Share |

Σπάρταθλον 2011

Ημερομηνίες Event: Τετ, 28/09/2011 - Τρί, 04/10/2011

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον διοργανώνει και φέτος τον διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «Σπάρταθλον 2011». Πρόκειται για την 29η διοργάνωση του θεσμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο θα υποστηρίζει τον αγώνα και τα επόμενα δύο χρόνια.

Η διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων θα καλυφθεί από τους συμμετέχοντες σε διάρκεια 36 ωρών.

Στον αγώνα έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή 380 αθλητές και αθλήτριες, από 39 χώρες. Από τους 380 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, επιλέχθηκαν να τρέξουν 350 άνδρες και γυναίκες.

Πολλοί από τους καλύτερους αθλητές των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος στον επίπονο ιστορικό αγώνα. Απ’ αυτούς πολλοί είναι αστέρια του παγκοσμίου στερεώματος των υπερμαραθωνίων δρόμων. Οι συμμετέχοντες είναι αθλητές από Ευρώπη, Β. και Ν. Αμερική, Αφρική, Ασία, και την Ελλάδα. Οι Ιάπωνες έχουν την πολυπληθέστερη ομάδα (με 63 αθλητές) και ακολουθούν οι Γερμανοί (με 44 άτομα) και οι Έλληνες με 43 αθλητές.

Η έγκριση για την συμμετοχή τους γίνεται με αυστηρά και συγκεκριμένα αγωνιστικά κριτήρια ( σε χρόνους και τερματισμούς σε παραπλήσιους διεθνείς αγώνες), έτσι ώστε ο αγώνας να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο.

Ο κάθε αθλητής που θα επιλεγεί να τρέξει, θεωρεί μεγάλη τιμή την συμμετοχή του στον ιστορικό αγώνα, ανεξάρτητα εάν θα τερματίσει ή όχι και αποτελεί το ιδανικό του.

Το Έπαθλο, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση, είναι ένα λιτό στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τον ποταμό Ευρώτα.

Ξένοι δημοσιογράφοι και κανάλια έρχονται και καλύπτουν αυτόν τον ιστορικό αγώνα, βήμα προς βήμα και μεταδίδουν τα αποτελέσματα και τα γεγονότα παγκοσμίως.

Το ιδιωτικό κανάλι FILM NET – HELLAS θα καταγράψει όλο τον αγώνα και κάνει δίωρες εκπομπές μετά το τέλος του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και η παρουσία καναλιών (Κρατικών και ιδιωτικών) από Χώρες με μεγάλη συμμετοχή, όπως η Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Κορέα, Φινλανδία, κ.α. Επίσης δημοσιογράφοι από περιοδικά και εφημερίδες παγκόσμιας κυκλοφορίας, καλύπτουν αυτόν τον μοναδικό ιστορικό αγώνα.

Φέτος, χάρη στην οικονομική στήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα, είναι και πάλι αποκλειστικός δωρητής του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, θα γίνει, για πρώτη φορά, ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr, η οποία αναβαθμίζεται ριζικά.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ιδρύθηκε το 1984 και από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο, γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Η προετοιμασία του αγώνα, επί ένα σχεδόν χρόνο, έχει πλέον επαγγελματικές απαιτήσεις για την οργάνωση και αξιοποίηση του πολυάριθμου ανθρώπινου δυναμικού, χρησιμοποιούνται οχήματα, κάθε κυβισμού και τύπου, εφόδια για το στήσιμο των 75 σταθμών ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής, άγρυπνη παρακολούθηση των αθλητών για την πλήρη ασφάλεια τους και για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού, με πλαισίωση από κινητές ιατρικές μονάδες άμεσης επέμβασης. Όλο το ανθρώπινο δυναμικό προέρχεται από εθελοντές, μέλη και φίλους που άγρυπνοι, επί 36 ώρες κάθε Σεπτέμβριο καταθέτουν τα ωραιότερα συναισθήματα τους στην υπηρεσία αυτού του αγώνα.

Επίσης μια μεγάλη ομάδα εθελοντών Ιατρών και φυσιοθε-ραπευτών καθώς και χειροπρακτών, εξειδικευμένων σε αγώνες, κατανεμημένοι σε καίρια σημεία, είναι έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα την βοήθεια τους στους αθλητές. Η κινητοποίηση κατά την διάρκεια του Αγώνα είναι μεγάλη (από Δήμους, Κοινότητες, Περιφερειακά Νοσοκομεία και Τροχαία, σε όλη τη διαδρομή.) Ο μόχθος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα όπως το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, είναι σκληρός και οι ευθύνες απέναντι στους αθλητές, είναι τεράστιες.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οργανώνει τον αγώνα με τα μέλη του επικουρούμενος και από εθελοντές που αναλαμβάνουν την καταγραφή των περασμάτων, την οποιαδήποτε παροχή βοηθείας και εφοδίων στους αθλητές καθ΄όλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα, ανιδιοτελώς.

Ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από την συμμετοχή των αθλητών και τα υπόλοιπα από τoν αποκλειστικό δωρητή το ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» – για διάρκεια τριών ετών - και μέρος των εφοδίων από ιδιώτες υποστηρικτές.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, έχει μέλη σε πολλές χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία), και Ιαπωνία.

Η δυσκολία της διαδρομής και των συνθηκών του αγώνα έχουν φέρει το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ανάμεσα στους δυο δυσκολότερους δρόμους υπεραποστάσεων.

Οι συμμετέχοντες δρομείς, οι συνοδοί τους και οι δημοσιογράφοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις και γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές της πατρίδας μας.