Share |

Πώς θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης γεωτρήσεων

Κωδικοποιήθηκαν οι προτάσεις των αγροτών από τον δήμο Μονεμβασιάς

Προτάσεις σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού καταθέτει ο δήμος Μονεμβάσιας στους υπουργούς Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη.

Οι προτάσεις αυτές προέκυψαν μετά από ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Μονεμβάσιας, αλλά και στην Λακωνία γενικότερα.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τραχείλης:

Έχοντας και στο παρελθόν καταθέσει τις προτάσεις μας επί του ζητήματος και έχοντας τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν, ύστερα και από τα μηνύματα και τις επισημάνσεις  που λάβαμε από τον αγροτικό κόσμο, παραθέτουμε τις προτάσεις μας προκειμένου να απλουστευτεί η διαδικασία χωρίς παράλληλα να αλλάξει η φιλοσοφία και οι στόχοι της Κ.Υ.Α.:

  1. Κατάργηση της απαίτησης για χημική ή και μικροβιακή ανάλυση νερού.

Από τη στιγμή που το δείγμα προς ανάλυση συλλέγεται ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει κανένα νόημα παρά μόνον οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία του αγρότη.

  1. Τίτλοι ιδιοκτησίας: Να γίνονται δεκτά τα αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Ενίσχυση ή υπάρχουν στο Ε9 του παραγωγού.

Σε διαφορετική περίπτωση πάρα πολλές περιπτώσεις είναι υποχρεωμένες να οδηγηθούν στα Συμβολαιογραφεία, χωρίς να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα τη δεδομένη περίοδο.

  1. Απεικόνιση σε χάρτη ή σκαρίφημα μόνον του σημείου υδροληψίας του με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του και όχι όλων των γεωτρήσεων σε απόσταση 200 μέτρων.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται πολύ πιο προσιτό για έναν παραγωγό, χρησιμοποιώντας και τους χάρτες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή τις ΕΑΣ να καταχωρήσει τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενός και μόνο σημείου,  αυτού της υδροληψίας του.

  1. Η παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α. να ισχύσει και για τις υδρευτικές γεωτρήσεις & πηγές.

Είναι τεράστιο το κόστος για Δήμους που αποτελούνται από 50 και πλέον Κοινότητες και διαθέτουν υπερδιπλάσιες πηγές και γεωτρήσεις υδροληψίας να εκπονήσουν περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε μία από αυτές, τη στιγμή μάλιστα που η αντλούμενη ποσότητα των περισσοτέρων είναι πολύ μικρότερη των 100.000 κυβ. μέτρων.

Μαζί με τις παραπάνω προτάσεις μας, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών για κάθε περίπτωση τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο αντιστοίχως, ώστε να δοθεί ο χρόνος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων χρήσης νερού δίχως τον κίνδυνο της επιβολής προστίμων, τα οποία θα φέρουν σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση τον αγροτικό – και όχι μόνο –πληθυσμό.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)