Share |

Χαλαζόνι

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Χαλαζόνι
Υψόμετρο: 106 μ.
Επίσημη Ονομασία: Χαλαζόνιον,το
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Χαλαζονίου
Έδρα Δήμου: Κυπαρισσία
Περιφ. Ενότητα: Μεσσηνία
Κωδ. Οικισμού: 17280501
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Το Δημοτικό Διαμέρισμα ΧΑΛΑΖΩΝΙΟΥ είναι χωριό του Νομού Μεσσηνίας της επαρχίας Τριφυλίας και...

Χάρτης Χαλαζόνι

Javascript is required to view this map.

Χαλαζόνι

Το Δημοτικό Διαμέρισμα ΧΑΛΑΖΩΝΙΟΥ είναι χωριό του Νομού Μεσσηνίας της επαρχίας Τριφυλίας και πλέον ανήκει στον Δήμο Τριφυλίας. Βρίσκεται ανάμεσα στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία 2,5 χιλ. πάνω από τον εθνικό δρόμο.

Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 110μ. και απέχει 260 χιλ. από την Αθήνα.

Ιστορικά το Χωριό άλλαξε 4 θέσεις, ξεκίνησε από τον Αγρίλη στο κτήμα Σωτηρόπουλου, στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας (συχνές επιθέσεις κουρσάρων) αναγκάστηκαν οι κάτοικοι να κτίσουν το χωριό 200-300 μέτρα πάνω από την εθνική οδό κοντά στα Διπόταμα. Η τοποθεσία αυτή λέγεται Κάτω Χωριό. Για τους ίδιους λόγους μεταφέρεται στη θέση που απέχει 300μ. νότια του σημερινού χωριού στην τοποθεσία Παλιοχώρι. Υπάρχουν κατάλοιπα συνοικισμού, τα θεμέλια εκκλησίας Αγ. Νικολάου και τάφοι που έγιναν γνωστά από πρόχειρη ανασκαφή που έκανε ο Γεώργιος Συρεκέλας με χωριάτες. Μια παράδοση θέλει τα δύο χωριά σύγχρονα. Ο χώρος ήταν σκεπασμένος με μεγάλα πυκνά δένδρα, παρείχε ασφάλεια και ήταν δύσκολη η επιδρομή από κουρσάρους.

Για το όνομα του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές, κατά μία εκδοχή προήλθε από Η ΚΑΛΗ – ΖΩΝΗ (είχε καλή ζώνη προστασίας από τους κουρσάρους) ή (καλή ζώνη – εύπορη περιοχή όπως πραγματικά είναι) όπου με το πέρασμα του χρόνου έγινε ΚΑΛΗΖΩΝΗ….ΧΑΛΑΖΩΝΗ και τελικά ΤΟ ΧΑΛΑΖΩΝΙ, κατά άλλη εκδοχή το όνομα προήλθε από ΧΑΛΑΣΜΕΝΗ – ΖΩΝΗ (λόγω των πολλών αλλαγών θέσης) και με τον καιρό εξελίχθη σε ΧΑΛΑΖΩΝΗ……ΤΟ ΧΑΛΑΖΩΝΙ και τρίτη εκδοχή προέρχεται από το Χαλαζωνίτης (1) επίθετο κατοίκου. Τα παράγωγα του είναι Χαλαζωνίτης, Χαλαζωνίτικος κάμπος, Χαλαζωνάκι (μικρή συνοικία Β.Α. του Φουρναράκειου στα Φιλιατρά)

Το χωριό κατοικείται από πολύ παλιά, το συναντάμε στην απογραφή των Ενετών που έγινε στην επαρχία μας 29.09.1690 (2) όπου αναφέρεται πληθυσμός 22 άνδρες, 25 γυναίκες, 18 αγόρια, 8 κορίτσια, σύνολο 73 κάτοικοι. Σύμφωνα με το βιβλίο (πόλεις και επικοινωνία στη Μεσόγειο) το 1703 οι Ενετοί κατακτητές της περιοχής, παραχώρησαν γη στο Χαλαζώνι σε Αρμένιους μοναχούς.(3) Στις αρχές του 19ου αιώνα αναφέρεται από τον Γάλλο περιηγητή Πουκεβίλλ (4) που έκανε ταξίδι στην Ελλάδα ότι ο πληθυσμός του χωριού αποτελείται από 15 οικογένειες (15 Χ 5 = 75 άτομα). Το Χαλαζώνι, η Καναλουπού (Πλάτη), το Κατσίμπαλη (Εξοχικό), οι Χριστιάνοι, η Βάλτα άνηκαν στον δήμο Εράνης. Με Βασιλικό διάταγμα της 31.08.1912 δημιουργήθηκε η Κοινότητα Χαλαζωνίου μαζί με την Καναλουπού αποσπώμενες από τον Δήμο Εράνης. Με το Βασιλικό Διάταγμα της 14.03.1919 αποσπάστηκε η Καναλουπού και έγινε χωριστή κοινότητα.

