημειωτέον ότι μόνο ένας εργάτης - κάνοντας μεροκάματα σε οικοδομή ή γεωργικές εργασίες - που εκπροσωπεί 14 υπεράκτιες εταιρίες συνολικά! Ο ίδιος μάλιστα δεν κάνει φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Κρανιδίου, αλλά στη ΔΟΥ Φαλήρου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

•    Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε offshore εταιρίες τα τελευταία δυο χρόνια, τι ύψους παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί και  τι πόσα έχουν εισπραχτεί;

•    Πότε και με ποιο τρόπο θα εισπραχθούν οι βεβαιωθέντες φόροι από τις συγκεκριμένες 14  offshore εταιρίες;

•    Σε ποια φυσικά πρόσωπα ανήκουν αυτές οι εταιρίες και ποια παρένθετα πρόσωπα τους καλύπτουν;

•    Πώς εξηγείται η έδρα τόσο πολλών offshore εταιριών  να  είναι στο Κρανίδι;

•    Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από την τοπική ΔΟΥ Κρανιδίου; Ποια τα αποτελέσματα της έρευνας;

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)