Share |

9ο Λαγκαδινό Καρναβάλι

Ημερομηνίες Event: Παρ, 11/03/2016 - Κυρ, 13/03/2016

Ο Σύλλογος Νέων Λαγκαδίων –«Δράσις» και η Καρναβαλική Ομάδα – «Η Παρέα του Τράγου» υπόσχεται εφέτος ακόμα ποιο πλούσιο πρόγραμμα από το περσινό.
Το Λαγκαδιανό Καρναβάλι είναι ένα Φεστιβάλ χορού, ποτού και ξεφαντώματος που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το τριήμερο της αποκριάς. Ένα φεστιβάλ όπου εκατοντάδες επισκέπτες «καταλαμβάνουν» όλους του δημόσιους χώρους του χωριού, με πλήθος εκδηλώσεων και τις 4 μέρες που διαρκεί.

Τα παλιά σχολεία, οι πλατείες, το Πνευματικό Κέντρο, η συντήρηση και η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα, ακόμα και οι έρημοι κατά το χειμώνα δρόμοι του χωριού, ζωντανεύουν, νοηματοδοτούνται και αποκτούν χρήση από εκατοντάδες νέους που κατακλύζουν κάθε χρόνο τον γραφικό αυτό ορεινό πετρόκτιστο οικισμό, 2,5 ώρες μόλις από την Αθήνα.

 

Το Πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην έδρα του συλλόγου το Β’ δημοτικό σχολείο στον επάνω μαχαλά, που για όλο το προηγούμενο διάστημα έχει μετατραπεί στο καρναβαλικό εργαστήριο. Από τις 20.00 και μετά σας περιμένουν με κεράσματα και μουσικές να κηρύξουν την έναρξη του 9ου Λαγκαδινού καρναβαλιού.

 

Το Σάββατο 12 Μαρτίου ξανασυναντούμε την αγαπημένη μας ομάδα κουκλοθεάτρου «Τα Πάντα ΦΙ», στη νέα τους παράσταση για μικρούς και μεγάλους «ο Γάιγλαρος». Η βραδιά θα συνεχιστεί με αυθεντικό παραδοσιακό – δημοτικό γλέντι, με τους «τσαρούxι project» μέχρι το πρωί, με τη βοήθεια του μαγικού ζωμού!

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, όσοι επισκέπτες αλλά και ντόπιοι επιθυμούν στις 16.30, με έναρξη την κεντρική πλατεία, σε συνεργασία με την κίνηση «Άνθη της Πέτρας» διοργανώνουν περιήγηση στα καλντερίμια του χωριού. Περπατάμε στο τόπο των μαστόρων της πέτρας, επισκεπτόμαστε μία σειρά ιστορικών κτιρίων με έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον και καταλήγουμε στο καρναβαλικό εργαστήρι.

 

Στις 18:00 στο Καρναβαλικό Εργαστήρι στο παλιό Β’ δημοτικό σχολείο Λαγκαδίων συγκεντρώνονται όλοι οι καρναβαλιστές, εφ’ όσων επιθυμούν να ενταχθούν στα γκρουπ της παρέλασης του καρναβαλιού.

 

Η καρναβαλική πομπή θα ξεκινήσει στις 19:30 από το Εργαστήρι ενσαρκώνοντας μυθικά όντα του Μαινάλου. Ο θεός Διόνυσος με τους Βάκχους προσφέρουν το κρασί, ο θεός Πάνας κυνηγά τις Νύμφες και γύρω τους χορεύουν τα Ξωτικά, οι Αμαζόνες, οι Μάγισσες με το Δράκο, οι Μάγοι και οι Καλικάτζαροι.

 

Η παρέλαση περνώντας από λιθόστρωτα καλντερίμια, αναμένεται να φτάσει στην κεντρική πλατεία Λαγκαδίων στις 20:00, συνοδεύοντας τον Τράγο και άλλα χειροποίητα άρματα, πλαισιωμένη από το εντυπωσιακό fire show των tribal caravan. Φέτος, την μουσική υπόκρουση δίνει η πολυμελής ομάδα κρουστών TERRA DJEMBE.

 

Η πομπή ολοκληρώνεται στην Πλατεία Ηρώων με το κάψιμο του Τράγου και τον εκστατικό χορό γύρο από τη φωτιά, συνοδεία των κρουστών.

 

Το γλέντι όμως δε σταματάει καθώς οι εκρηκτικοί SAZMAN ORKESTAR από την Πάτρα ακριβώς δίπλα από τη πλατεία, στο Αθανασοπούλειο πνευματικό κέντρο θα είναι on-stage για να κορυφώσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

 

Την Καθαρά Δευτέρα κατεβάζουμε ρυθμούς και από τη 13:00 το μεσημέρι, ένα τσουκάλι με παραδοσιακή Λαγκαδινή φασολάδα θα σιγοβράζει στην πλατεία πλάι σε σαρακοστιανά εδέσματα. Από τις 10:00 το πρωί, όσοι επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στον Προφήτη Ηλία για το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

 

Φιλοξενία

Όπως κάθε χρόνο ανοίγουμε το παλιό γυμνάσιο – λύκειο για όσους επισκέπτες δεν καταφέρουν να φιλοξενηθούν σε σπίτια του χωριού. Φέτος δώσαμε λιγάκι παραπάνω προσοχή στις υποδομές μας. Απαραίτητο είναι ένα υπόστρωμα και υπνόσακος. Για τα άλλα φροντίσαμε εμείς. Ωστόσο, καλό θα ήταν να ενημερώσετε για την έλευσή σας γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος.