Share |

Πρόταση: Πάσχα στο Λεωνίδιο (Video)

Λεωνίδιο
Πάσχα στο Λεωνίδιο

Ο οργασμός της φύσης, την Άνοιξης, που απλόχερα προσφέρει χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις μεθυστικές, αρώματα, συμπαρασύρει τους αθεράπευτα ρομαντικούς «Λεωνιδείς», κάνοντας τους ένα πολύβουο μελίσσι, να προετοιμάζουν σαν μέλι, το υπέροχο, το ξεχωριστό, το μοναδικό Πάσχα που μόνο στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, το Λεωνίδιο θα συναντήσεις.

Κάθε ασπρισμένη πετρούλα και μια νοικοκυρά. Στους κήπους γυναίκες τραγουδώντας μαζεύουν τριαντάφυλλα, αγριολούλουδα, βιολέτες λευκές, κόκκινες, μωβ για να κεντήσουν τα στεφάνια, να πλέξουν τους σταυρούς που θα στολίσουν τους Επιταφίους της Μεγάλης Παρασκευής και να κάνουν την περιφορά τους μαγευτική στις γειτονιές του Λεωνιδίου την πένθιμη αυτή νυχτιά.

Πορτοκάλια, νεράντζια και ότι φρούτο φανταστείς από τα δέντρα τα κορίτσια κόβουν, για να τα κάνουν φαναράκια που θα φωτίσουν  τους δρόμους και τα παραδοσιακά σοκάκια της αγοράς.

Το αποκορύφωμα όμως, η έκσταση της δημιουργίας η εκδήλωση της ελευθερίας, το νόημα της Ανάστασης είναι η κατασκευή των αεροστάτων, που μικροί, μεγάλοι άντρες και γυναίκες, επιδίδονται εβδομάδες πριν το Μεγάλο Σάββατο που έχουν την τιμητική τους και μοναδική παρουσία.

Δεκαέξι πολύχρωμες λεπτές κόλλες ενώνονται και στη βάση τους πλεγμένο ένα στρογγυλό καλάμι που πάνω στο σταυρωτό σύρμα του θα μπει η «κολημάρα», το πανί ποτισμένο με λάδι και λίγο πετρέλαιο, τα καύσιμα για να το απελευθερώσουν.

Δεν είναι ένα και δύο. Πάνω από 1.000 τέτοια αερόστατα, απ’ όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, θα κάνουν το ταξίδι τους τη γλυκιά αναστάσιμη βραδιά, συμπληρώνοντας τον ουρανό μ’ αστέρια, δηλώνοντας ταυτόχρονα την Ανάσταση της ψυχής, την απελευθέρωση, την κάθαρση από τα δεινά, τον εξορκισμό του κακού στον οποίο συμβάλλουν βέβαια τα βαρελότα, οι δυναμίτες και τα βεγγαλικά που με τον πιο προσεκτικό τρόπο πετάγονται από τους άντρες και τους μεγαλύτερους.

Το κάψιμο του Ιούδα, σωρός από ξύλα, αφάνες και κλαδιά συμπληρώνει την εικόνα της Ανάστασης.

Κι’ όλα αυτά με το Χριστός Ανέστη.

Πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλησμόνητες εικόνες, αξέχαστη εμπειρία το Πάσχα στο Λεωνίδιο.

Δεν είναι τυχαίο που ο γνωστός επιφυλλιδογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτριος Ψαθάς έλεγε:

«Απόκριες στην Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο.»

Πρόκληση ή πρόσκληση για την Μεγάλη Εβδομάδα στην κατανυκτική, μαγευτική ατμόσφαιρα που θα σας προσφέρει το Πάσχα του Λεωνιδίου.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)