Share |

Θα σηκώσουν τα λεφτά τους αν κλείσει η τράπεζα

Δύο ερωτήσεις στη Βουλή για το ενδεχόμενο κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας στις Κροκεές Αγροτική Τράπεζα

Δύο ερωτήσεις κατατέθηκαν στη Βουλή για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας Κροκεών, για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να κλείσει, ενώ έντονη είναι και η αντίδραση του Δημάρχου Ευρώτα Ιωάννη Γρυπιώτη.

Οι  Βουλευτές Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος και Θανάσης Δαβάκης, αναλύουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το υποκατάστημα, με ερωτήσεις τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη.

Όπως τονίζει ο κος Δαβάκης «ο μεγάλος αριθμός καταθέσεων που υπάρχει στην Αγροτική Τράπεζα των Κροκεών δικαιολογεί απόλυτα τη συνέχιση της λειτουργίας του, αφού δεν είναι ζημιογόνο, αλλά απεναντίας είναι κερδοφόρο. Μάλιστα σε ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του, εγκυμονεί ο κίνδυνος οι καταθέσεις αυτές να μεταφερθούν σε άλλες τράπεζες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα της Αγροτικής Τράπεζας, διότι ο βασικός λόγος που οι πολίτες επέλεγαν την Αγροτική Τράπεζα των Κροκεών για τις καταθέσεις τους αλλά και τις λοιπές τραπεζικές τους συναλλαγές, ήταν η καλή εξυπηρέτηση από τους εργαζομένους του υποκαταστήματος, αλλά κυρίως λόγω του ότι ήταν η πλησιέστερη τράπεζα σ’ αυτούς, έχοντας ως έδρα τις Κροκεές.

 

Επιστολή διαματρυρίας

 

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Ευρώτα Ιωάννη Γρυπιώτη, αναφορικά με το θέμα κλεισίματος – συγχώνευσης του Υποκ/τος ΑΤΕbank, στη Δημοτική Ενότητα Κροκεών. Ειδικότερα, ο κ. Γρυπιώτης εξουσιοδότησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ηλία Παναγιωτακάκο, να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Πράγματι, ο κ. Παναγιωτακάκος επικοινώνησε τηλεφωνικά, προς τούτο, με στελέχη του ΥΠΑΑΤ, τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζ. Καραμίχα και την αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΑΤΕ bank κ. Ντ. Λάζαρη, εκφράζοντας τη ριζική διαφωνία και αντίθεση τόσο του δήμου όσο και των δημοτών, σχετικά με το κλείσιμο – συγχώνευση του εν λόγω Υποκ/τος.

 Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα απέστειλε σχετική επιστολή στα ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα στον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σκανδαλίδη, την αντιπρόεδρο της ΑΤΕbank κ. Λάζαρη και τον πρόεδρο ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχα, στην οποία αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Αξιότιμη κυρία Αντιπρόεδρε της ΑΤΕ,

 Αξιότιμε κύριε πρόεδρε ΠΑΣΕΓΕΣ,

«Γνωρίζουμε ότι κατά τη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΤΕ (21-7-2011) υπάρχει θέμα «συγχώνευσης» - κλεισίματος, μεταξύ των άλλων υποκαταστημάτων και αυτό των Κροκεών.

Κατανοούμε, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε το σκεπτικό και τη φιλοσοφία των συγχωνεύσεων στα πλαίσια της πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης κρίσης με την κυριαρχία των αγορών, ενάντια της κοινωνίας των ανθρώπων.

 Είναι βέβαιο και το γνωρίζετε ΚΑΙ εσείς ότι αυτή η υπερσυγκέντρωση στα πλαίσια της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν πρόκειται να είναι απάντηση στην κρίση.

 Αντίθετα, δυσκολεύει τις ζωές των ανθρώπων, γραφειοκρατικοποιεί το σύστημα και γίνεται αποτρεπτικό, ιδιαίτερα στον τομέα της εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας.

 Έτσι, το κλείσιμο του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Κροκεών εκφράζει την αντίθεσή μας ως Δήμος Ευρώτα και κοινωνία πολιτών. Διαμορφώνει συνολικά αρνητικό κλίμα για την Τράπεζα των Αγροτών, των χαμηλόμισθων, των μικροεπαγγελματιών και των συνταξιούχων.

 Αντί στην κρίσιμη αυτή συγκυρία να διευκολύνεται η ζωή των ανθρώπων, δημιουργούνται καθημερινά επί πλέον εμπόδια, όπως ο τομέας των συναλλαγών με την Α.Τ.Ε. Το υποκατάστημα της Α.Τ.Ε.  Κροκεών καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική ενότητα του πρώην Δήμου Κροκεών με εύρος συναλλαγών (ΚΤΕΟ, ΔΟΥ, Σχολικές Μονάδες, Α.Τ.ΚΡΟΚΕΩΝ) δυσπρόσιτο οδικό δίκτυο και κατά πλειοψηφία συνταξιούχους δύσκολα μετακινούμενους.

Σ’ αυτή τη κατεύθυνση και πέρα από την «αριθμολαγνεία της επιτυχίας» που επικαλείστε, πρέπει να διασωθεί και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της ελληνικής Περιφέρειας.

 Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και την αντίθεση του Δημάρχου, του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, των πολιτών των Κροκεών και γενικότερα του Δήμου Ευρώτα, σας καλούμε για επανακαθορισμό της απόφασής σας.

 Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Α.Τ.Ε. πρέπει να σταθεί αρωγός στις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας.

 Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε απόφαση κρίνεται και οι πολίτες λαμβάνουν θέση ανάλογη με το κοινό συμφέρον.

 Αυτή πιστεύω πρέπει να είναι και η θέση των συμπολιτών μας στο κλείσιμο / συγχώνευση του υποκαταστήματος της Α.Τ.Ε. Κροκεών.

 Υ. Γ.: Ήδη άρχισαν κινήσεις για την απόσυρση καταθέσεων και των όποιων συναλλαγών με την Α.Τ.Ε. Κροκεών προς άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα».

Αναφέρουμε επίσης, ότι ήδη πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει στους  συναλλασσόμενους της τράπεζας, η αφαίρεση του χαρτοφυλακίου των δανείων από το υποκατάστημα, με αποτέλεσμα να καλούνται πλέον να μεταβούν στη Σπάρτη προκείμενου να εξυπηρετηθούν».

Από την πλευρά του μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος σημειώνει: «Το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στις Κροκεές Λακωνίας εξυπηρετεί πάνω από 3.000 πολίτες που κατοικούν στα όρια του πρώην Δήμου Κροκεών (νυν Δήμος Ευρώτα), αλλά και πέραν αυτού. Από το 1986, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του, και επί 26 συναπτά έτη, το προσωπικό της Αγροτικής Τράπεζας προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους της περιοχής, η πλειοψηφία των οποίων είτε απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), είτε είναι συνταξιούχοι. Ιδιαίτερα για τους τελευταίους αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα, λαμβάνει τη σύνταξή του από το συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα. Συνεπώς κι αφού ληφθεί υπόψη πως είναι το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα σε ολόκληρη την περιοχή, αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Αγροτική Τράπεζα στην τοπική οικονομία, στην καθημερινότητα και στις ζωές των κατοίκων».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)