Share |

Τουριστική ανάπτυξη για την Κυνουρία

του Παναγιώτη Καρβελά

Συνεχής είναι η συζήτηση για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Βόρεια και Νότια Κυνουρία. Φορείς, Δήμοι, Περιφέρεια και Πολιτεία έχουν επιβεβαιώσει τις τεράστιες τουριστικές δυνατότητες της περιοχής με το απέραντο φυσικό κάλος, τις πανέμορφες παραλίες, τα καταγάλανα νερά, τις υπέροχες δασικές διαδρομές, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιερά μοναστήρια. Κοινή πεποίθηση όλων είναι πως η περιοχή, παρά τις διαχρονικές προσπάθειες, εξακολουθεί να παραμένει απομονωμένη τουριστικά, ιδίως για τα εκατομμύρια των ξένων τουριστών, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πατρίδα μας.

Άμεση είναι η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και πρωτίστως του οδικού δικτύου, που παραμένει απαρχαιωμένο και επικίνδυνο, έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση από την Αργολίδα και την ενδοχώρα του Νομού. Παράλληλα, η πρόσφατη πρωτοβουλία για τη δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη, η απόφαση για την κατασκευή λιμανιού στο Άστρος και η αναβάθμιση άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων, θα συμβάλλουν στη διάνοιξη νέων τουριστικών και εμπορικών δρόμων και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην άφιξη ξένων επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη και ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή. Η Ρωμαϊκή Έπαυλης του Ηρώδου του Αττικού στο Άστρος και οι σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Πλάκα, τα Πούλιθρα και τη Βασκίνα, προσδίδουν μια νέα διάσταση στην ανάπτυξη του τουρισμού της Κυνουρίας.

Είναι βέβαιο πως με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, η προσβασιμότητα στην περιοχή θα βελτιωθεί και το τουριστικό προϊόν θα αναδειχθεί. Ταυτόχρονα, θα διευκολυνθεί η κινητικότητα ανθρώπων και εμπορευμάτων, προς όφελος της οικονομίας και της τοπικής ανάπτυξης. Για να αποδώσουν, όμως, όλα αυτά και να δημιουργήσουν σημαντικό τουριστικό ρεύμα στην Κυνουρία, απαιτείται μια συνολική στρατηγική για το τουριστικό προϊόν, όμοια με αυτή που ακολουθείται σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Αν θέλουμε ουσιαστική ανάπτυξη πρέπει η Κυνουρία να διασυνδεθεί με την τουριστική λεκάνη του νοτίου Αιγαίου, που είναι σήμερα ίσως η πλέον ελκυστική στον ξένο τουρίστα και η πλέον αναπτυγμένη στη χώρα. Θα πρέπει να σπάσει η συγκοινωνιακή και τουριστική απομόνωση της περιοχής μας από τις Κυκλάδες, τη Δωδεκάνησο, την Κρήτη και την πρωτεύουσα.  Πρέπει να δημιουργηθούν θαλάσσιες συγκοινωνίες, έστω και τους τουριστικούς μήνες, για να διασυνδεθεί η Κυνουρία με την πλούσια τουριστική αγορά της ευρύτερης περιοχής.

Τη στιγμή που κάθε χρόνο το Νότιο Αιγαίο δέχεται περισσότερες από 13 εκατομ. διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών και 14 εκατομ. η Κρήτη, είναι αδιανόητο η Κυνουρία να παραμένει απομονωμένη από αυτή την αγορά και η περιφέρεια Πελοποννήσου να αγγίζει μετά βίας το 1 εκατομ. Είναι αδιανόητο οι ξένοι επισκέπτες να μετακινούνται με ευκολία από νησί σε νησί, ακόμα και προς τα παράλια της Τουρκίας και την ίδια στιγμή να αδυνατούν να επισκεφτούν την Κυνουρία. Ενδεικτικό είναι πως ακόμα και οι Σπέτσες που απέχουν μικρή απόσταση από τα παράλια μας, παραμένουν "μακριά".

Τα έργα υποδομής είναι απαραίτητα και απαιτείται να μπουν το συντομότερο δυνατόν σε φάση υλοποίησης. Για να αποκομίσουμε, όμως, τη μέγιστη υπεραξία στον τουρισμό από την προσπάθεια μας, οφείλουμε να καταλήξουμε σε μια συνολική στρατηγική που θα επικεντρώνεται στην προβολή, τη διαφήμιση, την πιστοποίηση της ποιότητας, με επίκεντρο τη διασύνδεση της τουριστικής αγοράς μας με την πλούσια και αναπτυγμένη τουριστική λεκάνη του Νοτίου Αιγαίου, από την οποία μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά.

ΠΗΓΗ

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)