Share |

Πρόταση: Σπάρτη

Σπάρτη. Όμορφη και νοικοκυρεμένη. Με μεγάλους δεντροφυτεμένους δρόμους, πάρκα, πλατιά πεζοδρόμια, μεγάλες πλατείες, όμορφα νεοκλασικά κτίρια,  βρίσκεται αιώνες τώρα στην ίδια θέση που ήταν και η αρχαία Σπάρτη κάτω από την σκιά του Μυστρά, με σχέδιο εκπονημένο από τους Βαυαρούς το 1834. Το αντίπαλο δέος των Αθηνών που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ιστορίας του Δυτικού κόσμου.

Η σύγχρονη Σπάρτη – στα δρομάκια της νοιώθεις ακόμα το βάρος της ιστορίας της - είναι μία πόλη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με παλιά και καινούργια μουσεία και με αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή.

Αξιοθέατα στην πόλη είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Ευαγγελίστριας και του Οσίου Νίκωνος, το άγαλμα του νομοθέτη των Σπαρτιατών, Λυκούργου, το άγαλμα του Λεωνίδα, η δημοτική αγορά, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος καθώς και του Αμυκλαίου Απόλλωνος, το Μενελάιον, οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Νικολάου και του Προφήτη Ηλία, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και οι μονές Κουμπάρη και Καταφυγιώτισσας.

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη που θα δει από σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, μέχρι και μοντέρνα μηχανήματα παρασκευής ελαιολάδου.

Σπάρτη χωρίς Καιάδα, δεν λέει. To σπήλαιο βάραθρο είναι κοντά στο χωριό Τρύπη (5 χλμ από την Λακωνική  πρωτεύουσα). Η είσοδος του με πλάτος περίπου 0,50 μ., βρίσκεται λίγο ψηλότερα από τον δημόσιο δρόμο. Η παράδοση θέλει τον Καιάδα να βρίσκεται σε φαράγγι κοντά στην Τρύπη. Και η παρουσία στο βάραθρο ανθρωπίνων οστών το ταύτισε με τον Καιάδα. Επισκεφθείτε και το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος που είναι κτισμένο στη Σπάρτη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Πρόκειται για το κέντρο της Σπαρτιατικής αγωγής των νέων - σημαντικό ζήτημα για τη σπαρτιατική πολιτεία

Η Σπάρτη έχει έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά νεανικά στέκια. Στην πόλη  πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις όλη την διάρκεια του χρόνου. Ξεχωρίζουν  το Σπάρταθλον, με διεθνείς συμμετοχές μεταξύ των δρομέων μεγάλων αποστάσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου και  η Σπαρτακιάδα - ποδηλατικός αγώνας - την πρώτη εβδομάδα μετά το Σπάρταθλον.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)