Share |

Πρόληψη καρκίνου μαστού

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για τους επιστήμονες όσο και για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τις στατιστικές κάθε 70 δευτερόλεπτα γίνεται η διάγνωση καρκίνου του μαστού σε κάποια γυναίκα κάπου στον κόσμο.

Η ασθένεια, παρά τη μεγάλη της συχνότητα μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωσθεί έγκαιρα, για αυτό και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η ενημέρωση για τις μεθόδους πρόληψης του καρκίνου του μαστού μπορεί να σώσει ζωές. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί έγκαιρα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το ποσοστό θνησιμότητας πέφτει κάτω από το 5%.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και άλλων προβλημάτων του μαστού γίνεται με τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από γιατρό, καθώς και την αυτοεξέταση.

Πώς μπορεί να γίνει η πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Οι περισσότερες έρευνες επισημαίνουν ότι ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με μια σειρά κληρονομικών παραγόντων, καθώς επίσης και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία, ορμόνες, διατροφή.

1. Η μείωση του αλκοόλ είναι αναγκαία για την πρόληψη κάθε είδους καρκίνου. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην γίνεται κατανάλωση περισσότερη από το ένα ποτό την ημέρα. Η μείωση του αλκοόλ συνδέεται άμεσα και με τη μείωση του σωματικού βάρους.

2. Η παχυσαρκία αυξάνει στις γυναίκες τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο, ειδικά όταν συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση.

3. Η σωστή διατροφή, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν συνδέεται άμεσα με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ωστόσο συμβάλλει στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και στη γενικότερα καλή υγεία του οργανισμού.

4. Το σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη παθήσεων όπως ο καρκίνος του μαστού παίζει η άσκηση. Το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας συστήνει 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα για ένα μέσο ενήλικα, έτσι ώστε να διατηρήσει την υγεία και τη φυσική του κατάσταση σε καλά επίπεδα.

Ωστόσο, μερικές φορές ακόμα και η τήρηση των κανόνων διατροφής και υγιούς ζωής φαίνεται να μην επαρκούν για την πρωτογενή πρόληψη της ασθένειας. Κατά συνέπεια, το βάρος πέφτει στην δευτερογενή πρόληψη, την έγκαιρη δηλαδή διάγνωση της ασθένειας όσο είναι προ-συμπτωματική.

Η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη μπορεί κατά κύριο λόγο να επιτευχθεί με τη μαστογραφία, που συμβάλλει όσο καμία άλλη εξέταση στη διάγνωση παθήσεων του μαστού.

Μαστογραφία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η  μαστογραφία είναι μια εξέταση του μαστού που γίνεται με ειδικό μηχάνημα ακτινογραφίας μαστών. Σήμερα υπάρχει η ψηφιακή μαστογραφία, που δίνει ασφαλέστερα αποτελέσματα και χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας.

Η πρώτη μαστογραφία γίνεται συνήθως στην ηλικία των 40, εκτός αν υπάρχει ιστορικό πάθησης οπότε η εξέταση αρχίζει λίγα χρόνια νωρίτερα. Οι επιστήμονες συνιστούν να γίνεται η μαστογραφία μια φορά το χρόνο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης και θεραπείας.

Οι στατιστικές δηλώνουν ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστογραφία έχουν 4,7% ποσοστό θνησιμότητας. Ο καρκίνος μαστού και οι όγκοι σε αρχικά στάδια μπορούν να διαπιστωθούν μόνο με μαστογραφία και να επιτρέψει τη θεραπεία σε πρώιμο στάδιο που είναι πολύ αποτελεσματική.

Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινούν με αυτοεξέταση και αυτοψηλάφηση μετά την ηλικία των 20 ετών και να απευθύνονται άμεσα σε γιατρό για περαιτέρω κλινική εξέταση σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στο μαστό ή κάποιο περίεργο σύμπτωμα.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)