Share |

Άγιος Ανδρέας

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Άγιος Ανδρέας
Υψόμετρο: 276 μ.
Επίσημη Ονομασία: Άγιος Ανδρέας,ο
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Πτέρης
Έδρα Δήμου: Αίγιο
Περιφ. Ενότητα: Αχαΐα
Κωδ. Οικισμού: 13031102
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

Ο Άγιος Ανδρέας είναι ορεινός οικισμός της επαρχίας Αιγιαλείας του νομού Αχαΐας.Αποτελεί το ένα από τα έξι χωριά της...

Χάρτης Άγιος Ανδρέας

Javascript is required to view this map.

Άγιος Ανδρέας

Ο Άγιος Ανδρέας είναι ορεινός οικισμός της επαρχίας Αιγιαλείας του νομού Αχαΐας.Αποτελεί το ένα από τα έξι χωριά της κοινότητας Πτέρης μαζί με την Μπουφούσκια,την Σέλισσα,τον Αχλαδιά,τον Άγιο Παντελεήμονα και την Πτέρη. Στην απογραφή του 2011 ο οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 84 κατοίκους, ενώ η κοινότητα Πτέρης συνολικά 454 κατοίκους.
Τοποθεσία:
Χωροθετείται στην ανατολική πλευρά του όρους Ρουσκίου έχοντας απέναντι του τον Βουραϊκό,το Σκυλοζώναρο και τον Κλωκό. Απέχει νοτίως από το Αίγιο 16 οδικά χλμ. και 10 σε ευθεία γραμμή. Ο οικισμός αναπτύσσεται σε υψόμετρο περίπου 297 μέτρα. Γύρω απο το χωριό βρίσκονται οι εξής οικισμοί: Μαμουσιά, Σέλισσα, Δερβενάκι, Μπουφούσκια και Φτέρη ενώ πίσω από το όρος Ρούσκιο βρίσκεται η Βιλιβίνα και η Πλατανιώτισσα (Κλαπατσούνα) οι οποίοι ανήκουν στην επαρχία Καλαβρύτων. Περίπου 400 μέτρα νοτίως του χωριού ρέει ο ποταμός Κερυνίτης ο οποίος εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο. Πλεονέκτημα του χωριού είναι το γεγονός ότι βλέπει επιβλητικά τον Κορινθιακό μέσα από τον Βουραϊκό και το Σκυλοζώναρο δίνοντας στο χωριό μία παραμυθένια εικόνα.
Ιστορία:
Ενώ η καταγραφή της Πτέρης, που αποτελούσε το κεφαλοχώρι της κοινότητας ξεκινάει την περίοδο των Ενετών, η ιστορία του χωριού εντοπίζεται λίγο μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κατά τα μέσα του ΙΖ(19) αιώνα κάτοικοι της Πτέρης έφτασαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό για να ζήσουν οριστικά εδώ. Αξίζει να σημειωθεί οτι το χωριό προηγουμένως ήταν γεμάτο απο αμπελώνες,ελαιώνες και σταφιδώνες των Φτερέων έχοντας στην περιοχή αυτή τις αποθήκες τους.Οι κτηματίες αυτοί περι το 1850-55 αποφάσισαν να εγκαταβιώσουν εκεί,πηγαίνοντας στην Πτέρη μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες τον Μάιο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κυρίως αφού όπως μαρτυρεί ο Αλεξανδρόπουλος η κύρια διαχείμαση στους πεδινότερους οικισμούς πραγματοποιήθηκε μετά την επέκταση της σταφιδοκαλλιέργειας, ήτοι μετά το 1840. Στην συνέχεια όμως ήρθαν να εγκαταβιώσουν εδώ και κάτοικοι άλλων χωριών όπως της Βιλιβίνας της Πλατανιώτισσας και των Καλαβρύτων.Οι απόγονοι τους ακόμη και σήμερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται τα χωριά. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που έκτισαν οι πρώτοι κάτοικοι. Το 1969-70 κατασκευάστηκε δρόμος με άσφαλτο συνδέοντας το χωριό με το Αίγιο.
Οικονομική και κοινωνική ζωη:
Η περιοχή έχει άμεση οικονομική - εργασιακή, κοινωνική, συγκοινωνιακή, διοικητική, θρησκευτική, κ.λ.π. σχέση με την παραλιακή περιοχή του Αιγίου, λόγω θέσης, ευκολότερης προσέγγισης και άλλων κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από παλιά. Στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας,ελαιολάδου,κρασιού αλλά και με την κτηνοτροφία. Παλαιότερα στις αρχές του Κ' αιώνα η περιοχή καλλιεργούσε και βαμβάκι. Το 2007 εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το χωριό Κουνινά Αιγίου στις 25 Ιουλίου, καταστράφηκαν πολλά κτήματα όλων των ειδών,καταπράσινα δέντρα τα οποία κοσμούσαν το χωριό αλλά και σπίτια των κατοίκων.
