Share |

«Πόλεμος» ενάντια στις παράνομες ελληνοποιήσεις χυμών

Μέτρα για την προστασία των εσπεριδοκαλλιεργητών ζητά η αντιπολίτευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Μέτρα για την προστασία των εσπεριδοκαλλιεργητών

Πέντε βήματα για την βελτίωση του εισοδήματος των εσπεριδοκαλλιεργητών και τη συνέχιση της καλλιέργειας ζητούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων να ανοίξει «πόλεμο» ενάντια στις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές συμπυκνωμένων, κατεψυγμένων χυμών.

Την ανάγκη λήψης των άμεσων μέτρων για τους εσπεριδοκαλλιεργητές ζητά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία» Θανάσης Πετράκος.

Συγκεκριμένα τίθενται οι παρακάτω προτάσεις προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

1) Να ανοίξει «πόλεμο» ενάντια στις παράνομες εξαγωγές, δηλαδή την αποστολή προϊόντων χύμα και ανώνυμα σε πλαστικά κιβώτια συγκομιδής στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κομβικά σημεία, π.χ. διόδια Σπαθοβουνίου και Κορίνθου, όπου κλιμάκιο αποτελούμενο από ποιοτικούς ελεγκτές, ΣΔΟΕ και Τροχαία να ελέγχει όλα τα φορτηγά, ώστε να εντοπίζονται και να κατάσχονται τα παράνομα φορτία. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η φήμη του προϊόντος, το εισόδημα του παραγωγού, μένει η προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια και μειώνεται η ανεργία, αφού θα δουλέψουν τα συσκευαστήρια.

2) Να ανοίξει «πόλεμο» ενάντια στις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές συμπυκνωμένων, κατεψυγμένων χυμών, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούνται ως δήθεν φρέσκοι 100% ελληνικοί χυμοί.

3) Να προχωρήσει σε μια επιθετική καμπάνια – διαφήμιση μέσα από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση), αλλά και μέσω όλων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, με σύνθημα «Πιείτε αγνό φυσικό χυμό από τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Πελοποννήσου, το "Λακωνία" και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας».

Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές μονάδες και την υγεία των καταναλωτών, δίνοντας 100% αγνό φυσικό χυμό από εσπεριδοειδή της Πελοποννήσου.

4) Να ζητήσετε να αναθεωρηθεί ο κανονισμός που έχει απεντάξει την εσπεριδοκαλλιέργεια, όπως και τα κηπευτικά και τα κάστανα από το μέτρο της βιολογικής γεωργίας, διότι αυτά είναι βασικές καλλιέργειες στην Πελοπόννησο και όμως είναι εκτός του μέτρου της βιολογικής γεωργίας.

Ο κος Πετράκος σημειώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν από την Ε.Ε. στο καθεστώς της επιδότησης, με συνέπεια να μην υπάρχει πλέον η ασπίδα ασφαλείας των τιμών, σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τη βαθιά οικονομική κρίση έχουν επιδεινώσει τα χρόνια οξυμμένα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών, οι οποίοι κάθε χρόνο βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, να μειώνεται η κατανάλωση, με συνέπεια το μέλλον της εσπεριδοκαλλιέργειας να είναι εξαιρετικά επίφοβο.

Παράλληλα η έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών και η εφαρμογή των εναρμονιζόμενων πρακτικών από τους βιομήχανους και τα καρτέλ σε βάρος των παραγωγών έχει επιδεινώσει περαιτέρω τα προβλήματα.

Η Περιφέρεια προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, θεωρούμε όμως ότι μπορεί και πρέπει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην κατρακυλήσουν ακόμα περισσότερο οι τιμές σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα. Διότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η παραγωγή κυρίως των πορτοκαλιών αν συνεχιστεί η περσινή κατάσταση.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)