Share |

Τι προτείνουν οι Αρκάδες επιχειρηματίες για τον νέο Αναπτυξιακό

Ανοιχτή συζήτηση στο Επιμελητήριο με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων

Η  συγκέντρωση και υποβολή προτάσεων για τον υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό νόμο ήταν ο σκοπός της συνάντησης φορέων της Αρκαδίας με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας Λ. Λαμπριανίδη, που έγινε στο Επιμελητήριο.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας είναι οι ακόλουθες:

α) Να μπορούν να υποβληθούν προτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η προκήρυξη ανά εξάμηνο καθυστερεί έτοιμους και σοβαρούς επενδυτές. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης της κάθε επενδυτικής πρότασης. Θα πρέπει να εξαλειφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που ο χρόνος αξιολόγησης έφθανε ακόμη και τα δύο χρόνια.

β) Να μειωθεί το minimum ποσό που μπορεί να υποβάλει πρόταση κάθε επενδυτής, δεδομένου ότι το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές.

γ) Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σχετικά με τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου με κριτήριο το μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς και το αν είναι υφιστάμενη ή νέα επιχείρηση. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για τις παλιές επιχειρήσεις, επαναφορά των αφορολόγητων αποθεματικών και έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για τις νέες να ισχύσει σαν κίνητρο το ποσοστό επιχορήγησης. Τα αφορολόγητα αποθεματικά για επενδυτικούς σκοπούς, θα πρέπει να ισχύουν όπως προβλεπόταν στον Νόμο 3299/2004. Πιο συγκεκριμένα, να έχει την δυνατότητα η επιχείρηση, εφόσον προβλέπεται στον σχεδιασμό της, να υλοποιεί το 100% της προγραμματισμένης επένδυσης, κάνοντας χρήση του συνόλου της φορολογικής απαλλαγής που προβλέπεται, μέσα στην επόμενη χρήση. Όλα τα παραπάνω κίνητρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποδίδονται στις επιχειρήσεις με γρήγορες διαδικασίες.

δ) Θα πρέπει να επεξεργαστούμε κίνητρα και για τις επιχειρήσεις που έχουν μεικτή δραστηριότητα (μεταποιητικές και εμπορικές), δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν μεικτή δραστηριότητα.

ε) Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένος και αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων νόμων, καθώς και των τροποποιήσεων αυτών, προσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της οικονομίας. Να μην επιδέχεται τροποποιήσεων και ερμηνειών, εκτός αν παραστεί ανάγκη από την εξέλιξη των συνθηκών της οικονομίας.

στ) Στον αναπτυξιακό νόμο ορίζεται σαν κριτήριο βαθμολόγησης η καινοτομία των επιχειρήσεων, συνεπώς θα πρέπει να ορίσουμε ακριβώς τι εννοούμε καινοτομία, γιατί δεν μπορεί να βαθμολογούνται οι προτάσεις κατά το πώς αντιλαμβάνεται την καινοτομία ο κάθε αξιολογητής.

ζ) Η μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και των δικαιολογητικών που πολλές φορές απαιτούνται θα κάνει πιο γρήγορη την αξιολόγηση, ενώ σημαντικό θα είναι να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι ΚΥΑ που θα αφορούν το νέο αναπτυξιακό νόμο.

η) Χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου σε φορείς διαχείρισης επιχειρηματικών πάρκων και θερμοκοιτίδων για την διαμόρφωση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, με σκοπό την εγκατάσταση σε αυτές επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Η συγκέντρωση πολλών ομοειδών επιχειρήσεων θα βοηθήσει στην δημιουργία συστάδων, ενώ θα διευκολυνθούν και οι διαδικασίες αδειοδότησής τους.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)