Share |

Πέρσαινα

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Πέρσαινα
Υψόμετρο: 519 μ.
Επίσημη Ονομασία: Πέρσαινα,η
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Περσαίνης
Έδρα Δήμου: Αρχαία Ολυμπία
Περιφ. Ενότητα: Ηλεία
Κωδ. Οικισμού: 14210801
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΦΟΛΟΗΣ

Νοτιοδυτικά της Νέας Πέρσαινας, βρίσκεται η παλαιά Πέρσαινα, το παλιό το χωριό, η οποία εκατοικείτο περίπου μέχρι...

Φωτογραφίες

Πέρσαινα

Χάρτης Πέρσαινα

Javascript is required to view this map.

Πέρσαινα

Νοτιοδυτικά της Νέας Πέρσαινας, βρίσκεται η παλαιά Πέρσαινα, το παλιό το χωριό, η οποία εκατοικείτο περίπου μέχρι το 1980. Το χωριό είχε δική του κοινότητα που απέκτησε από τότε που ιδρύθηκαν οι κοινότητες στα Ελληνικά χωριά, με εκατό και πλέον κατοίκους.

Τα σπίτια ήταν διώροφα και μονώροφα, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας, φτιαγμένα με πλίνθους, ξύλινα μπαλκόνια και κεραμίδια, που έφτιαχναν οι ίδιοι οι κάτοικοι με υλικά τα οποία έβρισκαν άφθονα στη φύση.Το κάθε σπίτι είχε και βοηθητικούς χώρους (κατώγια), όπου αποθήκευαν τα προϊόντα τους και σταύλους για τα ζώα.

Οι κάτοικοι ήταν φτωχοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Καλλιεργούσαν τα χωράφια τους με τα ζώα και το άροτρο, θέριζαν με το δρεπάνι και αλώνιζαν στ' αλώνια πάλι με τα ζώα. Εκμεταλλεύονταν τα προϊόντα του δάσους μαζεύοντας ρετσίνι από τα πεύκα, κόβοντας ξύλα για την παραγωγή ξυλανθράκων (καμίνια) κ.ά.Η κάθε οικογένεια είχε το δικό της αμπέλι, κήπο, ελαιώνα, τα δικά τους αιγοπρόβατα, άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, κότες, γουρούνια και άλλα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι αυτόνομη και να παράγει τα δικά της προϊόντα για να επιβιώσει.

Η δουλειά όμως που χρειαζόταν να γίνει ήταν σκληρή και γι' αυτό ήταν αδύνατον να τα καταφέρει ο καθένας μόνος του. Έτσι είχαν εφεύρει τις «δανεικαριές» και τις «σεμπριές» όπως λεγόντουσαν. Αντάλλασαν δηλαδή μεταξύ τους προσωπική εργασία, πηγαίνοντας τη μια μέρα στον έναν και την άλλη στον άλλο, είτε να θερίσουν, είτε να σπείρουν, να τρυγήσουν κ.ά.

Στην παλαιά Πέρσαινα λειτουργούσαν επίσης και ελαιοτριβείο, σιτοκαθαριστήριο, 2 νερόμυλοι, 3 σιδηρουργεία, 1 ασβεστοκάμινο, 1 κεραμιδοκάμινο και 2 υποδηματοποιεία όπου εξυπηρετούνταν και τα γειτονικά χωριά. Είχε επίσης κτίστες και ξυλουργούς για την κατασκευή των σπιτιών τους. Τα προϊόντα που δεν μπορούσαν να παράγουν, τα προμηθεύονταν από τα 4 καφενεία-παντοπωλεία που υπήρχαν στην πλατεία του χωριού. Τα καφενεία ήταν ο μόνος χώρος ψυχαγωγίας για τους άντρες. Εκεί μαζεύονταν, συζητούσαν για τις δουλειές τους, τα προβλήματά τους, έπαιζαν και κανένα χαρτάκι, με έπαθλο ένα λουκούμι ή κανένα ουζάκι. Οι γυναίκες απ' την άλλη είχαν τις γειτονιές όπου έσμιγαν, πάντα με τις ρόκες τους στα χέρια, για να πουν κι εκείνες τα ...δικά τους!

Στην παλαιά Πέρσαινα υπήρχαν 4 εκκλησίες οι οποίες είχαν οικοδομηθεί από τους πρώτους κατοίκους της. Ο ενοριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Γεωργίου και ο ναός του κοιμητηρίου ο Άγιος Δημήτριος. Οι εκκλησίες αυτές σώζονται ανέπαφες μέχρι σήμερα παρ' όλο που πέρασαν από 'κει δύο καταστροφικές πυρκαγιές (1989 & 2007).

