Share |

Το Άργος ψάχνει λύση για το χαράτσι των αγροτών

Άδεια χρήσης νερού και για τις παλιές γεωτρήσεις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία όσοι θεμελιώνουν υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από γεωτρήσεις, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού, εντός δώδεκα μηνών και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος της ανωτέρω ΚΥΑ.

Μέχρι τις 16/12/2011 θα πρέπει να έχουν καταθέσει αιτήσεις για άδειες αρδευτικών γεωτρήσεων όλοι οι αγρότες που χρησιμοποιούν νερό για τις εκμεταλλεύσεις τους και οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα χρήσης νερού σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο. Αυτό ισχύει για όλους είτε δεν έχουν άδεια εν γένει, είτε η υπάρχουσα άδεια δεν ισχύει, είτε δεν αναφέρεται στην άδεια η χρονική διάρκεια ισχύος της.

Για τις λοιπές χρήσεις (πλην των αρδευτικών) η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 16/06/2012.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση χορήγησης άδειας μέσα στις ανωτέρω προθεσμίες, αλλά υποβληθεί εντός δύο ετών μετά τη λήξη τους, η άδεια μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μόνο αφού επιβληθούν και εισπραχθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 13 του Ν. 3199/03 (Α΄ 280). Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 Ευρώ.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω προθεσμίες παρέλθουν άπρακτες, χωρίς την υποβολή των απαραίτητων αιτήσεων, τότε δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη δικαιώματος και η υδροληψία θεωρείται παράνομη.

Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν τα αναφερόμενα δικαιώματα απαιτούνται: (ενδεικτικά δικαιολογητικά) αίτηση − δήλωση, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή περιβαλλοντική έκθεση, Χάρτης (1:5000), Στοιχεία για την ποιότητα του νερού και την καταλληλότητά του, Αντίγραφο νόμιμου τίτλου κτήσης του χώρου και άλλα κατά περίπτωση.

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, κατεξοχήν αγροτικός, αντιλαμβανόμενος την οικονομική πίεση που δέχονται οι αγρότες κάτοικοι του δήμου θα εξετάσει τις δυνατότητες προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση των ενδιαφερομένων ειδικά αυτών που έχουν μικρούς κλήρους και αναγκάζονται να τους αρδεύουν από διαφορετικές γεωτρήσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 28/9/2011 θα τεθεί θέμα στο σώμα προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τις περεταίρω ενέργειες.

Θα συζητηθεί πρόταση και ψήφισμα:
-για αναστολή εφαρμογής του μέτρου
-μηδενισμό των προστίμων υποβολής δικαιολογητικών εντός της παρούσας διετίας
-εξέταση της δυνατότητας συγκέντρωσης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών να τακτοποιούνται από υπηρεσίες του κράτους και όχι να επιβαρύνουν με σοβαρό οικονομικό κόστος τους ήδη πιεσμένους αγρότες.

Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κος Δημήτρης Καμπόσος σχολίασε σχετικά: «Θέση μας είναι πως οι φορολογικές εισπρακτικές κυβερνητικές πολιτικές δεν μπορούν να βρίσκουν εξιλαστήρια θύματα τους αδύναμους αγρότες.
Θα είμαστε πλάι τους στις δίκαιες διεκδικήσεις τους να ποτίζουν με μικρό κόστος τη γη τους. Σεβόμαστε τον ιδρώτα τους και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει παιχνίδια σε βάρος τους. Γεννά πολλά ερωτηματικά η υπουργική απόφαση για τις γεωτρήσεις, την ίδια ώρα που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είναι σε πανικό, οι αγρότες να πρέπει να καταβάλλουν για γραφειοκρατικές τακτοποιήσεις χιλιάδες ευρώ.»

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)