Share |

Πώς διέσχισαν το φαράγγι του ποταμού Λάδωνα 44 ορειβάτες

Βήμα – βήμα η περιγραφή της συναρπαστικής ορειβατικής εμπειρίας

Μια μοναδική διάσχιση του φαραγγιού του ποταμού Λάδωνα, ανάμεσα στα χωριά Τουμπίτσι, Σπάθαρη και Δήμητρα Γορτυνίας πραγματοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ)’

Η ομάδα των 44 ορειβατών του Συλλόγου έζησε μια συναρπαστική ορειβατική εμπειρία στο πιο άγριο και απρόσιτο ίσως ποτάμιο σύστημα της Αρκαδίας.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού Σπάθαρη (έξι χιλιόμετρα δυτικά των Τροπαίων, ένα έξοχο χωριό με παραδοσιακά σπίτια καταπληκτικό σχολείο, αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, γραφικά καφενεδάκια και ταβέρνες), αφού προηγήθηκε συγκινητική υποδοχή από τους κατοίκους και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, που για πρώτη φορά δέχθηκε συγκροτημένη ορειβατική ομάδα.

 Στη συνέχεια μετά από 1 ½ ώρα κατάβασης σε δασικό χωματόδρομο και σχετικά βατό μονοπάτι μέσα σε ένα πυκνό δάσος πρίνου, αργιάς και δρυός, οι ορειβάτες έφτασαν στη δεξιά κοίτη του φουσκωμένου από τις πρόσφατες νεροποντές, ποταμού (θεού) Λάδωνα.

Το πέρασμα του ποταμού στο σημείο αυτό ήταν πραγματική περιπέτεια, τελικά όμως και οι 44 ορειβάτες, μεταξύ των οποίων και δέκα νέα παιδιά (αγόρια και κορίτσια), κατόρθωσαν να βρεθούν στην αριστερή όχθη, κάτω από τα θεόρατα βράχια της Μονής Κλειβωκάς.

Από εκεί με συνεχή πορεία τριών περίπου ωρών στην αριστερή όχθη του Λάδωνα, ανάμεσα σε πυκνές λόχμες παρόχθιας βλάστησης, πανέμορφο πλατανόδασος και βράχινους σχηματισμούς, φτάσαμε επιτέλους στο φοβερό πέτρινο δίτοξο γεφύρι της Δήμητρας.

 Ένα μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρκαδίας, που ωστόσο χρειάζεται άμεσα εργασίες υποθεμελίωσης του νότιου βάθρου, για να μην επαναληφθεί η τραγωδία που όλοι βιώσαμε με την κατάρρευση του ηπειρώτικου γεφυριού της Πλάκας, το Φεβρουάριο του 2015.

Το μπάνιο στα δροσερά νερά των πολλαπλών λιμνών που σχηματίζει ο Λάδωνας ήταν η αποζημίωση των ορειβατών στην κούραση και τον μικρό καύσωνα που επικράτησε, τις μεσημεριανές ιδίως ώρες.

Από το γεφύρι της Δήμητρας, ένα όμορφο μονοπάτι και ένας υποτυπώδης δασικός χωματόδρομος, τους έφερε σε 45 περίπου λεπτά, στην πλατεία του παραδοσιακού χωριού Δήμητρα Γορτυνίας. Εκεί οι φιλόξενοι κάτοικοί τους υποδέχθηκαν. Το γλέντι που ακολούθησε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, συμπλήρωσε τη φυσιολατρική πανδαισία που έζησαν οι Αρκάδες ορειβάτες. 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)