Share |

Παραλία

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Παραλία
Υψόμετρο: 2 μ.
Επίσημη Ονομασία: Παραλία,η
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Σαπουνακαίϊκων
Έδρα Δήμου: Λεωνίδιο
Περιφ. Ενότητα: Αρκαδία
Κωδ. Οικισμού: 12200302
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΟΥ

H Παραλία Τυρού είναι μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη 1900 μόνιμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας ...

Φωτογραφίες

Παραλία

Χάρτης Παραλία

Javascript is required to view this map.

Παραλία

H Παραλία Τυρού είναι μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη 1900 μόνιμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας  Αρκαδίας, ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.
Είναι κομμάτι της Ιστορικής Τσακωνιάς όπου ακόμη και τώρα ομιλείται απο τους ντόπιους η Τσακώνικη διάλεκτος (αρχαία Δωρική).
Είναι μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ανατολικής Πελοποννήσου και οι κάτοικοί του Τυρού είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση.
Κάθε σπίτι και ναυτικός ή ψαράς , τα εμπορικά καΐκια του Τυρού  το 19ο και 20ο αιώνα όργωναν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο.

Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι προτιμούν για διακοπές τους και για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18 χ.λ.μ. ακτογραμμής της Δημοτικής Ενότητας Τυρού.
Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά  καταστήματα, εστιατόρια και καφέ-μπαρ για όλα τα γούστα.
Η παραλίακή οδός της κωμόπολης μήκους 2 χ.λ.μ. είναι εντυπωσιακή και μοναδική εκεί βρίσκεται και το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη. 

Ο Τυρός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται απο την θάλασσα ως τα επιβλητικά βράχια του Γερόβραχου ύψους 450μ. τα οποία είναι υπώρειες του Πάρνωνα αποτελέιται από τρείς οικισμούς την παραλία Τυρού η οποία είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός και το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Δημοτικής Ενότητας ο παραλιακός οικισμός αναπτύχθηκε μετά το 1920 εκεί διέμεναν μέχρι τότε κυρίος οι αλιείς, οι έμποροι και οι ναυτικοί οι οποίοι έκαναν το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής, υπήρχαν κατά μήκος της παραλίας αποθήκες και χώροι επισκεύης και φύλαξης των σκαφών (Νεώρια) ,τα Σαπουνακαίϊκα τα αποία είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε ύψος 40μ. και ο Άνω Τυρός ο οποίος είναι χτισμένος από ύψος 100μ ώς και 300μ. όλοι οι οικισμοί του Τυρού είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί.
Ο Τυρός ήταν έδρα του πρώην Δήμου Τυρού και τωρινή έδρα της Δημοτικής Ενότητας Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας είναι το δεύτερο σε μέγεθος δημοτικό διαμέρισμα του  νέου Δήμου μετά το δημοτικό διαμέρισμα Λεωνιδίου το οποίο είναι και έδρα του νέου Δήμου Νότιας Κυνουρίας. 

Απέχει 180 χλμ. από την Αθήνα 71 χλμ. από την Τρίπολη, 72 χλμ. από το Άργος, 30 χλμ. από το Άστρος, 20 χλμ. απο το Λεωνίδιο και 14 νμ από τις Σπέτσες.

Κατά την απογραφή του 2001 ο Τυρός και τα Σαπουνακαίϊκα είχαν 1.900 κατοίκους οι δύο αυτοί οικισμοί βρίσκονται σε ενιαίο οικιστικό σύνολο και αποτελούν την γνωστή κωμόπολη του Τυρού στην δημοτική ενότητα Τυρού ανήκει και το Τ.Δ. Πέρα Μελάνων με 337 κατοίκους. Όλη η δημοτική ενότητα έχει 2.116 κατοίκους.

Η έκταση της δημοτικής ενότητας Τυρού είναι 88.600 στρέμματα.

Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία και η αλιεία.

Ο Τυρός έχει επίσης πολλούς μετανάστες σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, οι οποίοι κάθε χρόνο επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη για διακοπές.

Στον Τυρό κάθε Πάσχα θα δείτε μερικά από τα πιο ωραία πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας όπως την περιφορά των επιταφίων στην παραλιακή οδό, με τη συνοδεία των καϊκιών του αλιευτικού στόλου,  το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα στο λιμάνι του Τυρού το λεγόμενο μπουρλότο από τους Τσάκωνες πυρπολητές που το συνοδεύουν με δυναμίτες και φαντασμαγορικά βεγγαλικά. Χιλιάδες κεριά που ρίχνουν τα μικρά παιδιά μέσα στη θάλασσα συμβολίζουν τις ψυχές των χαμένων Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων.

Φανταστικό Τσακωνικό γλέντι γίνεται την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης , με την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην τσακωνική διάλεκτο.

Στην Δημοτική Ενότητα Τυρού δραστηριοποιούνται τα εξής σωματεία, όπως ο Αθλητικός σύλλογος ο Απόλλων, ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός σύλλογος ο Απόλλων, ο Πολιτιστικός σύλλογος Πέρα Μελάνων ο Σύλλογος Εμπόρων-βιοτεχνών-Καταστημάτων Εστίασης-Ξενοδόχων & Ενοικ.Δωματίων και ο Αλιευτικός σύλλογος Τυρού.

Ο Ταχυδρομικός Κώδικας είναι 220 29.

Ο τηλεφωνικός υπεραστικός κωδικός είναι 2757.

Στο οροπέδιο Παλαιόχωρα του Τυρού, σε υψόμετρο 690μ. βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Δέρσιος γνωστό από την αρχαιότητα το οποίο τα τελευταία χρόνια εξερευνάται από ξένους και Έλληνες σπηλαιολόγους.

Αρκαδία Ενημέρωση

Μετά από δυόμιση ώρες πεζοπορίας εβδομήντα ορειβάτες του Ορειβατικού συλλόγου ΣΑΟΟ της...

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές της Αττικής, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας...

Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγούνται στην απαξίωση τόσο το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης όσο...

Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους Προέδρους και...

Ακόμα πιο θετικές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά την...

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου...

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Παραλία, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Παραλία, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Παραλία

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Παραλία

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Άγιος Χριστόφορος 4.01 km
Λιβάδι 5.50 km
Μονή Παναγίας Καρυάς 2.18 km
Παραλία Τυρού 0.77 km
Πέρα Μέλανα 4.34 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.