Share |

Θέλουν παράταση για τις γεωτρήσεις

Οι αγρότες δεν προλαβαίνουν την διαδικασία έκδοσης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού

Την κινητοποίηση των φορέων της Λακωνίας και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της νέα ΚΥΑ για τη διαδικασία έκδοσης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής  Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης:

Σε προηγούμενη παρέμβαση μου στη Βουλή για το ίδιο θέμα, είχα εκθέσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, τόσο τη γραφειοκρατία καθώς και το υψηλό κόστος της διαδικασίας έκδοσης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, οι οποίες πλέον έγιναν υποχρεωτικές, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του καθεστώτος της Πολλαπλής Συμμόρφωσης.  

Στη Λακωνία όμως, που ο αριθμός των γεωτρήσεων είναι πολύ μεγάλος, η τοπική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί ούτε για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου, ούτε για τη σχετική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Μάλιστα, επειδή οι προβλεπόμενες προθεσμίες είναι ασφυκτικές, σκόπιμο είναι να υπάρξει παράταση σε αυτές και να μην επιβάλλονται δυσβάσταχτα πρόστιμα. Οι Έλληνες αγρότες υποφέρουν από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της, ενώ τα όρια αντοχής του έχουν εξαντληθεί. Άλλωστε και η αρμόδια Δ/νση Υδάτων δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη και ενημερωμένη, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι δυσχερής.   

Εν τω μεταξύ, η έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποτελεί μεν μια κίνηση προς την κατεύθυνση απλοποίησης της διαδικασίας που ίσχυε, η εφαρμογή της όμως θα πρέπει να γίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν κατανοήσει την απλότητα της ΚΥΑ, και αυτό διότι ήδη διαπιστώθηκαν προβλήματα στην εφαρμογή της.

Επίσης υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που δεν επιλύονται από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ και χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων. Πρώτα από όλα, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συντάσσουν και να υπογράφουν, στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου και της εξειδίκευσής τους, οι γεωτεχνικοί που απασχολούνται σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, διότι έτσι θα υπάρξει σημαντική βοήθεια στους αγρότες για τη συμπλήρωση και συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά και για την ακρίβεια των στοιχείων. Επιπλέον, πρέπει να γίνονται δεκτές και οι υπογραφές όλων των μελετητών που έχουν μελετητικό πτυχίο κατηγορίας 27, διότι σε αντίθετη περίπτωση το κόστος εκτινάσσεται.

Εξάλλου επειδή στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι στη περίπτωση των όμορων γεωτρήσεων μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασης και έκδοσης των αδειών να εισηγηθούν και να επιβάλλουν αντίστοιχα κοινή χρήση γεωτρήσεων, καλό θα ήταν αυτό να αποφεύγεται, διότι θα αυξηθεί το κόστος για τους παραγωγούς με την κατασκευή κοινού ηλεκτρικού πίνακα, μετρητών κατανάλωσης για κάθε χρήση, αγωγών κλ.π..

Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει στην περίπτωση που έχει συσταθεί αρδευτική ομάδα, όπως επίσης καλό θα ήταν για την απόδειξη αποκλειστικής χρήσης του χώρου στον οποίο γίνεται η χρήση του νερού, εκτός από τους τίτλους που περιγράφονται στην ΚΥΑ, να δέχεται η υπηρεσία, ότι έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ (αφού είναι ελεγμένο) καθώς επίσης και την τακτική και έκτακτη χρησικτησία.

Επιπλέον, σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει στις γεωτρήσεις που βρίσκονται σε αγροτεμάχια εντός οικισμών, όπου απαιτείται να δοθεί άμεσα λύση, διότι σε αντίθετη περίπτωση ένας μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων δεν θα πάρει άδεια και θα καταργηθεί.

Επειδή σίγουρα θα προκύψουν επιμέρους προβλήματα κατά τη διαδικασία αυτή, δεδομένης και της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής, καλό θα είναι η διοίκηση να  είναι πιο φιλική με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι θα πράξουν για την όσο τον δυνατόν έγκαιρη και πληρέστερη ενημέρωση τόσο των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων όσο και των θεσμικών εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου της χώρας;

Προτίθενται να εκδώσουν εγκυκλίους και να παρέμβουν νομοθετικά όπου χρειάζεται, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει και προαναφέρθηκαν;

Σκοπεύουν να αλλάξουν τις προβλεπόμενες προθεσμίες που ορίζει η ΚΥΑ και να αναιρέσουν την απόφαση για την επιβολή των προστίμων;

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)