Στο παλιό χωριό λειτουργούσε δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν γύρω στα 70 παιδιά. Γυμνάσιο δεν υπήρχε και τα παιδιά πήγαιναν στο γειτονικό χωριό Δούκα με τα πόδια, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες το χειμώνα. Περνούσαν μέσα από κακοτράχαλα και επικίνδυνα ρέματα και μονοπάτια, με λίγα τετράδια και βιβλία, μ' ένα κομμάτι ψωμί στην τσάντα για το μεσημεριανό τους φαγητό, χωρίς τα απαραίτητα ρούχα και πολλές φορές ξυπόλητα. Κι όμως, πολλά απ' αυτά κατάφεραν να σπουδάσουν και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας.

Η διασκέδαση των παιδιών ήταν, τι άλλο; Το παιχνίδι! Δεν είχαν βέβαια την τύχη σημερινών παιδιών που μπορούν να έχουν ό,τι παιχνίδι θέλουν. Τα παιδιά όμως πάντα βρίσκουν τρόπο να παίξουν και να διασκεδάσουν και είχαν σκαρφιστεί διάφορους τρόπους για να φτιάχνουν μόνα τους τα παιχνίδια τους. Τα αγόρια έφτιαχναν μπάλλες με πανιά δεμένα πολύ σφιχτά μεταξύ τους, κατασκεύαζαν σφεντόνες και έστηναν θηλιές για να πιάνουν κοτσύφια, τσίχλες και σπουργίτια. Τα κορίτσια έφτιαχναν κούκλες (κουτσούνες) με παλιά πανιά κι έβαζαν ξυλαράκια για χέρια και για πόδια. Αγόρια και κορίτσια έπαιζαν μαζί κι άλλα αυτοσχέδια παιχνίδια όπως κουτσό, κρυφτό, τυφλόμυγα, πεντόβολα κ.α.

Ηλεκτρικό ρεύμα στην παλιά Πέρσαινα δεν υπήρχε και για φωτισμό τη νύχτα, χρησιμοποιούσαν μικρές λάμπες πετρελαίου και το φως απ' το τζάκι. Το νερό το κουβαλούσαν οι γυναίκες στην πλάτη (ζαλιά) μέσα σε βαρέλια των είκοσι και τριάντα οκάδων, απ' τις πολλές πηγές που υπήρχαν την εποχή εκείνη στην Πέρσαινα. Επίσης στις πηγές, έπλεναν και τα ρούχα τους. Αργότερα φτιάχτηκε το υδραγωγείο στη Δέση κι έτσι έγινε πιο εύκολη η ζωή των κατοίκων αφού είχαν πια νερό όλα τα σπίτια.

Συγκοινωνία δεν υπήρχε και οι κάτοικοι για να πάνε στον Πύργο, έπρεπε να πάνε με τα πόδια στα γειτονικά χωριά (Δούκα, Μηλιές, Νεράϊδα, Μπεντένι) για να πάρουν το λεωφορείο.Τα παλιά χρόνια η Κοινότητα της Πέρσαινας ήταν φτωχή και χωρίς κρατική επιχορήγηση δεν υπήρχε η δυνατότητα εκτελέσεως πολλών κοινοφελών έργων. Έτσι τα κοινοτικά έργα γίνονταν μόνο με προσωπική εργασία. Το σύνθημα για τη συγκέντρωση αντρών και γυναικών το έδινε η καμπάνα με τον ειδικό χτύπο όταν επρόκειτο να εκτελεστεί οποιοδήποτε κοινοτικό έργο. Άλλοτε να καθαρίσουν ή να ανοίξουν δρόμους άλλοτε να ανοίξουν αυλάκια για πότισμα κ.ά.

Έτσι κυλούσε η ζωή των Περσαιναίων τότε, μέχρι που το 1965 έγινε ένας σεισμός ο οποίος δημιούργησε επικίνδυνες ρωγμές στα σπίτια και στο έδαφος. Μετά από διαβήματα της Κοινότητας στην τότε κυβέρνηση, στάλθηκαν τεχνικοί και διοικητικοί κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αφού μελέτησαν το θέμα αποφάσισαν πως υπάρχει ανάγκη μεταφοράς του χωριού σε νέα ασφαλή θέση. Επιλέχτηκε απ' όλους η τοποθεσία Μποτίνι Περσαίνης συνολικού εμβαδού 168.490 τ.μ.

