Share |

Νεάπολη Βοιών

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Νεάπολη Βοιών
Υψόμετρο: 4 μ.
Επίσημη Ονομασία: Νεάπολη Βοιών,η
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Νεαπόλεως
Έδρα Δήμου: Μολάοι
Περιφ. Ενότητα: Λακωνία
Κωδ. Οικισμού: 16040101
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΩΝ

Η νοτιότερη μεγάλη πόλη της Λακωνίας δεν είναι άλλη από τη Νεάπολη, την πόλη που θα συναντήσει κανείς...

Νεάπολη ή Βάτικα, παραλιακή κωμόπολη με ξεχωριστές υποδομές σε φιλοξενία και μεταφορές. Το τελευταίο χερσαίο τμήμα της Ευρώπης και νότια της ο...

Χάρτης Νεάπολη Βοιών

Javascript is required to view this map.

Νεάπολη Βοιών

Η νοτιότερη μεγάλη πόλη της Λακωνίας δεν είναι άλλη από τη Νεάπολη, την πόλη που θα συναντήσει κανείς κατευθυνόμενος στη μαγευτική Ελαφόνησο, τα ιδιαίτερα Κύθηρα ή τα Αντικύθηρα. Η Νεάπολη ωστόσο εκτός από σημείο αναφοράς για τους όσους ταξιδεύουν στα παραπάνω μέρη έχει το δικό της χαρακτήρα, ξεχωριστό από όλων των άλλων πόλεων της Λακωνίας. Με ιστορία μακρινή, αύρα νησιωτική και παράδοση έντονα ναυτική επιφυλάσσει στον επισκέπτη της καλά κρυμμένες ομρφιές.

            Η Νεάπολη αποτελεί το κέντρο μίας ευρύτερης περιοχής που όλη η Ελλάδα γνωρίζει ως Βάτικα, όνομα που αποτελεί παράφραση της αρχαίας ονομασίας Βοιάτικα. Η περιοχή των Βατίκων κατοικήθηκε από το μυθικό πρόσωπο του Αινεία, του ιδρυτή της Ρώμης, ο οποίος ίδρυσε στην περιοχή αυτή δύο πόλεις. Η Ήτις και η Αφροδισιάς, που θεμελιώθηκαν από τον Αινεία, μαζί με τη Σίδη αποτέλεσαν τη «Λακωνική Τρίπολη» των μυκηναϊκών χρόνων. Οι τρεις αυτές πόλεις συνενώθηκαν μεταγενέστερα από τον Βοία, της μυθικής γενιάς των Ηρακλειδών, σε μία πόλη που ονομάστηκε Βοιαί. Η ονομασία Βάτικα μαρτυρείται σε ενετικά έγγραφα του 15ου αιώνα, παράφραση των Βοιάτικων, δηλαδή της περιοχής που κατοικών οι Βοιάτες.

            Η σημερινή Νεάπολη άρχισε να οικοδομείται το 1837 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμαχ για να αποτελέσει την πρωτεύουσα της περιοχής. Στην προβλήτα του λιμανιού, το ορειχάλκινο άγαλμα του Βατικιώτη θαλασσίνου που χαιρετάει προς τη θάλασσα, τα μικρά λευκά σπίτια και οι στενοί δρόμοι μαρτυρούν την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε διαχρονικά ο τόπος αυτός με τη θάλασσα. Τα επαγγέλματα του ψαρά και του ναυτικού αποτελούν παράδοση για αυτόν τον τόπο ενώ είναι ακόμα και σήμερα συνηθισμένα. Την παράσταση κλέβει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένη σε εμφανή θέση στον οπτικό ορίζοντα της Νεάπολης και είναι ορατή από όλα τα σημεία της πόλης. Ο γραφικός παραλιακός δρόμος της Νεάπολης προσφέρει πολλές επιλογές. Ταβερνάκια στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει ψάρια και θαλασσινά που αλιεύονται στην περιοχή, καφετέριες δίπλα στη θάλασσα αλλα και προσεγμένα καταλύματα δίνουν πληθώρα επιλογών ακόμα και στον πλέον απαιτητικό επισκέπτη

            Τα Βάτικα, χερσαίο τμήμα του περίφημου Κάβο-Μαλιά, διαθέτουν πλήθος φυσικών και ιστορικών αξιοθέατων. Ο πέτρινος φάρος του Καβο-Μαλιά, που συνοδεύεται από τις ατελείωτες ιστορίες των ναυτικών για τη δυσκολία του διάπλου του, θεωρείται ένας από τους τελειότερους της Μεσογείου. Το κάστρο της Αγίας Παρασκευής κοντά στο Μεσοχώρι με την ομώνυμη εκκλησία προσφέρουν ασύγκριτη θεά προς την κοιλάδα των Βατίκων.

            Η μακραίωνη ιστορία της περιοχής αποδεικνύεται από την ύπαρξη φυσικών και αρχαιολογικών ευρημάτων που εντυπωσιάζουν. Το σπήλαιο της Καστανιάς ηλικίας τριών εκατομμυρίων χρόνων, το απολιθωμένο δάσος στην παράλια ζώνη του Αγίου Νικολάου με τους απολιθωμένους κορμούς και τα όστρακα και η «λακωνική Ατλαντίδα» στο Παυλοπέτρι με τον πρωτοελλαδικό οικισμό.

            Όποιος επισκεφθεί την Νεάπολη αξίζει να πάει στα χωριά του ορεινού όγκου της Κριθίνας που δεσπόζει πάνω από την πόλη, το Φαρακλό και το Μεσοχώρι με την υπέροχη θέα ενώ νοτιότερα βρίσκεται το μικρό Άγιο όρος του Κάβο-Μαλιά με τα πολλά μικρά μοναστήρια.

            Τοπικά εδέσματα που περιμένουν τους επισκέπτες να τα γευτούν είναι τα τσαΐτια με το κατσικίσιο τυρί, η κολοκυθόπιτα με την κίτρινη κολοκύθα, το τοπικό λαδοτύρι, οι σαμουσάδες, οι δίπλες, το τουλουμοτύρι και οι κουραμπιέδες που βρίσκει κανείς όλο τον χρόνο.

Λακωνία Ενημέρωση

Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην...

Στο Δήμο Μονεμβάσιας λειτουργεί Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή...

Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας...

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Υπουργείου Άμυνας και η Υπηρεσία...

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για τις επιχειρήσεις και τους...

«Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το πώς θα αναπτυχθεί η...

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Νεάπολη Βοιών, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Νεάπολη Βοιών, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Νεάπολη Βοιών

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Νεάπολη Βοιών

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Άγιοι Απόστολοι 5.44 km
Άγιος Κωνσταντίνος 3.01 km
Άγιος Νικόλαος 5.19 km
Αδιάκοπος 5.53 km
Άνω Καστανέα 5.16 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.