Share |

Ζητούν μείωση τέλους Α.Ε.Π.Ι. στις ταβέρνες

Ομόφωνη απόφαση του δήμου Ευρώτα
Δήμος Ευρώτα: Επειδή οι Δήμοι είναι εμπλεκόμενοι φορείς ως προς την αδειοδότηση των καταστημάτων, δεν μπορούν να αποτελούν εμμέσως εισπρακτικό μηχανισμό ενός ιδιωτικού φορέα, όπως η Α.Ε.Π.Ι.

Τη δραστική μείωση του τέλους της Α.Ε.Π.Ι, προς τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, από 30- 60% και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ζητά με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ευρώτα, αφού η πρωτοφανής κρίση έχει επιπτώσεις κυρίαρχα στα συγκεκριμένα καταστήματα.

Ζητείται ακόμα μεταξύ άλλων η πλήρης και οριστική απαλλαγή του τέλους από τα καταστήματα που διαθέτουν μόνο τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Η πρόταση μείωσης του τέλους της Α.Ε.Π.Ι. που υποβλήθηκε από τον αντιδήμαρχο Ευρώτα Η. Παναγιωτακάκο, ακολουθεί:

«Είναι κοινά αποδεκτό, ότι η πρωτοφανής κρίση που πλήττει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, έχει πολλαπλές επιπτώσεις, κυρίαρχα όμως αφορά στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Οι συνεχόμενες αυξήσεις σε Φ.Π.Α., τιμολόγια των ΔΕΚΟ, έκτακτα τέλη και λοιπές έκτακτες επιβαρύνσεις, προμήθειες πρώτων υλών επιβαρύνουν περισσότερο τη λειτουργία των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος. Φυσικά και οι επαγγελματίες των καφενείων, bar, clubs και γενικά του τομέα της μαζικής εστίασης, έχουν τεράστια μείωση του τζίρου τους, που ανέρχεται για την περιοχή μας έως και 60%. Παρεπόμενο των παραπάνω, είναι τα διαδοχικά λουκέτα που μπαίνουν στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, στα καφενεία κλπ.

Πρέπει να αναλογιστεί κανείς, ότι η περιοχή του Δήμου Ευρώτα- όπως οι περισσότερες περιοχές της χώρας- δεν είναι κατεξοχήν τουριστικοί πόλοι έλξης. Παρά το εύρος του παραλιακού μετώπου, η λειτουργία αυτών των καταστημάτων είναι κατά βάση εποχιακή. Επιπρόσθετα τα καφενεία, οι ταβέρνες, τα clubs, λόγω της γεωμορφίας του Δήμου μας, δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις αστικές ζώνες (ακριβώς επειδή ο υπολογισμός γίνεται με το τετραγωνικό μέτρο).

Δε συμμεριζόμαστε τις οριζόντιες περικοπές, αλλά προτείνουμε- από κοινού με τους Δήμους- να εξετασθεί η επιβολή φόρων ανά ζώνη και περίπτωση. Για το Δήμο Ευρώτα η πρότασή μας, συνίσταται στη μείωση του τέλους των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος προς την Α.Ε.Π.Ι.

Ερωτηματικά δημιουργούνται και για τη σχέση τιμοκαταλόγου- πνευματικών δικαιωμάτων. Επειδή οι Δήμοι είναι εμπλεκόμενοι φορείς ως προς την αδειοδότηση των καταστημάτων, δεν μπορούν να αποτελούν εμμέσως εισπρακτικό μηχανισμό ενός ιδιωτικού φορέα, όπως η Α.Ε.Π.Ι. Αντίθετα, πρέπει να έχουν ουσιαστικό, αποφασιστικό και ανταποδοτικό ρόλο.

Γι’ αυτό ζητούμε:

1.Την επανεξέταση του Ν. 2121/ 1993.

2.Τη δραστική μείωση του τέλους της Α.Ε.Π.Ι, προς τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, από 30- 60% και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των.

3.Την πλήρη και οριστική απαλλαγή του τέλους από τα καταστήματα που διαθέτουν μόνο τηλεόραση και ραδιόφωνο (είναι τραγική ειρωνεία να πληρώνεται η Ε.Ρ.Τ. μέσω Δ.Ε.Η. και να ζητείται επιπλέον τέλος προς την Α.Ε.Π.Ι.)

4.Τη θεσμική κατοχύρωση ποσοστού επί των εισπραχθέντων του τέλους Α.Ε.Π.Ι. προς τους Ο.Τ.Α.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, πρέπει να κατανοηθεί απ’ όλους και ιδιαίτερα από τους πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες και δημιουργούς που εκπροσωπούνται είτε από την Α.Ε.Π.Ι., είτε από οποιονδήποτε φορέα, ότι επιβάλλεται, να χαμηλώσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

Ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως ο Δήμος Ευρώτα, όπου τα διαθέσιμα εισοδήματα βαίνουν ραγδαία μειούμενα, δεν μπορεί να μη γίνεται κατανοητή η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων. Οι καιροί απαιτούν- αν μη τι άλλο- διάθεση σύμπνοιας και αλληλοβοήθειας».

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)