Το 1970 άρχισε να χτίζεται το καινούργιο χωριό η ΝΕΑ ΠΕΡΣΑΙΝΑ και το 1975 παραδόθηκαν τα νέα σπίτια στους Περσαιναίους. Έτσι δημιουργήθηκε ένα άλλο χωριό, με καινούργια σπίτια, με ωραίους δρόμους με σχέδιο πόλεως, με ρεύμα, νερό, αποχέτευση, συγκοινωνία, και άλλες ανέσεις.

Η ψυχή όμως των Περσαιναίων έμεινε εκεί κάτω. Στην παλιά Πέρσαινα. Αυτή είναι για τους Περσαιναίους, ειδικά τους παλιούς ο «δικός τους παράδεισος».

 

Νέα Πέρσαινα

Η Νέα Πέρσαινα είναι ένα χωριό της Πελοποννήσου, με 527 κατοίκους εγγεγραμμένους στην απογραφή του 2001. Ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πέρσαινας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (πρώην Δήμο Φολόης) στον Νομό Ηλείας. Βρίσκεται επάνω στο οροπέδιο της Κάπελης, στη θέση Μποτίνι, (με γεωγραφικές συντεταγμένες: 37°45´0" βόρεια και 21°41´0" ανατολικά), περίπου 50 χλμ βορειοανατολικά του Πύργου και 27 χλμ βορειοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας και είναι κτισμένη στο δυτικό μέρος του περίφημου δρυοδάσους της Φολόης και κάτω από το ψηλότερο σημείο του όρους, που είναι η κορυφή της Φούρκας, με υψόμετρο περίπου 780 μ., όπως αναφέρεται σε χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού (η οποία έχει μετρήσει το υψόμετρο) καθώς επίσης και στον Παγκόσμιο Γεωγραφικό Άτλα - Δημητράκου. Το όρος Φολόη αρχίζει από εκεί που τελειώνει ο Ερύμανθος και τα Λάμπεια όρη (Αστράς), δηλαδή στου Κούμανι και τελειώνει στην Κρεμαστή, λίγο πριν τον Πύργο και στο Γεράκι, πριν την Αμαλιάδα.

Το όνομα του χωριού, Πέρσαινα, φέρεται γραμμένο, για πρώτη φορά, σε επίσημο έγγραφο των Βενετσιάνων κατά την απογραφή που έκαμαν το 1700 όταν ήσαν κυρίαρχοι στην δυτική Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα αναφέρεται στον κώδικα GRIMANI B. 54 Αριθ.158 στο teritorio (επαρχία) της Γαστούνης. Κατοικούσαν δε τότε στην Πέρσαινα τρείς οικογένειες με δέκα άτομα διαφόρων ηλικιών.

Συνώνυμα ιστορικά ονόματα με την Πέρσαινα : ΠΕΡΣΕΥΣ, γιός του Διός και της Δανάης στο ΄Αργος 2) γιός του Νέστορος στην Πύλο. 3) γιός του Ζακύνθου. ΠΕΡΣΗ: Μία από τις Ωκεανίδες ,σύζυγος του Ηλίου και μητέρα του Αιήτη,της μάγισσας Κύρκης και της Πασιφάης . ΠΕΡΣΑΙΟΣ η ΠΕΡΣΗΣ ,γιός του Περσέα και της Ανδρομέδας. 2) γιός του Κρείου και της Ευρύβιας αδελφός του Αστραίου και του Πάλλα.3) Ένας από τους γιούς του Ηλίου και της Πέρσης ή Περσηίδος. ΠΕΡΣΙΝΑ, σύζυγος του Υδάσπη, μητέρα της Χαρίκλειας .ΠΥΡΣΑΝΙΔΕΣ, νύμφες κατά τον Ησύχιον.

Συνώνυμες Λέξεις: 1) Πυρσαίνω(βάφω κάτι κόκκινο 2)Πυρσεύω(κάνω σήμα με πυρσούς- αναύω – καίω – υποδαυλίζω – φεγγοβολώ)

 

