Share |

Τολό και Ρόμβη

του Κώστα Καράπαυλου
Ρόμβη

Θα πρέπει, είπαν, να αντιδράσουμε στην υπόθεση Ρόμβη στο Τολό διότι διαθέτει το νησάκι αυτό αρχαία.
Αναρωτιέμαι: Πόσοι είναι οι κάτοικοι της Αργολίδας που έχουν επισκεφθεί τα αρχαία αυτά και πόσοι γνωρίζουν τη σημασία τους;

Θα σας πω λοιπόν τη δικιά μου άποψη, έτσι όπως εγώ τη βλέπω, για το Τολό. Και είμαι απελευθερωμένος, από τη στιγμή που δεν ασχολούμαι με ψηφαλάκια, ώστε να μην κρύψω τίποτα από το τί πιστεύω.

Αγαπητοί μου, τα κάναμε σκατά και απόσκατα στο Τολό.
Ποιοί ευθύνονται; Όλοι οι εραστές του εύκολου πλουτισμού. Ένα μεγάλο μέρος των Τολιανών που επιδίωξαν το εύκολο κέρδος, καμακικό σεξ, νυκτερινή ζωή μέχρις εξόντωσης. Η χούντα που επέτρεψε την οικοδόμηση μέχρις εκεί που φτάνει το κύμα. Κάποια κυκλώματα, εσχάτως, που επέτρεψαν την επιλεκτική συνέχιση της μπετονοποίησης.

Τέλη της δεκαετίας του 50 και αρχές του 60 το Τολό, το γραφικό αυτό ψαροχώρι, είχε όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις, να καταστεί η τουριστική κορωνίδα του τουρισμού στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Ωραίες παραλίες, εκπληκτική τοποθεσία με τα νησάκια τριγύρω, θάλασσα λάδι κατά κανόνα, γειτνίαση με τους πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, αλλά και της υφηλίου, μικρή απόσταση από το Ναύπλιο, εκπληκτικό ψάρι και φοβερές ψαροταβέρνες. Ολα αυτά προεσείλκυσαν τότε όλο τον αναδυόμενο αστικό και μεγαλοαστικό πληθυσμό της Ελλάδας και από κοντά σπουδαίους και ονομαστούς απ΄όλο τον κόσμο, που πέρασαν εκπληκτικά καλοκαίρια στο Τολό. Αναπλιώτες μεσοαστοί, αλλά και Αθηναίοι βιομήχανοι έφτιαξαν εξοχικά στο Τολό. Το πιο αναγνωρίσιμο γιώτ του κόσμου με τους γόνους του πασίγνωστου ανά τη γη εφοπλιστή βρισκόταν συχνά-συχνά ανοιχτά του Τολού. Ο πρωταθλητής του ύψους στην Ελλλάδα ("ο άνθρωπος που πήδαγε καλύτερα σε όλη την Ελλάδα", όπως ο ίδιος καυχιόταν) περνούσε τα βράδια του στο HOBBY, ένα από τα πρώτα σπουδαία νυκτερινά κέντρα σε τουριστικό θέρετρο. Το Τολό ήταν σε όλες του τις δόξες.
Σιγά-σιγα η απληστία δημιούργησε το υπόβαθρο ώστε η φήμη του ψαροχωριού να αρχίσει να ξεφτίζει. Μπετονένια μεγαθήρια άρχισαν να ξεφυτρώνουν, οι ελεύθεροι χώροι στο Τολό άρχισαν να γίνονται είδος εν ανεπαρκεία. Tα οικόπεδα (με εξαίρεση ενός, για ψάξτε ποιό είναι στο google maps και θα το βρείτε) έγιναν σπίτια, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία μεγαθήρια. Τα αυτοκίνητα έγιναν ένα με τα τραπεζάκια, τον κόσμο, τις καρεκλοπολυθρόνες, η ηχορρύπανση ξεπέρασε κάθε όριο, η ποιότητα σε κάποιες λίγες εστιατοριοταβέρνες έπεσε δραματικά. Ολα αυτά είχαν σαν συνέπεια την τουριστική κρίση που σήμερα βιώνει το Τολό. Και συμπαράσταση για τα πάμπολλα προβλήματα δεν υπάρχει από πουθενά. Κάποιοι αξιόλογοι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα παλεύουν ολομόναχοι να αναστρέψουν την κατάσταση. Ακόμα και σήμερα στις βρύσες του Τολού φτάνει νερό δηλητήριο και ουδείς συγκινείται (έγινε τελευταία μεγάλο θέμα για το νερό στα Ιρια, ενώ για το Τολό που τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα ουδείς ομιλεί).

Ακόμα και σήμερα, με την κατάσταση ως είναι, το Τολό έχει, κατά τη γνώμη μου, ένα τεράστιο και εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Αποτελεί το θαλάσσιο μέτωπο του μία από τις καλύτερες θαλάσσιες "λίμνες" , που μπορεί κανείς να συναπαντήσει. Και παρέα με το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό του, έχει ακόμα τους ανθρώπους του, που ψαρεύουν εξαιρετικό ψάρι και έτσι ο επισκέπτης μπορεί σε καλή τιμή να γευθεί το με την Τολιανή μαεστρία ψημένο ή τηγανισμένο ολόφρεσκο προϊόν του καθαρού, ακόμα, Αργολικού Κόλπου.

Το Τολό όμως, σήμερα χρειάζεται ένα κλικ, για να αλλάξει ρότα. Τις παλιές του δόξες δεν πρόκειται να τις ξαναβρεί και αυτό πρέπει να το πάρει οριστικά απόφαση. Δεν πιστεύω ότι μπορεί πλέον να ξαναμαζέψει τους διεθνούς φήμης μόδιστρους και φαρμακοποιούς, τους πρωταθλητές του αθλητισμού και τους εφοπλιστές.Μπορεί όμως ακόμα να εκμεταλλευθεί κάποια από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα για να προσφέρει ένα τίμιο τουριστικό προϊόν στις εργατικές και μικρομεσαίες εγχώριες και ξένες κοινωνικές τάξεις.

Εγώ θα πρότεινα δύο θέματα για να γίνει το κλικ-η στροφή προς τα πάνω.
Τα έργα στο Καστράκι να προχωρήσουν με ολοκληρωμένο τρόπο. Σήμερα έχουν ξεκινήσει κολοβά, αφού προχωράνε μόνο τα έργα στον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και έχουν ξεχασθεί τα έργα για τον περιβάλλοντα χώρο που είναι ευθύνη του Δήμου (που ενδιαφέρεται μόνο για την αλλαγή του επιβλέποντα της μελέτης για να πληρωθούν οι μελετητές), και ταυτόχρονα είναι μακρινό όνειρο η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μπαρμπούνας που βρίσκεται παραδίπλα. Η όλη αναβάθμιση με ένα συνεκτικό σχέδιο του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου που έχει υμνηθεί από τον σπουδαίο νομπελίστα ποιητή μας, μπορεί να δώσει μια τεράστια ώθηση στον τουρισμό της περιοχής, αν μάλιστα γίνει η κατάλληλη διαφημιστική προώθηση, ιδίως στη Σουηδία, που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την περιοχή.
Το δεύτερο θέμα που πρέπει να δούμε για να αναστρέψουμε την πορεία της υποβάθμισης του Τολού, είναι το θέμα της Ρόμβης. Δεν μπορώ με τίποτα να αντιληφθώ τις φωνές που αντιδρούν σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο νησί. Ξεκαθαρίζω κάτι. Θεωρώ αδύνατον να εμφανισθεί επιχειρηματίας που να θελήσει σήμερα να επενδύσει σε μια πολύ μεγάλη τουριστική μονάδα στο Τολό. Αυτό θα ήταν μια καταστρεπτική επιχειρηματική απόφαση. Μια μεγάλη τουριστική μονάδα έγινε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και αυτή πάει, όπως φαίνεται, κατά διαόλου. Θα ήταν ηλίθιο για τον οποιοδήποτε να δώσει εκατομμύρια και να κατασκευάσει ένα μεγάλο ξενοδοχείο, που να βλέπει τις μπετονένιες Τολιώτικες κατασκευές. Επομένως εγώ δεν ανησυχώ ότι η οποιαδήποτε παραχώρηση της Ρόμβης, θα οδηγήσει σε κατασκευαστικά μεγαθήρια, πράγμα που δεν είναι επιθυμητό και για μένα. Όμως οι Τολιανοί, οι βουλευτές, οι τουριστικοί παράγοντες, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, να ονειρευθούν και να σχεδιάσουν την αναβάθμιση της Ρόμβης. Να γίνει και εκεί επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος, να χαραχθούν μονοπάτια, να γίνουν παρεμβάσεις στο περιβάλλον και για να υποστηριχθούν όλα αυτά θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να δοθεί η δυνατότητα για ήπιες κατασκευές, (π.χ. αναψυκτήρια, μικρά συμβατά bangalows) ώστε ο ιδιώτης που θα βάλει τα χρήματά του για να γίνουν τα έργα να έχει κάποιο όφελος. Εάν το νησάκι γίνει επισκέψιμο, αλλά και λειτουργικό ταυτόχρονα, είναι ακράδαντη η πεποίθησή μου, ότι θα αναβαθμισθεί όλο το τουριστικό προϊόν του Τολού. Δεν πρέπει να ζητάμε τη δημιουργία μιας ακόμα προβληματικής επιχείρησης, ανταγωνιστικής στα όλα τα άλλα προβληματικά που διαθέτει το Τολό, αλλά την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα δώσει ώθηση στην τοπική τουριστική οικονομία και θα αναβαθμίσει και το προσφερόμενο πολιτιστικό προϊόν.
Αυτή είναι η θέση μου. Κάποιοι πρέπει να βάλουν και άλλες φρέσκιες ιδέες, αλλά μου είναι απεχθείς οι προσπάθειες να μην αλλάξουμε τίποτα σε μια χώρα που ήδη έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Πηγή

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)