Share |

Βαμβακού

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Βαμβακού
Υψόμετρο: 908 μ.
Επίσημη Ονομασία: Βαμβακού,η
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Βαμβακούς
Έδρα Δήμου: Σπάρτη
Περιφ. Ενότητα: Λακωνία
Κωδ. Οικισμού: 16150201
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ

Βαμβακού Λακωνίας, ένας τόπος ζωγραφιά... ένας τόπος όνειρο πολλά τα νερά, υπέροχη η φύση και δεν αργούμε να δούμε...

Φωτογραφίες

Βαμβακού
Βαμβακού
Βαμβακού
Βαμβακού
Βαμβακού
Βαμβακού
Βαμβακού

Χάρτης Βαμβακού

Javascript is required to view this map.

Βαμβακού

Βαμβακού Λακωνίας, ένας τόπος ζωγραφιά... ένας τόπος όνειρο πολλά τα νερά, υπέροχη η φύση και δεν αργούμε να δούμε να ξεπετάγεται από τα ανοίγματα των δένδρων μια άλλη ξεχωριστή εικόνα, αυτή της Βαμβακούς, ένα άλλο γνωστό κεφαλοχώρι.

Η Βαμβακού είναι πολύ χαρακτηριστικό χωριό με αξιοσημείωτη υψομετρική διαφορά από το χαμηλότερο στο ψηλότερο σπίτι με τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους να βρίσκεται πολύ χαμηλά και βέβαια να την αγκαλιάζει όλο αυτό το υπέροχο περιβάλλον, στο ξεκίνημα του Πάρνωνα.

Τα σπίτια εδώ στη Βαμβακού, σε υψόμετρο 950 μ., διατηρούν τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο υψώματα, το Κάστρο και το Πυργάκι, όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχαν οχυρά, όπως επίσης και δύο οικισμοί, η Παληοχώρα και το Νηοχώρι.

Στο κάτω μέρος του χωριού ρέει ο χείμαρρος Οινούντας, ο οποίος και χάρισε το όνομά του στον σημερινό δήμο. Στην Παληοχώρα ψηλά είναι κτισμένη η Μονή της Αγίας Κυριακής.

Η κεντρική εκκλησία της Βαμβακούς είναι τρισυπόστατη και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Αγιο Χαράλαμπο και την Αγία Παρασκευή. Στον περίβολό της είναι τοποθετημένος ο εντυπωσιακός χάλκινος ανδριάντας του Θεοδώρητου Β, επισκόπου Βρεσθένης.

Η Βαμβακού έχει έναν επιβλητικό ξενώνα με ανάγλυφη τη μορφή του ιδιοκτήτη και δωρητή θα λέγαμε στον τόπο και έχει αυτό το υπέροχο πλακόστρωτο που κατεβαίνει κάτω στην εκκλησία.

Ακόμη στο ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται ένας καταπληκτικός πολυχώρος εστιατόριο - καφετέρια. Καταπληκτική θέα και σπιτικό φαγητό, καφές, χειροποίητα γλυκά και πολλά άλλα σε ένα υπέροχο περιβάλλον. Το όνομά του (όνομα και πράγμα) ειναι: "ονείρων αντάμωμα στη καρδιά του Πάρνωνα"

Θα ήταν παράλειψη και μεροληψία αν δεν λέγαμε ότι το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου έχει βοηθήσει σημαντικά στον εξωραϊσμό του χωριού, έχει συμβάλει στη διατήρηση και ανέγερση κτιρίων και γενικά έχει χαρίσει μέριμνα σε αυτά που ο χρόνος τείνει να εξαφανίσει.

Ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος ο Β, ήταν πρόεδρος της Α Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 1821 και αντιπρόεδρος της εν Αστρει Β Εθνικής Συνελεύσεως.

Στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους τα φύλλα καλύπτουν και το χαλάκι της κεντρικής πύλης, η πλατεία φιλοξενεί τον ανδριάντα του Θεοδώρητου Β, καθώς και τις προτομές των Σπύρου και Σταύρου Νιάρχου, οι οποίοι γεννήθηκαν στη Βαμβακού και που φυσικά δεν την ξέχασαν.

Ο δρόμος διασχίζει διαδοχικά τις Καρυές και τη Βαρβίτσα και συνεχίζει νοτιότερα για τη Βαμβακού (6 χλμ.) με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, ο γενέθλιος τόπος του εφοπλιστή Νιάρχου. Λίγο ψηλότερα από την πλατεία ξεκινά το σημαδεμένο ορειβατικό μονοπάτι -υπάρχουν ταμπέλες- που καταλήγει στη θέση Αρνόμουσγα (υψόμ. 1.450), όπου είναι χτισμένο το ορειβατικό καταφύγιο, που διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης .
Συνολικά θα χρειαστεί να πεζοπορήσετε 3.800 μέτρα και να καλύψετε μια υψομετρική διαφορά που αγγίζει τα 600 μέτρα. Το τμήμα της οδικής διαδρομής Βαμβακού Πολύδροσο (ή Τσίντζινα) είναι το ομορφότερο, καθώς ο δρόμος περιπλανιέται σε τοπίο κατάφυτο από καστανιές και καρυδιές για να «χαθεί» αργότερα σε μεικτό από έλατα και μαύρα πεύκα δάσος.

Λακωνία Ενημέρωση

Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην...

Στο Δήμο Μονεμβάσιας λειτουργεί Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή...

Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας...

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Υπουργείου Άμυνας και η Υπηρεσία...

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για τις επιχειρήσεις και τους...

«Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το πώς θα αναπτυχθεί η...

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Βαμβακού, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Βαμβακού, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Βαμβακού

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Βαμβακού

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Βαρβίτσα 3.56 km
Βρέσθενα 5.34 km
Μεγάλη Βρύση 1.80 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.