Share |

Μεταμόρφωση

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Μεταμόρφωση
Υψόμετρο: 116 μ.
Επίσημη Ονομασία: Μεταμόρφωσις,η
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Μεταμορφώσεως
Έδρα Δήμου: Μολάοι
Περιφ. Ενότητα: Λακωνία
Κωδ. Οικισμού: 16110401
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΜΟΛΑΩΝ

Το χωριό Μεταμόρφωση βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Μολάων, και...

Φωτογραφίες

Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση
Μεταμόρφωση

Χάρτης Μεταμόρφωση

Javascript is required to view this map.

Μεταμόρφωση

Το χωριό Μεταμόρφωση βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Μολάων, και περίπου 78 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού «Κουλοχέρα» στις παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 120 μέτρα, και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή αριθμεί μόλις 555 κατοίκους.
 

Ιστορικά

Πριν από το 1961 το χωριό ονομαζόταν Καταβόθρα. Το όνομα αυτό προερχόταν από μια φυσική καταβόθρα που υπάρχει στα όρια του, όπου και καταλήγουν τα νερά της βροχής από όλη την περιοχή.

Το έτος 1927 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Δημοτικού σχολείου. Το Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο παραμένει ενεργό και φιλοξενεί τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης από το ίδιο το χωριό καθώς επίσης και από τη γειτονική Συκέα. Οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων μεταφέρονται καθημερινά και παρακολουθούν τα μαθήματα τους στο Δημοτικό Σχολείο της Συκέας.

Το έτος 1961 το χωριό μετονομάζεται σε Μεταμόρφωση με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου Ιερού Ναού που φέρει το όνομα «Μεταμόρφωση του Σωτήρος». Ο νέος ιερός ναός κτίσθηκε στη θέση του παλιού με τη βοήθεια τόσο των ομογενών από το εξωτερικό όσο και την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού.
 

Ενδιαφέροντα σημεία
Η Μεταμόρφωση έχει να δείξει κι αυτή τη δική της ομορφιά. Από τη μια μεριά, ο όμορφος κάμπος του χωριού με την ποικίλα βλάστηση και από την άλλη το βουνό της Κουλοχέρας, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως προστατευόμενη περιοχή, είναι πηγές πλούτου και μέρη κατάλληλα για περιπάτους και περισυλλογή.

Ξεχωριστό κομμάτι, άξιο παρατήρησης αποτελεί η φυσική Καταβόθρα 1.300 μέτρα νοτιοανατολικά του χωριού, με το λιβάδι που την περιβάλλει και τον υγροβιότοπο στα Βόθανα. Ο υγροβιότοπος αυτός με την ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα (κυρίως πουλιά) κατά καιρούς συγκεντρώνει και παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον.

Ακόμα, χώρος με φυσικό κάλος είναι το ρέμα του Τσάκωνα δυτικά του χωριού, το οποίο είναι φαράγγι ήσυχο, τόπος που ενδείκνυται για περισυλλογή και αυτοσυγκέντρωση. Μέσα στο φυσικό αυτό τοπίο της περιοχής έρχονται να προσθέσουν με την παρουσία τους τη δική τους ομορφιά τα πολλά ξωκλήσια με το ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό τους ενδιαφέρον.

Τέτοια είναι ο Αι Γιάννης, το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Γρηγορίου, κλπ., τα οποία αποτελούν δείγματα της βαθιάς πίστης των κατοίκων του χωριού.
Σπουδαία από άποψη παράδοσης είναι και η περιοχή «Πηγάδια» στα νότια όρια του οικισμού. Πρόκειται για μια περιοχή όπου βρίσκονται παραδοσιακοί νερόμυλοι που πρόσφατα αναπαλαιώθηκαν και αποτελούν μια εικόνα η οποία ξυπνά νοσταλγικές στιγμές του παρελθόντος για τους μεγαλύτερους, και αποτελεί πηγή διδασκαλίας για τους μικρότερους.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από αρχαιολογικής πλευράς, παρουσιάζει το Σπήλαιο της "Τρύπας του Βοριά" στο οποίο ανακαλύφθηκαν από τη Ιταλική Σπηλαιολογική ομάδα "SPARVIERE" στα τέλη του 1990 πλήθος από πανέμορφους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Οι σπηλαιολόγοι που το εξέτασαν μιλούν για ένα θαύμα της ελληνικής φύσης. Η σπανιότητα τους τα καθιστά μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Η έκταση του είναι τέτοια που όπως αναφέρεται από τους ειδικούς, το χωριό είναι κτισμένο επάνω σε ένα τμήμα του σπηλαίου αυτού.
 
Κλίμα

Το κλίμα είναι μεσογειακού τύπου, με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή μιας υγρής και ψυχρής περιόδου, με μια ξηρά και θερμή περίοδο. Ένα χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πλήττουν το χωριό χειμώνα – καλοκαίρι.
 

Καλλιέργειες και προϊόντα του χωριού

Τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό όπως και στην ευρύτερη περιοχή είναι ελιές – λάδι (υψηλής ποιότητας), εσπεριδοειδή και σύκα (τα τελευταία σε μικρότερη ποσότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της ευαισθησίας του συγκεκριμένου προϊόντος). Στο χωριό επίσης υπάρχει και ένας σεβαστός αριθμός ατόμων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Λακωνία Ενημέρωση

Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην...

Στο Δήμο Μονεμβάσιας λειτουργεί Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή...

Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας...

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Υπουργείου Άμυνας και η Υπηρεσία...

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για τις επιχειρήσεις και τους...

«Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το πώς θα αναπτυχθεί η...

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Μεταμόρφωση, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Μεταμόρφωση, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Μεταμόρφωση

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Μεταμόρφωση

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Μολάοι 5.62 km
Πάκια 5.95 km
Συκέα 5.18 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.