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Περσαιναίων Ηλείας

Η αγάπη και η νοσταλγία για την Πέρσαινα (που όλοι εμείς που ζούμε μακριά απ' το χωριό, μπορούμε να το καταλάβουμε) ,τους ώθησε να κάνουν κάτι ώστε να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους, να ενώσουν τους Περσαιναίους της Αθήνας και όλοι μαζί να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για την Πέρσαινα. Αυτοί είναι η ομάδα των πέντε φίλων που το 1979 αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Περσαιναίων: ο Δημόπουλος Ν. Άγγελος, ο Χριστοδουλόπουλος Ν. Γεώργιος, ο Γιαννικόπουλος Β. Δημήτριος, ο Γεωργίου Γ. Βασίλειος, και ο αείμνηστος Στροφύλλας Σταύρος. Όλοι οι Περσαιναίοι της Αθήνας αγκάλιασαν το Σύλλογο, τον στήριξαν (βλέπετε εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολη η επαφή με το χωριό, όπως είναι σήμερα) και αισθανόντουσαν έντονα την ανάγκη να είναι κοντά με τους συγχωριανούς τους, να θυμούνται, να διασκεδάζουν, να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Το 1983 ιδρύθηκε χορευτικό συγκρότημα από τους: Δημόπουλο Ν. Άγγελο, Χριστοδουλόπουλο Ν. Γεώργιο, τον αείμνηστο Χριστοδουλόπουλο Γ. Θεόδωρο, Καραμέρου Γ. Χρυσάνθη, Ταρκαζίκη Πολυξένη, Μπερναλή Ι. Βούλα και Χριστοδουλοπούλου Βούλα στο οποίο έπαιρναν μέρος όλα τα παιδιά των Περσαιναίων που ζούσαν στην Αθήνα.

Μέσα απ' αυτό δινόταν η δυνατότητα στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους, να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ τους, να μην χάνουν την επαφή τους με το χωριό, τις παραδόσεις και τις ρίζες τους.Έπαιρναν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και είχαν πάρει πολλές διακρίσεις, ιδιαίτερα την εποχή που το χορευτικό είχε αναλάβει ο αείμνηστος Χριστοδουλόπουλος Γ. Θεόδωρος. Το 1983 επίσης ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα του Συλλόγου από τους: Δημόπουλο Ν. Άγγελο, Χριστοδουλόυλο Ν. Γεώργιο, Χριστοδουλόπουλο Γ. Γεώργιο, Δημητρόπουλο Δ. Νικόλαο, Καραμέρο Δ. Αλέξη και Αποστολόπουλο Κ. Λάκη

Η ομάδα υπάρχει ακόμα και σήμερα με την επωνυμία «Α.Ο. ΠΕΡΣΑΙΝΑΣ» παίζει στο τουρνουά Περιστερίου και τη σεζόν 2007-08 βγήκε τρίτη στην Γ' κατηγορία. Αυτό τη βοήθησε να ανέβει κατηγορία κι έτσι to 2008-09 έπαιξε στην Β' κατηγορία του τουρνουά. Δυστυχώς δεν πήγε πολύ καλά κι έτσι φέτος 2009-10 υποβιβάστηκε στην Γ' κατηγορία.

Διατελέσαντες Πρόεδροι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Περσαιναίων Ηλείας, που ο καθένας ξεχωριστά έβαλε το λιθαράκι του για να κρατήσει το Σύλλογο ενεργό και δραστήριο όλα αυτά τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του: ο αείμνηστος Αθανασόπουλος Νικόλαος, Νικολόπουλος Α. Σοφιανός, Αργυρακόπουλος Δ. Αναστάσιος, ο αείμνηστος Χριστοδουλόπουλος Γ. Θεόδωρος, Καραμέρος Γ. Παύλος, Χριστοδουλόπουλος Ν. Γεώργιος, Γιαννόπουλος Γεώργιος, Δημητρόπουλος Δ. Νικόλαος και ο σημερινός Αποστολόπουλος Κ. Παναγιώτης.

Ιστοτοπος Πέρσαινας

Σήμερα η Πέρσαινα διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.persaina.gr η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου (2008) του Συλλόγου.

Σκοπός του www.persaina.gr είναι - εκμεταλλευόμενοι τη νέα τεχνολογία - να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρονικός τόπος συνάντησης, ενημέρωσης και επικοινωνίας όλων των απανταχού Περσαιναίων. Να προβληθούν μέσα από τις ιστοσελίδες η τοποθεσία, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις και η ιστορία του χωριού. Να γίνονται γνωστές οι δραστηριότητες του Συλλόγου, οι εκδηλώσεις, τα προβλήματα και οι ανησυχίες των συγχωριανών τους. Επίσης, οι χρήστες του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και - γιατί όχι - να επισκεφτούν αυτόν τον όμορφο τόπο και να απολαύσουν την φιλοξενία των κατοίκων του.

Ηλεία Ενημέρωση

Η ταινία "Μαμά μην κλαίς, θα τα λέμε στο Skype" των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Άργους, βραβεύτηκε...

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Πέρσαινα, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Πέρσαινα, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Πέρσαινα

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Πέρσαινα

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Αγία Άννα 4.49 km
Γούμερο 5.11 km
Δούκας 3.65 km
Κάμπος 3.08 km
Κλινδιά 3.44 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.