Share |

Το ζητούμενο του τουριστικού προϊόντος και η υποδοχή

Του Άκη Γκάτζιου, Δημοσιογράφος

ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ που οργάνωσαν επαγγελματίες του Ναυπλίου για την υποδοχή τουριστών που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι με λάντζες από κρουαζιερόπλοιο, στέκεται για μία ακόμα φορά η αφορμή για να ανοίξει ο διάλογος για τον τουρισμό στην πόλη, που φθίνει τα τελευταία χρόνια. Γιατί κάποια στιγμή το Ναύπλιο πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, πώς το θέλει και κατόπιν να διεκδικήσει και να υλοποιήσει υποδομές και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ τελικά το τουριστικό προϊόν με τέτοιες αποσπασματικές κινήσεις, όπως η υποδοχή των τουριστών του κρουαζιερόπλοιου ή όχι; Η επιστροφή στην δεκαετία του 1960 είναι το ζητούμενο ή απαιτούνται προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις που θα γίνονται σε μόνιμη βάση με τους όρους και τους κανόνες του σύγχρονου μάρκετινγκ, που τους καθορίζουν οι ειδικοί του κλάδου και οι απαιτήσεις των τουριστών;

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ της πόλης έκαναν την αρχή με τα μέσα και τις γνώσεις που διάθεταν. Το πρώτο βήμα έγινε για να αφυπνιστούν φορείς της περιοχής (δήμος, Περιφέρεια, υπουργείο, τουριστικοί σύλλογοι κλπ). Το επόμενο βήμα όμως, θα πρέπει να είναι μελετημένο.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ του τουρισμού δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, όταν προσπαθεί να αναπτυχθεί με αποσπασματικές κινήσεις και ερασιτεχνισμούς.

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ να ικανοποιήσεις τον επισκέπτη της πόλης πρέπει να φροντίσεις να τον εξυπηρετήσεις δίδοντάς του κατευθύνσεις για τα αξιοθέατα, και γιατί όχι και για τα καταστήματα της πόλης με σύγχρονους όμως τρόπους για να τον κερδίσεις και όχι με αυτοσχεδιασμούς.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, με τις όποιες κινήσεις προβολής των αξιοθέατων και διαφήμισης των καταστημάτων της πόλης, δεν γίνεται να παραβλέπεται και το τεράστιο πρόβλημα της προσέγγισης των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι. Δεν μπορεί το Ναύπλιο να θέλει να ανταγωνιστεί το Κατάκολο ή οποιονδήποτε άλλο δημοφιλή προορισμό της Ελλάδας ή της Μεσογείου και να μην έχει λιμάνι!

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να φέρεις τουρίστες στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή (Επίδαυρος, Μυκήνες, Άργος κλπ) που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για τις πολυτελείς διακοπές τους και να έχεις την απαίτηση να μπαίνουν σε λάντζες για να πατήσουν το έδαφος της …πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας!

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ίδιου του τουριστικού προϊόντος σε όλες του τις φάσεις είναι το ζητούμενο. Ακόμα και μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)