Share |

Πρότυπος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας στη Βυτίνα

Ξαναζωντανεύει το Κρατικό Κτήμα
Βυτίνα
Ο Σταθμός της Βυτίνας θα περιλαμβάνει πρότυπο αμπελώνα με παραδοσιακές οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτώριο παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτώριο δασικών φυτών

Η επαναδραστηριοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας με την ονομασία «Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας» είναι γεγονός.

Ο Σταθμός της Βυτίνας, που ουσιαστικά αφορά στην αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος, θα περιλαμβάνει πρότυπο αμπελώνα με παραδοσιακές οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτώριο παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτώριο δασικών φυτών. Ο Σταθμός θα ενταχθεί σε δράσεις κατάρτισης – εκπαίδευσης- πρακτικής άσκησης γεωπόνων, τεχνολόγων γεωπονίας και νέων αγροτών. Τα προγράμματα επιμόρφωσης φοιτητών, μαθητών και αγροτών θα αφορούν στην καλλιέργεια των παραπάνω φυτικών ειδών, την εφαρμογή βιολογικών συστημάτων καλλιέργειας, την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και όλα αυτά σε εναρμόνιση με την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ήδη υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Οικονομικών, με την οποία διατίθεται πίστωση 316.000 ευρώ σε βάρος των εσόδων του Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, για το σκοπό αυτό.

Πρόσφατα σε τιμητική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη είχε επισημανθεί η αναγκαιότητα της στροφής της πρωτογενούς παραγωγής στην ποιότητα και είχε ανακοινωθεί η δημιουργία Σταθμού στο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας με την ονομασία «Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας»

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στρατηγική μας επιλογή είναι και η ανάπτυξη της ορεινής μας οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή «αναζωογονούμε» το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας που θα  ονομαστεί Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας. Αναστηλώσαμε τα διατηρητέα  και εξαιρετικά  για την αρχιτεκτονική τους κτίρια, ξαναζωντανεύουμε το αγρόκτημα, θα λειτουργήσει ξανά το δασικό φυτώριο, θα λειτουργήσει ξανά ένας μεγάλος αμπελώνας με όλες τις παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής. Μάλιστα, δίπλα στον σταθμό θα λειτουργήσει ένα τέτοιο φυτώριο ποικιλιών, προκειμένου να υπάρξει ένα υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό για όσους ανθρώπους της περιοχής θέλουν να καταπιαστούν με την αμπελουργία αλλά και με τα δασικά φυτά, ενώ στις προθέσεις μας είναι και η κατασκευή Μουσείου Μελισσοκομίας. Στον Πρότυπο αυτό Σταθμό θα κάνουμε επιπλέον σημαντικές δράσεις για την εκπαίδευση και επιμόρφωση επιστημόνων και νέων αγροτών. Έχω τονίσει επανειλημμένα πως  αν θέλουμε να ορθοποδήσουμε θα πρέπει να ξαναπατήσουμε σε μια γεωργία  ποιότητας, να φύγουμε δηλαδή  από μια γεωργία χαμηλού κόστους. Να στραφούμε στα ποιοτικά και εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας. Αυτά τα προϊόντα ζητάει ο τόπος μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη καθιέρωσε τρία σήματα ποιότητας και θα έρθουν άλλα τρία τέτοια σήματα. Πέραν δηλαδή των σημάτων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Γεωγραφικών Ενδείξεων και Βιολογικών Προϊόντων έρχονται τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας, της νησιώτικης οικονομίας και τα παραδοσιακά προϊόντα.  Ο Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας στη Βυτίνα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στην ορεινή Ελλάδα και εμείς θα τον υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)