Share |

Σφάζει με το «γάντι» ο Αγγελάκας

Τάχθηκε κατά των πολλαπλών κατατμήσεων έργων και στους διαγωνισμούς με εταιρείες «λαγούς»
Αγγελάκας
Τα πρωτεία της διαφθοράς στη χώρα μας σύμφωνα με στατιστικές, εντοπίζονται στην Υγεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Πολεοδομίες, στις Εφορίες και στις Μ.Κ.Ο, ενώ οι πολίτες θεωρούν ότι τα κύρια αίτια της αδιαφάνειας είναι οι πελατειακές σχέσεις, η καταστρατήγηση των νόμων, η ατιμωρησία των ενόχων, η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η απροθυμία των ίδιων να συμμετέχουν στις διαδικασίες, επειδή πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει

«Με το γάντι έσφαξε» τους αυτοδιοικητικούς και διαφόρους άλλους παράγοντες ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κος Αγγελάκας από την Τρίπολη, επισημαίνοντας:  

  • «Τα πρωτεία της διαφθοράς στη χώρα μας σύμφωνα με στατιστικές, εντοπίζονται στην Υγεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Πολεοδομίες, στις Εφορίες και στις Μ.Κ.Ο, ενώ οι πολίτες θεωρούν ότι τα κύρια αίτια της αδιαφάνειας είναι οι πελατειακές σχέσεις, η καταστρατήγηση των νόμων, η ατιμωρησία των ενόχων, η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η απροθυμία των ίδιων να συμμετέχουν στις διαδικασίες, επειδή πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».

Το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν ο κος Αγγελάκας  ήταν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι: Τρίπολης, Ιωάννης Σμυρνιώτης, Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, Σπάρτης, Σταύρος Αργειτάκος και Ναυπλίου Δημ. Κωστούρος, οι Αντιπεριφερειάρχες: Ευάγγελος Γιαννακούρας, Γιώργος Δέδες, Ντία Τζανετέα, Ντίνα Νικολάκου και Ανδρέας Πουλάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πουλοκέφαλος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη με θέμα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ», στην οποία κεντρικοί ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Απευθυνόμενος στα στελέχη της Τ.Α. ο κ. Αγγελάκας επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η χώρα μας κατρακυλά συνεχώς στη διεθνή κατάταξη που αφορά τη διαφάνεια, με αποτέλεσμα, από τη 57η θέση που είχε το 2008, το 2012 να φθάσει στην 94η, που την κατατάσσει πρώτη στη διαφθορά από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ο κ. Αγγελάκας επεσήμανε ότι ήδη έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια» και της στενής παρακολούθησης των οικονομικών της. Τόνισε, όμως, ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, κυρίως στα πεδία των πολλαπλών κατατμήσεων των έργων και στους διαγωνισμούς με εταιρείες «λαγούς».

 

Τέλος, αναφερόμενος στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, ο Γ.Γ. σημείωσε ότι τα βασικότερα «αγκάθια» του προγράμματος είναι: ότι δεν ολοκληρώνεται σχεδόν ποτέ ο έλεγχος των έργων που καρκινοβατούν, ότι η διαδικασία αποβολής αναδόχων που δεν εκτελούν τα έργα είναι μακροχρόνια, ότι η υπερδέσμευση κονδυλίων (overbooking) δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας ως προς τα κριτήρια ένταξης των έργων και ότι η μη άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων σε επενδυτές και αγρότες, που έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις, τους οδηγεί στην ανάγκη παρέμβασης από εξωγενείς παράγοντες.

 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)