Πληθυσμός:
Το χωριό σήμερα απαριθμεί γύρω στους 82 κατοίκους.Οι ντόπιοι κάτοικοι είναι κυρίως αυτοί , όμως λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς του χωριού την τελευταία 20ετία πλήθος Αθηναίων πολιτών αλλά και Γερμανών ξεκίνησαν να καταφθάνουν εδώ φτιάχνοντας τα εξοχικά τους σπίτια.Ο πληθυσμός του οικισμού αυξήθηκε περίπου στα 120 άτομα διαμένοντας εδώ μόνο τους θερινούς μήνες. Κατά την δεκαετία του 1920 οι κάτοικοι ανέρχονταν στους 70 ενώ στα δύσκολα χρόνια της κατοχής επειδή το χωριό δεν κατοικήθηκε καθόλου από Γερμανικό στοιχείο ο πληθυσμός έφτασε τα 100 άτομα περίπου.Στην περίοδο της Μεταπολίτευσης ο πληθυσμός αυξομειώνονταν ενώ την δεκαετία του 1995 και αργότερα ο πληθυσμός μειώθηκε αρκετά φτάνοντας τους 70. Σήμερα όμως λόγω της οικονομικής κρίσης οι κάτοικοι που ζούσαν στο Αίγιο έφυγαν και ήρθαν να ζήσουν μόνιμα στο χωριό αυξάνοντας αρκετά τον πληθυσμό.
Πολεοδομική Οργάνωση:
Ο οικισμός ακολουθεί μια χαλαρή δομή με ανεξάρτητες οικοδομές, χωρίς συμπαγή πυρήνα, ακολουθώντας την κατεύθυνση των ισοϋψών και καταλαμβάνοντας τα ενδιάμεσα τμήματα με τις ομαλότερες κλίσεις. Υπάρχει (και υπήρχε) ένα κύριος δρόμος με δύο ή τρεις παράλληλους και η διασύνδεση μεταξύ τους γίνεται με πολύ στενά μονοπάτια ή σκάλες ανάμεσα στα σπίτια. Εντοπίζεται επίσης μια κεντρική πλατεία, η οποία κτίστηκε κατά τον Μάιο του 2008 και η οποία εγκαινιάστηκε 2 μήνες αργότερα, απο δωρεά μιας μεγάλης εταιρίας για τους πυρόπληκτους της Αιγιάλειας.
Θρησκευτικά Μνημεία:
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου διμιουργήθηκε όταν ήρθαν να κατοικησουν οι πρώτοι κάτοικοι στο χωριό ως μικρο εκκλησάκι ενω κατά την δεκαετία του 1950 ξανακτίστηκε σε μεγάλη εκκλησία, και έγινε η κεντρική ενορία του χωριού.Ο Άγιος Ανδρέας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι η εκκλησία διαθέτει ιερές εικόνες του αγιογράφου Κωνσταντίνου Φανέλλη ενώ οι εικόνες του τέμπλου ειναι του Κωνσταντίνου Ψαρού. Κατά την δεκαετία του 1990 χτίστηκε στο κοιμητήριο του χωριού εκκλησάκι αφιερωμένο στους Άγιους Πάντες με ρυθμό σταυροειδούς. Το 2010 χτίστηκε από δωρητή το ξωκκλήσι του Αη Γιώργη περίπου 8 χιλιόμετρα οδικώς βορείως του χωριού σε υψόμετρο 850 μέτρων περίπου. Λίγους μήνες αργότερα του ίδιου έτους χτίστηκε το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος από τους ενορίτες του Αγίου Ανδρέα και της Μπουφούσκιας απέχοντας 500 μέτρα από τα δύο χωριά. Η ενορία του Αγίου Ανδρέα περιέχει εκτός από το ομώνυμο χωριό και την Μπουφούσκια. Ο κεντρικός ναός της Μπουφούσκιας είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής η εκκλησία του οποίου χρονολογείται γύρω στα τέλη της δεκαετιας του 1790. Τη δεκαετία του 1970 όμως ανακαινήσθηκε δίνοντας την σημερινή του μορφή. Στο ίδιο χωριό υπάρχει κτισμένο το ιστορικό ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου το οποίο κατα την περίοδο την Τουρκοκρατίας ήταν κρυφό σχολειό.

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Άγιος Ανδρέας, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Άγιος Ανδρέας, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Άγιος Ανδρέας

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Άγιος Ανδρέας

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Άγιος Παντελεήμων 5.83 km
Αχλαδέα 5.97 km
Βιλιβίνα 4.85 km
Δερβένι 2.18 km
Ελαιών 5.40 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.