Share |

Με το τραγούδι «Μου παρήγγειλε τ' αηδόνι» κέρδισε διαγωνισμό τραγουδιού στην Αυστραλία

Η Καριτσιώτισσα Γ. Βλάχου ενθουσίασε στην Αδελαΐδα
Γεωργία Βλάχου
Γεωργία Βλάχου

Με ψυχή, καρδιά, θάρρος και ωραιότατη φωνή μια Καριτσιώτισσα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό για να κερδίσει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό τραγουδιού του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας το βράδυ της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου.

Όπως γράφει στο Παλλακωνικό Δελτίο ο Δημήτρης Κατσάμπης, μπροστά από ένα ζωντανό, ενθουσιώδες και εμφανώς υποστηρικτικό ακροατήριο, με διάθεση για συμμετοχή και διασκέδαση στο κατάμεστο Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο της Αδελαΐδας η Γεωργία Βλάχου (το γένος Αντωνίου) έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία του όμορφου παραδοσιακού

τραγουδιού «Μου παρήγγειλε τ' αηδόνι». Η καλλίφωνη τραγουδίστρια, η οποία 12 χρονών το 1963 αποχαιρέτησε για πάντα το προγονικό της χωριό την Καρίτσα του Πάρνωνα για να έρθει με την οικογένειά της στην Αδελαϊδα, ανακηρύχθηκε η τελική νικήτρια συγκεντρώνοντας τους περισσότερους ψήφους από το ακροατήριο. Ήταν ένα θαυμάσιο επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η αναμέτρηση ήταν πολύ σκληρή, αφού η Γεωργία είχε να αντιμετωπίσει μερικούς από τους καλύτερους τραγουδιστές από την κοινότητα των Λακώνων της Αδελαΐδας.

Και πράγματι η απόδοση του Γερακίτη Δήμου Κούρλα ο οποίος κέρδισε το 2ο Βραβείο τραγουδώντας το «Νάσαν τα νιάτα» ήταν επίσης εντυπωσιακή, όπως και του Κοσμίτη Αργύρη Πήλιουρα με τη «Βιολέτα μου ανθισμένη» που πήρε το 3ο βραβείο.

Στην ίδια σκηνή η Κούλα Κατσάμπη, καστοριανή σύζυγος Καριτσιώτη, τραγούδησε το «Πουλάκι Ξένο» ενώ ο Στέλιος Χαγιάς, αυστραλογεννημένος απόγονος κι αυτός της Καρίτσας, τραγούδησε το αγαπημένο του νησιώτικο «Ξεκινάει μια ψαροπούλα». Μια ακόμα που ξεχώρισε ήταν η Γερακίτισσα Άννα Ζούνη με το πολύ όμορφο τραγούδι «Ωραία Αιγιώτισσα». Ιδιαίτερη πλέον προσοχή και εκτίμηση δόθηκε επίσης στην 87χρονη Σταυρούλα Πάντου από το Καστόρι, που όχι μόνο τραγούδησε αλλά και δραματοποίησε µε µεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τραγούδι «Τώρα που γέρασα» που είχε μάθει από τον πατέρα της και τη μάνα της και θυμόταν από τα παιδικά της χρόνια στο χωριό. Τους τραγουδιστές συνόδεψαν με μεράκι και ταλέντο οι καλλιτέχνες Βασίλης Μουτζούρης (μπουζούκι, κιθάρα) και Μιχάλης Παπαχαραλάμπου (κλαρίνο), και οι δύο γεννήματα θρέμματα της ελληνικής παροικίας της Αδελαΐδας.

Η γενική εντύπωση από όλους, τόσο από τους τραγουδιστές όσο και από το ακροατήριο, ήταν ότι η εκδήλωση κατάφερε να τραβήξει την προσοχή από ένα ευρύτερο κομμάτι των Λακώνων και απογόνων και ότι τα παραδοσιακά τραγούδια έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Η δε Γεωργία, πολύ συγκινημένη ομολόγησε: «Μ' αρέσει να τραγουδάω αλλά ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που συμμετείχα σε τέτοιο διαγωνισμό και πήρα το πρώτο βραβείο». Κι αυτό χάρη στην πρωτοβουλία, την καινοτομία και την αριστεία του Παλλακωνικού Συλλόγου προς την αναδείξει του καλλιτεχνικού πλούτου που υπάρχει μεταξύ των μελών του και που έχουν αναφυτέψει από την πατρίδα.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)