Share |

Δροβολοβό

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Δροβολοβό
Υψόμετρο: 907 μ.
Επίσημη Ονομασία: Δροβολοβόν,το
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Καμενιάνων
Έδρα Δήμου: Καλάβρυτα
Περιφ. Ενότητα: Αχαΐα
Κωδ. Οικισμού: 13050802
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΑΡΟΑΝΙΑΣ

Το Δροβολοβό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ερύμανθου, σε υψόμετρο 950μ. Η ονομασία του, όπως αναφέρει ο εκ...

Φωτογραφίες

Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό
Δροβολοβό

Χάρτης Δροβολοβό

Javascript is required to view this map.

Δροβολοβό

Το Δροβολοβό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ερύμανθου, σε υψόμετρο 950μ. Η ονομασία του, όπως αναφέρει ο εκ Δεσινού πρωθιερέας και ιστορικός Ν. Παπαδόπουλος έχει Σλαβική πρέλευση, άλλοι όπως ο ιστορικός της Επαρχίας Καλαβρύτων Γυμνασιαρχης Γ. Παπανδρέου θεωρεί την ονομασία ελληνόφωνη.

Αναγνωρίστηκε σαν αυτοτελής οικισμός το 1836. Το 1912 αναγνωρίστηκε ομώνυμη κοινότητα. Το 1916 έδρα της κοινότητας έγινε το χωριό Καμενιάνοι μέχρι τη δημιουργία του Καποδιστριακού Δήμου Αροανίας το 1999 με έδρα τα Τριπόταμα και σήμερα ανήκει στον Δήμο Καλαβρύτων.

Στο Δροβολοβό μπορείτε να θαυμάσετε την πανοραμική τοποθεσία <<Βράχο της Παναγιάς>>με το εντυπωσιακό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής μέσα στο ιστορικό Σπήλαιο του Βράχου.

Στον περίβολο του Ναού που ήταν φρούριο της εποχής, σώζονται μερικές χαρακτηριστικές πολεμίστρες από αυτές που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές του είκοσι ένα αμυνόμενοι κατά των Τούρκων. Επίσης υπάρχει πρόσφατο μνημείο, προς τιμήν του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο οποίος κλείστηκε για ασφάλεια (φυλακίστηκε) για λίγες μέρες, στο Σπήλαιο του Βράχου τον Ιανουάριο του 1825, μεταφερόμενος

 από την μονή Χρυσοποδαριτίσης Νεζερών - όπου πιάστηκε από ανθρώπους του Γκούρα και Κωλέτη, κατά την εμφυλιωτική τότε κατάσταση _ οδηγούμενος στο φρούριο Χλουμουτσίου της Γαστούνης

Στη ρίζα του Βράχου υπάρχει πηγή με άφθονο νερό που βγαίνει από τας έγκατα της γης. Στη μέση του μονοπατιού που οδηγεί στο Βράχο της Παναγιάς, δίπλα στο διερχόμενο ρέμα-ποταμάκι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ο άλλοτε εν ενεργεία νερόμυλος της περιοχής (Αθανασόπουλου) που κινούνταν με το νερό του Βράχου της Παναγιάς.

Εντυπωσιακό κτήριο μέσα στο οικισμό του χωριού Δροβολοβό είναι το πυργόσπιτο των Βεροιέων (τρίπατο).

Από το Δροβολοβό κατάγονται σημαντικά πρόσωπα που έδρασαν κατά την επανάσταση του 1821 και μετά ,

Τσούνης Αντώνιος, ο οποίος μετά την κήρυξη της επανάστασης στις Παραδουνάβιες επαρχίες, ήταν από τους πρώτους Φιλικούς που έστειλε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην Πελοπόννησο για την προετοιμασία της Επανάστασης. Με τον ερχομό του Καποδίστρια ως Κυβερνίτη της Ελλάδος βρέθηκε δίπλα του αναλαμβάνοντας διάφορες υπηρεσίες και τελικά ορίστηκε <<Γενικός Ταμείας>> σημερινός Υπουργός Οικονομικών.

Αμβροσίου Ιωάννης, φιλικός και μεγαλέμπορος στην Οδησσό, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση ενισχύοντας οικονομικά το αγώνα, εκδίδοντας Ελληνικά έργα, ιδρύοντας Ελληνικό Σχολείο στην Οδησσό κλπ, για της υπηρεσίες του προς το Εθνος τιμήθηκε το 1844 με το παράσημο του <<Χρυσού Σταυρού του Σωτήρος>>.

Αμβροσιάδης Ιωάννης, ανηψιός του Αμβροσίου, αγωνιστής του 1821. Από την Οδησσό που είχε μεγάλη οικονομική και κοινονική επιφάνεια ακολούθησε το Αλέξανδρο Υψηλάντη ως υπασπιστής του. Μετά την κατάρευση του κινήματος στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, έρχεται στο Μοριά. Διετέλεσε γραμματικός του Ανδρέα Ζαίμη, γραμματικός και διερμηνέας του Αρχιστράτηγου Τσόρτς. Επί Καποδίστρια ανέλαβε διάφορες Κυβερνητικές θέσεις, διετέλεσε Νομάρχης Κυκλάδων και Αττικοβοιωτίας και το 1853 ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών.

Οικογένεια Βερροίου, Ιωάννης και Θεόδωρος αγωνιστές του 1821, Χρήστος ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Αροανίας το 1905.Ιωάννης ιατρός, όστις εξελέγη Βουλευτής το 1912.

Παρασκευόπουλοι Αλέξανδρος και Παναγιώτης οπλαρχηγοί του 1821 κλπ.

Ο κοντοχωριανός από τους Καμενιάνους αγωνιστης και οπλαρχηγός του 1821 Ξενοχρήστος-Νικολόπουλος, η προτομή του οποίου κοσμεί την πλατεία του χωριού Καμενιάνοι. Επίσης στους Καμενιάνους, στο κτίριο του άλλοτε Δημοτικού Σχολείου υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο.

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Δροβολοβό, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Δροβολοβό, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Δροβολοβό

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Δροβολοβό

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Αγρίδι 5.55 km
Ανάσταση 4.57 km
Δεσινόν 1.95 km
Καλλιφώνι 4.16 km
Καμενιάνοι 1.09 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.