Share |

Το βουκολικό σκηνικό του Menalon Trail έχει και συνέχεια…

Την επόμενη μέρα σκέφτονται τα μέλη του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγωνμ για την διαδρομή Menalon Trail, μετά την επιτυχημένη ανάδειξη της. Πρόκειται για μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία μήκους 80 χιλιομέτρων με αφετηρία τη Στεμνίτσα και προορισμό τα Λαγκάδια, περνώντας από τη Δημητσάνα το Ζυγοβίστι, την Ελάτη, τη Βυτίνα τη Νυμφασία τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο.

 Είναι το πρώτο μονοπάτι στην Ελλάδα και το 10ο στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε με βάση το πρωτόκολλο Leading Quality Trail, που απονέμει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA), για την ανάδειξη διαδρομών κορυφαίας ποιότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η διαδρομή βασίζεται σε τμήματα του δικτύου μονοπατιών συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων στο Μαίναλο, που σχεδίασε και σηματοδότησε ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) από το 2008, τα οποία οργανώθηκαν σε μία νέα σειριακή δομή και σηματοδοτήθηκαν συστηματικά από μία μεγάλη ομάδα εθελοντών των παραμαινάλιων χωριών της Γορτυνίας με τη συμμετοχή του ΣΑΟΟ.

Το Menalon Trail εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΕΤ), βασίστηκε στην εθελοντική εργασία διάνοιξης καθαρισμού και σηματοδότησης των ως άνω εθελοντών, ενισχύθηκε με τα απαραίτητα υλικά από τοπικά ιδρύματα και φορείς και στηρίχθηκε από το Δήμο Γορτυνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων το τριήμερο 30 – 31/05 και 01/06/2015 συμμετείχε στις πολλαπλές εκδηλώσεις και τα επίσημα εγκαίνια του μονοπατιού στα Λαγκάδια, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βαλτεσινίκο και στις πορείες όπου πήραν μέρος εκατοντάδες πεζοπόροι. Συγχαίρουμε τους δεκάδες εθελοντές των Γορτυνιακών χωριών του Δυτικού Μαινάλου, τους επαγγελματίες και τους τοπικούς φορείς, το Δήμο Γορτυνίας, το Δασαρχείο Βυτίνας, την ΕΛΕΤ και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο για τη συμμετοχή τους στη γιγαντιαία κοινή προσπάθεια (καθαρισμού-διασύνδεσης-σηματοδότησης-προβολής) των μονοπατιών αλλά και την ευρηματικότητα τη φιλοξενία και τη ζεστασιά με την οποία μας υποδέχθηκαν.  

Τα δρώμενα στην Ελάτη, τη Βυτίνα και τη Νυμφασία με τα κοπάδια των προβάτων στις πλαγιές, τη σύριγγα του σύγχρονου Πάνα, τα καζάνια με τη βραστή γίδα, το υπέροχο κρασί, το συμπόσιο και τους χορούς στα αλώνια της Βυτίνας, συνέθεσαν ένα σπάνιο βουκολικό σκηνικό, που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους ευρωπαίους επισκέπτες.

 Η ίδια η επικεφαλής Δανή πρόεδρος της ERA Lis Nielsen, διακήρυξε ότι η διεθνής πιστοποίηση των μονοπατιών του Μαινάλου είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα φυσικά τοπία της Αρκαδίας και τη γνήσια φιλοξενία των κατοίκων της.

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για εμάς, τα μέλη του ΣΑΟΟ και τους εθελοντές των χωριών μας είναι το μέλλον!! Δεν πρέπει να ξεφουσκώσει η συλλογική μας προσπάθεια για τη βελτίωση του μεγάλου αυτού έργου, αλλά και οι αγώνες μας για την προστασία και  διατήρηση των τοπίων, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων (φυσικών και πολιτιστικών) των Αρκαδικών βουνών. Τα μονοπάτια χρειάζονται τακτική συντήρηση και καθαρισμό, οι πηγές καλλιέργεια, οι σκουπιδότοποι άμεση αποκατάσταση, τα ρέματα ξεμπάζωμα, τα νέα παιδιά των χωριών μας, εκπαίδευση και αξιόπιστη πιστοποίηση ώστε να αναδειχθούν σε άξιους ξεναγούς, οδηγούς βουνού και πυροφύλακες. Τα παλιά γεφύρια, τα μυλαύλακα, οι νερόμυλοι, τα καλντερίμια, τα ασκηταριά, οι μονές, τα παλιά πέτρινα αλώνια, χρειάζονται άμεσα συντήρηση και ανάδειξη. Το ίδιο οι αρχαιολογικοί μας χώροι, τα νεώτερα μνημεία μας και τα πετρόκτιστα χωριά που καταρρέουν. Το παραδοσιακό χρώμα των οικισμών  μας, τα τοπικά έθιμα, η αρχιτεκτονική του δομημένου χώρου, η χωροταξία στον αντίποδα της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, η φιλοξενία, η ποιότητα των υπηρεσιών μας, τα γνήσια και όχι νοθευμένα τοπικά προϊόντα, το χαμόγελό μας, η ανθρωπιά και το ήθος μας, είναι εκείνα που θα κάνουν τον τόπο μας άξιο για επίσκεψη, θα ενισχύσουν την ταυτότητά του και θα του προσδώσουν την πραγματική πιστοποίηση.

Εμείς οι ορειβάτες του ΣΑΟΟ πιστεύουμε ότι, οι άνθρωπου που περιμένουμε (ντόπιοι και ξένοι), δεν θα έρθουν να περιηγηθούν σε έναν χώρο κενό. Θα έρθουν να ζήσουν μαζί μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες, να γίνουν τελικά οι πρεσβευτές εκείνων των αξιών που θα απολαύσουν. Το ίδιο εύκολα όμως θα μας αποχαιρετίσουν, αν εμείς πρώτοι είτε από άγνοια, είτε από επιπολαιότητα, είτε από αλαζονεία, υποτιμήσουμε αυτές τις αξίες! 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)