Share |

Νεοχώρι

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Νεοχώρι
Υψόμετρο: 127 μ.
Επίσημη Ονομασία: Νεοχώριον,το
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Νεοχωρίου
Έδρα Δήμου: Γύθειο
Περιφ. Ενότητα: Λακωνία
Κωδ. Οικισμού: 16061301
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ

Το Νεοχώρι (πρώην κοινότητα) εντάχθηκε στο Δήμο Γυθείου με το σχέδιο Καποδίστρια το 1998. Βρίσκεται ανάμεσα Γύθειο...

Χάρτης Νεοχώρι

Javascript is required to view this map.

Νεοχώρι

Το Νεοχώρι (πρώην κοινότητα) εντάχθηκε στο Δήμο Γυθείου με το σχέδιο Καποδίστρια το 1998. Βρίσκεται ανάμεσα Γύθειο και Αρεόπολη σε απόσταση και από τις δύο  πόλεις περίπου 15 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 140 μέτρων.
Αποτελείται από τους παραδοσιακούς οικισμούς Καυκί και  Αγερανό  και από τους οικισμούς  Βαθύ, Καμάρες, Δίχοβα και Άγιο Βασίλη με 400 περίπου  κατοίκους.
Η βασική του γεωργική παραγωγή είναι ελιές, λάδι, σύκα, κηπευτικά, κρασί και πορτοκάλι.
Αποτελεί αξιόλογο τουριστικό προορισμό ειδικότερα στους παραθαλάσσιους οικισμούς Βαθύ, Αγερανό και Καμάρες με τα γραφικά τους ταβερνάκια. Ειδικότερα το Βαθύ περιλαμβάνει μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, τρία  Camping και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και μονάδα θαλάσσιων σπορ.
Στο Νεοχώρι θα γνωρίσετε τη γενέτειρα του πανεπιστημιακού και συγγραφέα  Απόστολου Δασκαλάκη. Ο Απόστολος Δασκαλάκης, γεννήθηκε στο Νεοχώρι, πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στον Αγερανό και τα μαθητικά του χρόνια στο Γύθειο. Το 1920 ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διπλώματα φιλολογίας και πολιτικών επιστημών. Νεαρός εκδίδει την περίφημη μελέτη του, πρώτη στο είδος της, «Η Μάνη και η Οθωμανική Αυτοκρατορία». Το 1926 γράφεται στη Σχολή Γραμμάτων της Σορβόννης, δίπλωμα Ανωτάτων Σπουδών Ιστορίας και Γεωγραφίας. Το 1937 διδάκτωρ των Γραμμάτων του Πανεπιστήμιου Παρισίων. Το 1939 τακτικός καθηγητής στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιστορίας Μέσων και Νεωτέρων χρόνων και της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Δίδαξε Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος. 1948-1949 και 1960-61) κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών 1953-54. 1939-1956 καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και κατά διαστήματα και στις Ανώτατες Σχολές Στρατού, Ναυτικού και Σωμάτων Ασφαλείας. Το 1942 συνελήφθη και φυλακίσθηκε από τους Γερμανούς ως υποκινητής φοιτητικών εκδηλώσεων. Δραπέτευσε στη Μέση Ανατολή, τέθηκε στη διάθεση της Ελεύθερης Ελληνικής Κυβέρνησης στο Κάιρο και ανέλαβε Υπουργός Παιδείας, ιδρύοντας στην Αίγυπτο και τη Παλαιστίνη, Ελληνικά Σχολεία. Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί των Εθνολογικών θεμάτων. Για 20 χρόνια σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετείχε το 1945 στην διάσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου για την Ο.Η.Ε., το 1946 στη διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι και σε διασκέψεις της ΟΥΝΕΣΚΟ σαν πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής. Καθηγητής της ευρωπαϊκής Ιστορίας στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Δημοσίου Βίου το 1960 — 1970.  Πραγματοποίησε κολοσσιαία συγγραφική παραγωγή εκδίδοντας 20 Ιστορικού περιεχομένου ογκώδη συγγράμματα και βιβλία και δημοσίευσε περίπου διακόσιες Ιστορικές μελέτες σε ξένα και ελληνικά περιοδικά ή και αυτοτελή και ασχολήθηκε και με πολλές άλλες δραστηριότητες. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 1 Δεκεμβρίου 1982 και η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στο Γύθειο, όπου και ενταφιάστηκε.

 

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ :  
                                                                                           
Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. Μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός όπου διασώζεται γραπτό διάκοσμο λαϊκής τεχνοτροπίας με αφιερωματικές επιγραφές στο μέτωπο του κτιστού του τέμπλο.

Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου. Μεγαλοπρεπής πέτρινος ναός του 18ου  αιώνα. Στη θέση του ιερού της υπήρχε πιο παλιός  μικρός  ναός του 17ου αιώνα.

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Λιθόστρωτος,  μονόχωρος,   καμαροσκέπαστος κτίσμα όπου εσωτερικά διασώζονται τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής τις οποίες διαπνέει  λαϊκό ύφος.
Ι.Ν. Αγίου Νικόλαου. Στους πρόποδες του Αγερανού. Λιθόστρωτο,  μονόχωρο, καμαροσκέπαστο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα ιερού , χτισμένο τα τέλη του 19ου αιώνα.
Πύργος του Διάκαρη. Λιθόκτιστος με τοιχοποιία από αργούς  λίθους με συνδετικό κονίαμα . Χρονολογείται στη περίοδο των προεπαναστατικών χρόνων μεταξύ 1770-1830 που η ανέγερση των πύργων είχε ενταθεί.

Πύργος Τσοκάνη. Αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικής μανιάτικης αμυντικής κατοικίας. Είναι διώροφος περιβάλλεται από κτιριακό συγκρότημα, σπίτι, σταύλο, αποθήκη, φούρνο και στέρνα που περικλείονται από μαντρότοιχο με φρουριακή αυλόπορτα. Οι τοίχοι διάτρητοι από πολεμότρυπες.

     
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ:

Καυκί.  Παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα εκκλησάκια του, την Παναγίτσας  και του  Άγιου  Σπυρίδωνα , τα πέτρινα εξ ολοκλήρου σπίτια καθώς και τον μεγαλοπρεπή  πύργο ιδιοκτησίας Βασίλη  Πατρικάκου, (συγγραφέα, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών και χειρουργό) όλα μοναδικά μνημεία μανιάτικης αρχιτεκτονικής.
Αγερανός. Στα βόρεια του οικισμού βρίσκεται το ακρωτήρι του Αγερανού, όπου είναι  πιθανόν ο αρχαίος Αράϊνος(σημερινός Αγερανός) . Εκεί βρισκόταν ο τύμβος του Λας(ιδρυτής της αρχαίας πόλης Λας) και ο ανδριάντας του. Πιο πέρα, εκεί που εκβάλλει ο Σκύδρας το ρυάκι της Δίχοβας προς τις Καμάρες, αγκυροβόλησε ο γιος του Αχιλλέα, Πύρος, με τα πλοία του όταν έπλεε από την Σκύρο με σκοπό να νυμφευθεί την Ερμιόνη. Καθώς έλεγαν οι κάτοικοι στα 160 μ.Χ., τον ήρωα Λα σκότωσε ο Αχιλλέας, όταν ήρθε στη Λακωνία για να ζητήσει την Ελένη της Σπάρτης για γυναίκα του (Παυσανίας) - και προφανώς θα προσορμίστηκε στο λιμάνι της Λας(σημερινό Βαθύ). Απορρίπτει, μάλλον λανθασμένα, μέρος της τοπικής αυτής παράδοσης : θεωρεί πως τον Λα σκότωσε ο φίλος τού Αχιλλέα, Πάτροκλος, ο οποίος συγκαταλεγόταν στους μνηστήρες της Ελένης, και όχι ο Αχιλλέας μια και δεν παρουσιάζεται ως μνηστήρας της στα κείμενα του Ομήρου. Ο Παυσανίας αγνοεί όμως ότι ο ποιητής Ευριπίδης, τον 5ο π.Χ. αιώνα, έγραφε πως ο Αχιλλέας υπήρξε μνηστήρας της Ελένης.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ:

