Share |

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας για την ελονοσία

Ο Λοβέρδος θα μεταβεί στον δήμο Ευρώτα

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παραδέχτηκε ότι όντως υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με τα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε τρομακτική ολιγωρία σε ότι αφορά τους ψεκασμούς αλλά και τα άλλα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την πρόληψη εξαπλώσεως της ελονοσίας. Ο κος Λοβέρδος δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή θεωρώντας ιδιάιτερα σημανικό το πρόβλήμα που έχει προκύψει.
Αυτές οι επισημάνσεις έγιναν κατά την συζήτηση στη βουλή ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, που ζητούσε την λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία για την καταπολέμηση της ελονοσίας στην περιοχή.
Ο κος Λοβέρδος επισήμανε ότι το φαινόμενο προέρχεται σε ποσοστό 100% από την παράνομη μετανάστευση και τα υγειονομικά προβλήματα που αυτή προκαλεί, ενώ από πλευράς του Υπουργείου Υγείας υπάρχει κινητοποίηση προκειμένου το ζήτημα που παρατηρείται με την έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας να αναδειχθεί και να προκαλέσει και τη συνδρομή διεθνών επιστημονικών φορέων υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αλλά και η ECDC.
Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Τρίπολη, παρουσία του Υφυπουργού κ. Αηδόνη αλλά και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Δημόπουλου, όπου συζητήθηκαν οι δράσεις που θα γίνουν από πλευράς του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και των άλλων φορέων υγείας του Υπουργείου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας.
«Πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα δεν πήραμε τόσο σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο εδώ και τώρα, για να μην αντιμετωπίσουμε και πάλι το πρόβλημα της ελονοσίας με αυτήν την ένταση» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος θεωρώντας το ζήτημα της ελονοσίας ως ιδιαίτερα σημαντικό, και δηλώνοντας ότι είναι προσωπικά ενήμερος.
Από την πλευρά του ο κ. Δαβάκης ανέφερε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το μέλημα όλων πρέπει να είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει αναστατώσει μια ολόκληρη περιοχή της Λακωνίας, όπως ο Δήμος Ευρώτα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει χώρος για κοινοβουλευτικό αντίλογο για το συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης ο βουλευτής έκανε τις ακόλουθες προτάσεις με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας:
Α) επαναλειτουργία του Κέντρου Ελονοσίας της περιοχής, όπως άλλωστε έχει προτείνει ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης.
Β) στελέχωση της Διεύθυνσης Υγιεινής της Π.Ε. Λακωνίας, στην οποία υπηρετούν μόλις τρεις υπάλληλοι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που αυτοί καταβάλλουν για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου της Ελονοσίας καθώς και άλλων ζητημάτων υγιεινής.
Γ) συνεργασία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ με τις υπηρεσίες του Υπ. Υγείας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση και ο έλεγχος των μεταναστών που διαμένουν στην περιοχή, προκειμένου να εντοπιστούν εάν ορισμένοι από αυτούς έχουν νοσήσει. Τόνισε επίσης πως υπάρχει έντονη ανάγκη να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί από τις υπηρεσίες του Υπ. Υγείας που θα μεταβούν στην περιοχή.
Δ) έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να πραγματοποιηθούν αποστραγγιστικές εργασίες σε κανάλια της περιοχής που επιτείνουν το πρόβλημα της Ελονοσίας αφού αποτελούν
Τέλος ο κ. Δαβάκης κάλεσε τον κ. Υπουργό, να μεταβεί ο ίδιος στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα για να δει από κοντά το πρόβλημα, πρόταση την οποία και απεδέχθη ο κ. Υπουργός.
Στη συνέχεια ο Υπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του ότι κατά το προσεχές χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την περιοχή, τόνισε πως έχει δοθεί ήδη εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ να αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για το λόγο αυτό έχουν αποσταλεί κινητές μονάδες στην περιοχή. Επιπλέον σε συνδυασμό με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην καταγραφή των παράνομων μεταναστών, ελέγχοντας τους υγειονομικά, προμηθεύοντας τους με ειδική κάρτα που θα φέρει και τα αποτυπώματα τους, έχοντας μια μορφή ημι-νόμιμης παρουσίας ούτως ώστε να μπορούν να εργασθούν. Έτσι ο εργοδότης τους θα ξέρει ότι είναι υγιείς. «Εάν όμως πιαστεί εργαζόμενος ο οποίος θα εργάζεται, χωρίς να έχει εξεταστεί και να μην έχει ελεγχθεί, θα τιμωρείται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)