Share |

Το τρένο σφύριξε εκδρομικά…

Η έρημη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου ζωντάνεψε
Καλαμάτα
Το κόστος της εκδρομής ήταν τσουχτερό αφού έφτασε τα 100 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται κανένα γεύμα και ξενοδοχείο.

Η δεύτερη εκδρομή του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρά το τσουχτερό της κόστος είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και προκάλεσε για μία ακόμα φορά να ακουστούν οι φωνές περί επαναλειτουργίας του Σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο.
Το τρένο σφύριξε το μεσημέρι του Σαββάτου στο σιδηροδρομικό σταθμό της Τρίπολης απ΄ όπου αναχώρησε για τους Χράνους Αρκαδίας συνεχίζοντας προς το Ζευγολατιό Μεσσηνίας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμάτας. Από τον Δήμο οργανώθηκε υποδοχή με τη συμμετοχή εθελοντών, μελών της Επιτροπής Τουρισμού αλλά και της Φιλαρμονικής, η οποία έδωσε μια εορταστική ατμόσφαιρα στο γεγονός. Μάλιστα είχε γίνει προετοιμασία τις προηγούμενες ημέρες όταν εκπρόσωποι του συλλόγου φίλων σιδηροδρόμων συναντήθηκαν με τον δήμαρχο της πόλης για τα οργανωτικά της υποδοχής.

Το τρένο αναχώρισε την Κυριακή για την Κυπαρισσία, και συνέχισε για Πύργο και Κατάκολο.
Την δεύτερη και μάλιστα διήμερη εκδρομή διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το κόστος της εκδρομής ήταν πάντως τσουχτερό αφού έφτασε τα 100 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται κανένα γεύμα και ξενοδοχείο.
Οι εκδρομές αυτές είναι πιλοτικού χαρακτήρα, και σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκεται να καθιερωθούν με στόχο τους τουρίστες.
Παράλληλα όμως πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν στην εμπορική επαναλειτουργία της γραμμής ώστε να εξυπηρετούνται και οι ντόπιοι και να γίνονται μεταφορές, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες χώρες.

 

Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αρκαδίας χαιρετίζει και στηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτόν το μήνα (Σεπτέμβριο) με πρωτοβουλία του κεντρικού Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου (Αθήνας).

Η προγραμματισμένη διήμερη εκδρομή με τραίνο το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου έχει ως αφετηρία τον σιδηροδρομικό σταθμό της Τρίπολης στις 11 το πρωί και στη συνέχεια (με κατεύθυνση την Καλαμάτα) θα ακολουθήσει δίωρη στάση στους Χράνους της Αρκαδίας. Μετά θα υπάρξει ολιγόωρη στάση στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας και τερματισμός το απόγευμα στην Καλαμάτα όπου θα υπάρξει διανυκτέρευση. Την Κυριακή στις 9 το πρωί το εκδρομικό τραίνο θα αναχωρήσει για Κυπαρισσία και στη συνέχεια για Κατάκωλο και Πύργο.

Θεωρούμε ότι η συμβολικές αυτές πρωτοβουλίες προβάλλουν την υπόθεση της εκτός λειτουργίας γραμμής της Πελοποννήσου και τις δυνατότητες για την πολύπλευρη επαναλειτουργία της και αξιοποίησή της με νέα σχήματα εκμετάλλευσης. Η κίνηση πάνω στη γραμμή της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στο ανακαινισμένο τμήμα Κορίνθου -Τρίπολης – Καλαμάτας στέλνει το άμεσο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολύτιμη αυτή συγκοινωνιακή υποδομή δεν μπορεί να γίνει βορρά επίδοξων καταπατητών ή κάθε λογής επιδρομέων που την λεηλατούν συστηματικά επωφελούμενοι από την ανικανότητα του κράτους να υπερασπίσει τη δημόσια περιουσία.

Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές στέλνουν κι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Πολιτεία αλλά και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να συμβάλλουν στην ταχύτερη επανενεργοποίηση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου. 

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)