Share |

Πρόταση: Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, στην άκρη μιας μικρής κοιλάδας ακριβώς κάτω από τον κοκκινωπό βράχο. Χτισμένο στις ακτές του Μητρώου Πελάγους στην σκιά του Πάρνωνα. Κωμόπολη, πρωτεύουσα της Τσακωνιάς (πολλοί μιλούν ακόμα τα Τσακώνικα που είναι παραφθορά της αρχαίας δωρικής διαλέκτου).

Παραδοσιακός οικισμός  με  καλοδιατηρημένα αρχοντικά και πύργους που έχουν χτιστεί πριν από το 1800 και νεοκλασικά του 19ου αιώνα, δείγματα τσακώνικης αρχιτεκτονικής. Πλακόστρωτες και βοτσαλωτές αυλές, πέτρινες στέρνες, σκαλιστά και ζωγραφιστά ταβάνια.

Αλματώδης είναι τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ενώ  άρτια είναι η υποδομή των καταλυμάτων της με ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίνειό του είναι η Πλάκα.

Δείτε το σπήλαιο  του «Διονύσου» με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, τους ερειπωμένους ανεμόμυλους ψηλά στον λόφο. Περπατήστε στο δάσος του Δενδρόκεδρου, το μοναδικό στην Ευρώπη  ή κάντε μια βόλτα στη χαράδρα του Δαφνώνα με τα σπά­νια φυτά και λουλούδια. Ανακαλύψτε τα όμορφα και απομονωμένα στο οροπέδιο του Πάρνωνα χωριουδάκια Αμυγδαλιά, Πελετά, Μάριο και Κουνουπιά, μέσα από μία διαδρομή που θα σας αποζημιώσει.

 Επισκεφθείτε τη Μονή Έλωνας (17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο στον δρόμο προς τον Κοσμά) σκαρφαλωμένη στους κόκκινους βράχους, με θέα που σου κόβει την ανάσα. Χτίστηκε το 1809 πάνω σ΄ έναν παλαιότερο ναό. Θαυμάστε το ξύλινο σκαλιστό τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, έργα σημαντικών καλλιτεχνών.

Από θέμα φαγητού καλύπτονται όλα τα γούστα αφού έχετε να επιλέξετε από ψαροταβέρνα μέχρι πιτσαρία, με τιμές προσιτές και καλή ποιότητα.

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι πραγματική εμπειρία, αφού γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο (κατασκευή αερόστατων, κάψιμο Ιούδα κ.ά.). Ιδιαίτερα το πέταγμα των αερόστατων το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό έθιμο. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» πυροδοτούνται και ελευθερώνονται και από τις πέντε ενορίες της περιοχής εκατοντάδες αερόστατα που ταξιδεύοντας ψηλά φωτίζουν τον ουρανό. Η πυροδότηση τους γίνεται με την λεγόμενη «καλυμμάρα», ένα πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο.

Αν είστε ψαγμένοι καλοφαγάδες ενώ αξίζει να βρεθείτε στην «Γιορτή της Μελιτζάνας» που γίνεται στο τέλος Αυγούστου. Φεύγοντας από την περιοχή μην λησμονήσετε να αγοράσετε γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι.

Απέχει 93 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Προσοχή στην διαδρομή μετά το Άστρος γιατί ο δρόμος είναι στενός με στροφές.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)