Share |

Πύλη της Πελοποννήσου η Διώρυγα

Στόχος η δημοπράτηση του έργου μέχρι το τέλος του έτους
Διώρυγα Κορίνθου
O σχεδιασμός για την περιοχή δεν περιλαμβάνει μόνο συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, αλλά και χωροταξικές, πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτη πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, ώστε να αναδειχτεί ο τουριστικός, εμπορικός και παραγωγικός χαρακτήρας της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας

Παρεμβάσεις 12 τουλάχιστον σημείων περιλαμβάνει η μελέτη που αποσκοπεί να βγάλει από την εγκατάλειψη την Διωρυγα της Κορίνθου και να την θέσει σε τροχιά ανάδειξης σε πολιτιστικό , τουριστικό και αναπτυξιακό πυλώνα της Πελοποννήσου.

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο παρεμβάσεων περιλαμβάνονται και οι προτάσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουρισμού στην περιοχή, τη βελτίωση της προσπελασιμότητας στα σημεία παραγωγής και γέννησης μετακινήσεων, καθώς και για την αναβάθμιση της ελκυστικότητας και της αισθητικής τοπίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γ. Δέδες, στα πλαίσια της μελέτης για το έργο της  συνολικής ανάδειξης της περιοχής του Ισθμού, μέσω της βελτίωσης της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου (γέφυρα Διώρυγας) μέχρι τη συμβολή της με την Ολυμπία Οδό (Κόμβος Αρχαίας Κορίνθου), συγκάλεσε στο Επιμελητήριο Κορινθίας, συνάντηση των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, όπου ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού της μελέτης, Συγκοινωνιολόγος – Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής, κ. Δ. Δημητρίου, παρουσίασε την Α’ φάση του Επιχειρησιακού σχεδίου.

Όπως δήλωσε ο κος Δέδες, ο σχεδιασμός για την περιοχή δεν περιλαμβάνει μόνο συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, αλλά και χωροταξικές, πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτη πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, ώστε να αναδειχτεί ο τουριστικός, εμπορικός και παραγωγικός χαρακτήρας της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας που θα σηματοδοτήσει την πύλη του Νομού και της Πελοποννήσου.

Το βασικό δε σημείο του σχεδιασμού οικοδομείται επάνω στην ανάδειξη των αρχαιολογικών, ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων που συνδέονται με την περιοχή της Διώρυγας (Αρχαία Δίολκος, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ισθμίας, Ιουστινιάνειο Τείχος, Πυροβολεία Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κλπ.), ενώ προβλέπεται και δημιουργία κέντρου πληροφόρησης για την παροχή σημαντικών πληροφοριών γύρω από τα αρχαιολογικά μνημεία και τις κοντινές διαδρομές και αξιοθέατα.

Επισημάνθηκε δε, ότι στόχος είναι να υπάρχουν τεύχη δημοπράτησης για εκτέλεση έργων το φετινό φθινόπωρο.

Ο μελετητής παρουσίασε με τη βοήθεια διαφανειών, το χάρτη της περιοχής παρέμβασης που ξεκινά από τη Διώρυγα κι εκτείνεται ως τη συμβολή της Εθνικής Οδού με την Ολυμπία Οδό. Τόνισε πως από πλευράς μελετητικής ομάδας, αρχικά πραγματοποιήθηκε ανάλυση των υποδομών και καταγραφή σημαντικών βλαβών του οδικού δικτύου, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης που οδήγησε σε προτάσεις για παρεμβάσεις στις συγκοινωνιακές υποδομές στην περιοχή αναφοράς, στοχεύοντας στην ορθολογική χρήση και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος σαν βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας, στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, στην εξυγίανση του φυσικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση και ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και γενικά μιας νέας φυσιογνωμίας στην περιοχή που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών σε καθημερινή βάση.

 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)