Κατά την απογραφή του 1920 κάτοικοι ήταν 259, του 1928 κάτοικοι 272, του 1940 κάτοικοι 282, του 1951 κάτοικοι 283, του 2001 κάτοικο 234 και σήμερα περίπου 150. Αγροτικές περιοχές του Χωριού είναι, τα μισοράχια, οι κοκκινιές, τα ρέματα, τα ξερικά, το αμούρι, η γραμμένη πλάκα, ο κάμπος, το φραγκόβρυσο, οι γκορτσές, τα ξερικά, τα παλιοχώρια. Ιστορία του χωριού στολίζει ο θρυλικός ρασοφόρος οπλαρχηγός του 1821 Παπαναστάσης (5) που κρατά τα νήματα του αγώνα στον κάμπο, ενώ στην ορεινή Τριφυλία την πρωτοπορία είχε ο Παπατσώρης από του Σουλιμά. Ο Παπαναστάσης έχει εξοπλίσει 50 παλληκάρια και ήταν προστάτης κάθε κατατρεγμένου χριστιανού από τον Τούρκο. Αγαπούσε τα όπλα τόσο πολύ που όταν λειτουργούσε τα είχε επάνω στην Αγία Τράπεζα. Για την συνήθεια του αυτή είχε τιμωρηθεί από τον Μητροπολίτη Χριστιανουπόλεως Γερμανό με δίμηνο αργία. Όταν ο Μητροπολίτης συνελήφθει από τον αγά Κουσούρη κοντά στη Φαρακλάδα, ο Παπαναστάσης με τα παλληκάρια του τον απελευθέρωσε και ο Μητροπολίτης του χάρισε τη ποινή και του επέτρεψε να ιερουργεί με τα όπλα (τα άγια λείψανα όπως τα αποκαλούσε ο Παπαναστάσης). Η συμβολή του στην πολύμηνο πολιορκία στο Νιόκαστρο ήταν σημαντική (όπου σκοτώθηκε ο γιός του Μήτρος), είχε οικτρό τέλος που αποτελεί βαριά σκιά στα βήματα του αγώνος των Τριφυλίων. Παραθέτουμε λίγα στοιχεία από την ιστορία του. Γεννήθηκε στο Χαλαζώνι το 1765, ήταν γιός του Μήτρου και Προκοπής που προόριζαν τον μικρό Τάσο για παπά. Σχολείο πήγε στο εκκλησάκι της Παναγίας Γουβιώτισσας στα Φιλιατρά που το είχε ο ιερομόναχος δάσκαλος Ιωνάς που ήταν γνωστός για την αυστηρή παιδαγωγική του. Παντρεύτηκε μια πλούσια κόρη από τα Φιλιατρά και αποκτά 3 κορίτσια και τον αγαπημένο του Μήτρο. Χειροτονείται παπάς και παίρνει τρεις ενορίες της Παναγίας Γουβιώτισας, του Χαλαζωνίου και του Χριστιάνου. Είχε μυηθεί από τους πρώτους στη φιλική εταιρεία. Λέγεται ότι όταν ήρθε ο Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο πέρασε από το Χαλαζώνι και συνάντησε τον Παπαναστάση στο σπίτι του που ήταν στο σημερινό ελαιουργείο του Σμυρνή.