Καμάρες. Παραθαλάσσιος οικισμός  με εκτεταμένη παραλία και ψαρότοπος. Το τοπωνύμιο   οφείλεται στο σημαντικό αψιδωτό κτήριο της ρωμαϊκής (διάμετρος 18 μέτρων) που μέρος του είναι καταβυθισμένο, ενώ  το συγκρότημα περιελάμβανε και θέρμες.      
Η σημερινή περιοχή Καμάρες  αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο μέρος της αρχαίας πόλης Λας, που έφτανε μέχρι το ιερό του Διός, στις εκβολές του ποταμού Σκύρα. Κεντρικό σημείο αποτελούσε το Αεράινον (Αγερανός), επειδή σε αυτό υπήρχε ο τάφος του οικιστή της πόλης, με το ομώνυμο όνομα Λας. Στην ευρύτερη γεωγραφική επικράτεια του Λα, ανήκε όλη η παραθαλάσσια περιοχή από το χωριό Μαυροβούνι, μέχρι και το Σκουτάρι.
Στις Καμάρες στις εκβολές του ποταμού Σκύδρα  θα δείτε το γεφυράκι  από μανιάτικη πέτρα. Μικρό έργο τέχνης και τεχνικής.
Βαθύ. Yπέροχος παραθαλάσσιος οικισμός δίπλα στον   Αγερανό με εκτεταμένη παραλία και σπουδαίο τουριστικό προορισμό. Εκεί έχουν την  ‘’ αμμουδιά τους  ‘’  και οι χελώνες καρέτα – καρέτα που έρχονται πάντα στην ίδια παραλία να γεννήσουν. Στο Βαθύ υπάρχουν άλλα δύο πέτρινα γεφύρια από μανιάτικη πέτρα καθώς και το ποταμάκι της Γλυφάδας.    Ιστορικά φαίνεται ότι το Βαθύ ανήκε στην αρχαία πόλη Λας.

Την εποχή εκείνη φαίνεται πως η  Λας κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή, όπου σήμερα    υπάρχουν τα χωριά Καρβελάς, Σκαμνάκι, Χωσιάρι  και Αγερανός με κέντρο τό κάστρο τού Πασσαβά, ενώ από την πλευρά της θάλασσας έφτανε μέχρι τους όρμους Βαθύ και Κάτω  Πασσαβά πλησίον της πόλεως. Σ’ αυτήν την περίοδο ανάγεται και μία μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, διακοσμημένη με φύλλα άκανθας που βρέθηκε στο Βαθύ. Το λιμάνι τής πόλης,  με το όνομα Λας, βρισκόταν σ’ απόσταση περίπου 2 χλμ (10 σταδίων: Παυσανίας), στον κόλπο τού σημερινού Βαθιού(μέσα στη θάλασσα υπάρχουν υπολείμματα του αρχαίου ναυστάθμου). Η πόλη Λας δεν μπορούσε να διαθέτει ασφαλέστερο λιμάνι, αν και ο αμέσως προς  νότον όρμος του Αγερανού (στις "Καμάρες") ανήκε ανέκαθεν στην πόλη Λα.Επειδή ήταν « ευλίμενον », χρησιμοποιείτο, σύμφωνα με τον ιστορικό Έφορο (4ος π.Χ.), ως ναύσταθμος των Σπαρτιατών από τους πρώτες αιώνες της 1ης χιλιετίας π.Χ. - και πιθανότατα πιο πριν, στα χρόνια των Αχαιών, παράλληλα με το Έλος. Πράγματι, ο κόλπος αυτός έχει μεγάλη σε μήκος παραλία και βαθειά νερά, κι είναι σπάνια φουρτουνιασμένος. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να χρησιμοποιείτο κι αργότερα, από τη ναυτική δύναμη των Τούρκων, αφού χωρούσε, όπως έγραφε στα 1670 μ.Χ. ο Τούρκος Εβλιά  Τσελεμπί, εκατό καράβια και τ’ όνομα του ήταν τότε Πασαλιμάνι. Επίσης στο λόφο Σολωμό, κοντά στο Βαθύ, βρέθηκαν δύο θραύσματα επιτύμβιας μαρμάρινης πλάκας, κοινής για τρεις ή τέσσερις άντρες, τον Διοκλή, τον Ευδαμίδα που ήταν «ιερός» (ταγμένος σε κάποια θεότητα), τον Κλεήρατο και ίσως τον Κλέαρχο. Πρέπει να ανάγεται στα ελληνιστικά χρόνια.

Τα σαράντα δύο πελοποννησιακά πλοία που κατά το Θουκυδίδη  είχαν συγκεντρωθεί στα 411 π.χ. στη Λας, προκειμένου να κατευθυνθούν υπό τον Αγησανδρίδα κατά των Αθηναίων για να ελευθερώσουν την Εύβοια, μπορούμε να υποθέσουμε πως είχαν χρησιμοποιήσει ως αγκυροβόλιό τους το σημερινό λιμάνι Βαθύ.

Λακωνία Ενημέρωση

Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην...

Στο Δήμο Μονεμβάσιας λειτουργεί Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή...

Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας...

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Υπουργείου Άμυνας και η Υπηρεσία...

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για τις επιχειρήσεις και τους...

«Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το πώς θα αναπτυχθεί η...

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Νεοχώρι, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Νεοχώρι, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Νεοχώρι

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Νεοχώρι

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Αγερανός 3.70 km
Άγιος Βασίλειος 1.56 km
Βαθύ 3.41 km
Βάχος 4.92 km
Βρύσες 0.94 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.