Επίσης έντονη ήταν η δράση στο χωριό, του Παπαγιάννη (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος) στην τοπική κοινωνία, ειδικότερα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1886 που έγιναν μεγάες καταστροφές σε όλο το χωριό, όπου μεταξύ άλλων έπεσε η νότια πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Μετά από μεγάλες προσπάθειες έγινε η ανοικοδόμηση του Ναού με το ιδιαίτερου κάλους ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Μέχρι τώρα υπάρχει η περίφημη βρύση της Παπαδιάς κοντά στο σπίτι του Παπαγιάννη (ιδιοκτησίας σήμερα του Τάσου Καναβού) στο χωριό έως το 1972 υπήρχαν οι βρύσες της Παπαδιάς – του Κόλλια – της καρυδιάς Κανελλόπουλου – της Εκκλησίας οι οποίες έπαιρναν νερό από δεξαμενή που υπήρχε στου Μαρίνη, το οποίο ερχόταν από την Καναλουπού.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει απομεινάρια των Χαλαζωνίτικων νερόμυλων (του Χρόνη) Βόρεια του Χωριού (στη Δέση) στο δρόμο για τα Μεσοράχια. Οι νερόμυλοι λειτουργούσαν το καλοκαίρι μόνο νύχτα με νερό που ερχόταν από την Καναλουπού, μέσω του ρέματος Δέση. Με το ίδιο νερό ποτιζόταν ο κάμπος του Χαλαζωνίου μέσω αυλακιού. Την σειρά ποτίσματος την καθόριζε ο νεροφύλακας που οριζόταν από τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι πότιζαν συνήθως νύχτα. Επίσης, μπορεί να κάνει βόλτα μέσα από όμορφο μονοπάτι, σκεπασμένο από τον ίσκιο των δένδρων, στο παλιό πηγάδι Νότια του χωριού στο ρέμα (Σκατέλο) ανάμεσα στο νέο Χωριό και το παλαιό. Από το πηγάδι αυτό έπαιρνε νερό το χωριό παλαιά πριν το 1885 (κατασκευάστηκε δεξαμενή) αλλά και σε νεώτερα χρόνια όποτε δεν είχε νερό η δεξαμενή.

Επισκέψιμο είναι το ανακαινισμένο εκκλησάκι του Σωτήρος (η ανακαίνιση έγινε το 2008 από τον Σύλλογο των Χαλαζωνιτών Αθήνας με προσφορές όλων των Χαλαζωνιτών) στην είσοδο του χωριού με τον μικρό του κήπο από τριανταφυλλιές, στέκι των νέων τις βραδινές ώρες παρόλο που γειτνιάζει με το νεκροταφείο.

Μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει, λόγω της θέσης του Χωριού, τόσο την ανατολή όσο και την δύση του ηλίου. Είναι εξαιρετικό θέαμα η ανατολή από το όρος Αιγάλεω στην κορυφή του Αγ. Κωνσταντίνου, εκπληκτική είναι και η δύση του ηλίου ανοικτά του Αγρίλη στα Στροφάδια. Περίοπτη θέση στη πλατεία του χωριού έχει ο γέρο πλάτανος, που είναι ανάμεσα στα δύο καφενεία και στον ίσκιο του έχουν πιεί τον καφέ τους τόσοι και τόσοι Χαλαζωνίτες (6) και όχι μόνο.

Το παλαιό Σχολείο κόσμημα του χωριού, κτίστηκε με έξοδα και προσωπική εργασία των χριστιανών, χωρίς μαθητές πλέον χρησιμεύει ως γραφείο του Τοπικού Συμβουλίου και ως αγροτικό ιατρείο.

Μεσσηνία Ενημέρωση

Ομόφωνα υπερψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να προταθεί νομοθετική τροποποίηση...

Εγκαινιάστηκε η πρώτη εμπορική απευθείας πτήση της SWISS από το Διεθνές Αεροδρόμιο Γενεύης...

Συνηθίζεται κατά τους θερινούς μήνες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να συνεδριάζει...

Στο  πλαίσιο του σχεδιασμού δράσης και της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται, η...

Στην τελευταία Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το Περιφερειακό...

Υπογράφηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, η υπουργική...

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια

Χαλαζόνι, Οδηγίες για το πώς θα πάω

Συμπληρώστε παρακάτω.

Χαλαζόνι, GR
Δώστε τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κωδικό και/ή την πόλη από όπου θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Χαλαζόνι

Javascript is required to view this map.
Ξενοδοχεία σε Αργολίδα
Ξενοδοχεία σε Αρκαδία
Ξενοδοχεία σε Κορινθία
Ξενοδοχεία σε Λακωνία
Ξενοδοχεία σε Μεσσηνία
Ξενοδοχεία σε Αχαΐα
Ξενοδοχεία σε Ηελία
Αργοσαρωνικό και Κύθηρα

Αναζήτηση Οικισμού

Κοντά σε Χαλαζόνι

Οικισμός Απόσταση (σε ευθεία)
Άγριλος 3.54 km
Αρμενιοί 4.69 km
Εξοχικό 2.28 km
Κουντρί 2.21 km
Λιμενάρι 5.72 km

Χάρτης κοντινών οικισμών

Javascript is required to view this map.